Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    4.772
    Само он нека заспива со татко му, таман да олабавам малце јас :D а баш читав дека е нормално тоа, дури имаше совет ако се буди често да го преместиш креветчето од страната на таткото.

На Anastasia579, hannybanny, MysticAura и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Hellothere

Hellothere Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    6
    IMG_5656.jpeg Zdravo bebeto mi ima 6 ipol meseci, vekje mesec mu stojat vakvi ,, fleki “ vo predelot na racinjata i na gradite. Pedijatarot mi kazha da ja machkam so frezyderm za pelenska regija .. probav so melemi, so mustela, megjutoa ne pominuvaat. Dali ima nekoj vakvo iskustvo i shto pomognalo ( po mozhnost da ne e kortiko ) IMG_5655.jpeg

3. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    5.260
    Мене ми личи на атопичен, ќерка ми имаше ваква флекичка еден период. Почнав да ја бањам со биодерма маслената купка и лосионот и го ставав после бањање

Рапаво е на допир?

4. Hellothere

Hellothere Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    6
    Da, nezhno rapavo, suvo.
    I se sredi so toa? Jas ja banjam so veleda a ja machkam so atoprel na frezyderm

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    772
    Атопичен дерматит според мене

ќерка ми од раѓање има баш вакви, се појавуваат и се повлекуваат периодично ама не чешаат и не траат долго. Користиме Bioderma маслена купка и за мачкање веќе повеќе од една година.

еден краток период кога беше најизразено мачкавме кортико една недела по совет од др. Андреј Петров ама освен тоа постојано е под контрола со Биодермата

6. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    1.224
    Допаѓања:
    5.260
    Се среди, после од прилика месец редовно користење

7. Hellothere

Hellothere Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    6
    Vi blagodaram mnogu, kje probam

8. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    2.292
    Пробај со А дерма. Ако имаш некој од Бугарија да ти донесе. На внука ми и се појавуваше на рачето со тоа ја мачкаа се губеше.

9. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.655
    Допаѓања:
    5.146
    Јас ставив Белогент, тенок слој, 3 дена. Исчезна и не се појави.

10. Hellothere

Hellothere Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    6
    Sakav bez kortiko da pominam ama ako ne mi pomogne biodermata kje moram, fala ti.

11. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    683
    Ептен безвеза прашање... ама дали и вас ве напнуваат повозрасните со тоа да му дадете на бебе смоки Стоби Флипс (бебе смоки не биле опција, какви смоки биле тоа без вкус), бисквита и чоколади Животинско царство?
    Прифаќам ако некоја мајка решила да даде и дава, ама мене во глава ми е дека нема потреба за тоа сè уште. Плус бебево мое јаде ептен малце (до скоро премногу се нервирав за тоа, сега решив да олабавам), и ме убедуваат као добро било смоки, дека ќе јадело нешто. Јас викам меѓу млеко и смоки, подобро да пие само млеко, за смоки ќе му дојде време...
    Не сакам да стекне од мало такви навики дека смоките заменуваат јадење, може сум преентузијастички настроена, ќе видам како ќе се одвиваат нештата, ама сакам да научи да јаде убаво, хранливо, балансирано, да јаде овошје и зеленчук. Искрено почнав да мислам дека со вакви размислувања често бабите и дедовците придонесуваат за проблеми понатаму, па кога ќе потпорасне ќе викаат леле детево јаде само смоки, чипсови, чоколади...

Со убаво им имам милион пати кажано, ко прво дека не сакам сол и шеќери да давам сè уште, а ко второ дека сакам да научи да јаде тоа што треба да јаде, а не глупости. До сега немаше пробано кикиритки, сега дадов, и тие пресреќни - супер значи сега кога ќе дојдете ќе можеме да му дадеме смоки. Како смоки да се некоја супер-храна... И јас ги сакам, ги јадам, не викам не, ама дека е нешто здраво, или пак нешто неопходно за бебе - не баш... Пак со убаво кажав - па не може смоки, со сол се. Аман па ти, дај му на детето да јаде, чудо големо. НИЕ ЌЕ МУ ДАДЕМЕ кога ќе дојдете. Кажав само не може, нема да јаде смоки, ама се изнервирав. Плус знам дека НЕ-то не им важи, пак ќе се обидат. Дали треба да се скарам со нив за вакви глупости, не разбирам зошто да не почитуваат збор и зошто самите не размислат дали смоки се навистина нешто без што не се може.
    Досега не сум оставала бебе на чување, тие инсистираат и се радуваат да сме го оставеле (имаме свадба за скоро, па да не го малтретираме бебе), ама искрено немам ич доверба во нив, и не верувам дека ќе го оставам. Не сакам да изигравам полицаец да пазам цело време дали ќе дадат нешто што знаат дека не сакам да дадат. Не е дека ќе му биде нешто ако му дадат да проба, ама зошто??? Што ќе биде и ако не проба? И што ќе се случи ете ако проба, ќе им се направи ќефот дека тие одлучиле, дека по нивно е, или што... Или оброк ќе замениме со смоки :)

