1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. MysticAura

MysticAura Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    130
    да, може си во право за градинките но баш имам прочитано родители што пишуваат дека ако веќе детето мора дел од денот да се храни нездраво, барем дома пробуваат да му надокнадат со здрави навики. јас лично давам и готови каши и не знам зошто е тоа лошо? ако не наоѓам органски производи, давам готови каши затоа што подобро да бидат проверени органски отколку јас да дадам полни со пестициди. има квалитетни готови кашички без конзерванси и без шеќери. и реално, не е казна за родителите ако не го почитуваат твојот став, ниту пак мене ми е казна ако останам со детето дома наместо да отидам некаде, толку сум се мачела да ја добијам па ништо не ми е поважно или поинтересно од време со неа. ниту пак роднините се мачеле и минувале низ пекол за да се добие ова бебе за тие да си земаат за право да му дадат нешто што јас сметам дека не е исправно. секако почитувам секој каков и став да си има за своето дете, но јас лично за моето додека можам ќе се обидувам колку можам поздраво и нема да дозволам да ми се мешат со сфаќања од пред 30 