Последна измена: 4 август 2026
    На fragaria, Amelia., Germanka7 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. MysticAura

MysticAura Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    142
    јас не би давала, не сум имала таква ситуација уште ама дефинитивно и не би имала доверба да го оставам бебето. ти знаеш најдобро што ќе даваш а што не, а секој што не го почитува твојот став сам си прави да не може да го чува бебето

На Dohrnii, Germanka7, Puffy2019 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    2.302
    Ќерка ми е 16м и уште нема пробано стоби флипс и не планирам да и дадам во скоро време. Не гледам некој бенефит од јадење смоки со толку зачини и адитиви. Си јаде бебешки смоки и тоа е тоа. Чоколадо исто не сум и дала и не планирам да дадам, не гледам бенефит од екстра шеќерот. Си јаде друго се како што јадеме ние ама такви работи еве се уште не сакам да и дадам бидејќи сметам дека нема потреба. Инаку и мене ме прашуваат роднини и ми досаѓаат ама од едно уво влага од друго излага, мое дете си е и јас одлучувам кога што ќе дадам, они нека си тераат како сакаат со нивните деца.

На Amelia., Germanka7, MysticAura и 2 други им се допаѓа ова.
  14. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    2.292
    Јас сум со твоето мислење дека бебе барем до година треба да јаде здраво без шеќер и сол, додека не ме лупна реалноста градинка, каде што даваат бисквити, кравјо млеко и примаат од родители смоки и грисини и им даваат. Се напнував многу, еднаш свекрва ми ми рече е како не пие чај, баба и направи чај цел го испи. Ќе се помириш кога ќе го оставаш на чување, а верувај некогаш ќе мораш, нема да знаеш што му дале. Сестра ми е релативно помлада, па се залета пред некој да и даде леб, не гледала како јадеме, шмљацкала со муцето, била греота. Викам што ти е, не пробала уште бело брашно, глутен. Пфф глупости, на мојата демек некој и водеше ред, се јадеше од мало. Така да џабе се нервираш, секако ќе јаде и солено и благо. Тоа е. Не знам како стана греота на дете да не му даваш шеќер или нешто што не е здраво, ама ете другите деца јаделе.

На fragaria, EarthFire, Cherry333 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    683
    Те сфаќам, баш тој е впечатокот, дека е греота да не даваш глупости на бебе :drunk: ама се чудам зошто да е така. На бебиња форсираме бисквити, чоколади, и после на 4-5-6 години има муабети од типот абе детево ништо не јаде, само чоколади, чипси, газирани сокови...
    Ќе видиме баш како ќе се држам јас, не сакам да 'попуштам'. Може ќе ви плачам по темиве, ќе ме читате пак 8-|

На fragaria, ForeverYoung, Amelia. и 3 други им се допаѓа ова.
  16. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    238

Син ми 3 години направи и јас сѐ уште сум со тие правила и ич не ми чуе. Решението е само да им кажеш отворено “ ако давате глупости нема да имате пристап до детето”, да видиш одма како се повлекуваат.
    Јас сум човек што обожава да готви, нонстоп правам здрави благи. Не е дека не јаде благо ама не сум будала да му давам преработени работи. На родендени кога оди си јаде и грицки и сокче и торта. Дома ништо од тоа нема. Обожаваме да готвиме јас и он заедно па пресреќен е кога учествува. Еднаш една “пријателка” ми искоментира “греота е детето да не знае што е киндер јајце” а нејзините деца имаат распаднати заби, не јадат ништо и не знаат што е спанаќ. Когс излегѕваме носам или некои поздрави крекери (читам состав нонстоп) или овошја/зеленчук. Син ми рандом знае дома да ми каже дека му се јаде краставица и јас сум пресреќна во врска со тоа. Јаде апсолутно сѐ од манџи до месо до риба и верувам дека е до фактот што го нема осетено тој интензивен вкус од преработена и зависна храна. И ден денес чипсот вика дека му е лут и дека мали деца не јадат.

стои си цврсто ма ставот, не попуштај зошто нема зошто баба да инсистира да се даде факиг стоби флипс шо е дното од храна и нема никаков ама никаков бенефит!!! Пола мкд има обезност, автоимуни болести и распаднати заби

На Vegegirl, strelec231992, jagoda777 и 10 други им се допаѓа ова.
  17. MysticAura

MysticAura Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    142
    браво за се што кажа и браво детенцето што се научило вака да јаде, јас сум на истиот став од раѓање на бебето, ако не почитуваш мој став нема да го гледаш бебето па макар јас да жртвувам да не одам некаде. не само за храна туку и за пуштање цртани, може неколку пати нема да забележиш дека му дале нешто што не треба ама после некое време сигурно ќе се осети промена, така да јас сум апсолутно дека секоја мајка има право да биде строга кон сите роднини пошо знае што е правилно за бебето

На fragaria, ForeverYoung, Germanka7 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. jungle

jungle Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.305
    @Eho не е поентата да попуштиш само затоа што ќе ти чуваат бебе 5 часа, луѓево треба да знаат за граница и дека не значи не.
    Не е гревотка да не проба милка чоколадо или чипс, погревотка е да има кариес и распаднати запчиња, на страна колку се штетни за цел организам грицките.
    Јасно дека им е мерак ама тоа што не почитуваат збор од мајката доволно кажува колку треба да им се остави бебе да гледаат.
    Ако им се дозволи еднаш потоа тоа преминува во слободна волја засекогаш и повеќе ја немаш контролата ти туку баби и тетки.
    Ако имаш можност остави бебе кај некого на кој повеќе веруваш.

На fragaria, MysticAura, Amelia. и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    683
    Да, баш тоа ме вреѓа најмногу искрено, што моето НЕ за нив не важи, а се работи за МОЕТО дете. Пошто да, нив им е внуче, ама мене ми е дете.
    И јас сфаќам ќеф дека им е, сè тоа јасно ми е. Ама зошто мора ќефот со нешто што не треба да го покажат. Може здрави палачинки со овес и банана да му направи да јаде место да даде бисквита, за 15 минути се прават, и помалце дури. Може нешто солено набрзинка да се спреми, не знам зошто толку се инсистира да е нездраво :drunk:

На fragaria, Anastasia579, Amelia. и 4 други им се допаѓа ова.
  20. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    2.292
    Да ви се умешам во муабетот. Признавам строгост за здрава храна и навики само ако сами си ги чувате децата до тргнување во школо. Ако пуштате дете во градинка таму има се, освен здрав нутритивен оброк. Тендерите се најевтина цена, што значи и најлош квалитет. Децата јадат буквално ѓубре. Да се повторам дека родители кои не се замараат со здрава храна во градинка носат смоки, грисини, крем банани, сокови и воспитачките тоа го сметаат како нешто добро, еве децата ќе каснат нешто различно и им делат на сите. Многу им е гајле што ние забрануваме. Плус за ужинка не им даваат палачинки со овес, туку најевтините и со најлош состав крем банани.
    Во ред е дома да си правите здраво. До денес, мојата нема пробано купечка каша и додека можам да и готвам, каша стоена година дена на рафт нема да јаде. Нема пробано ни здрави смоки, ни бисквити, ни ништо што јас немам направено со овие две раце. Ама пак да се повторам ќе иде во градинка ќе јаде се, ќе почнат родендени сигурно нема да трчам по неа и да викам не мама тоа не се јаде, нема ни да ја видам. Баба и дедо секогаш ќе даваат благо и солено и верувале или не, еден ден кога ќе не нагрнат обврски и готови каши ќе даваме и се. Убаво е на дете да му се всадат здрави навики, да сака овошје и зеленчук, ама реално никој од нас не може да има толкава контрола над храната, освен ако не сте 24/7 со детето, ако може некоја мајка тоа да го прави, а да не полуди. Да се казнувам да седам дома, и мајка ми и татко ми што прават се за нас да ги казнувам да не ја гледаат, за да не проба нешто што јас мислам дека не треба да мене е надвор од умот. Скапани заби, дебелина, дијабет, имаат деца кои се растени исклучиво на шеќер, а не дете што еднаш во месецот пробало парче торта. А и за каква здрава храна збориме кога и водата и воздухот ни се загадени. Буквално јадеме метал.
    Така да не си стварајте непотребни нервози и товар. Не ги казнувајте родителите така, уште колку долго ќе се тука со нас. Денес е време кога е срамота ако на детето не му дадеш пари да јаде надвор, не верувам дека ќе одат и ќе јадат авокадо тост.

На LadyD и Vegegirl им се допаѓа ова.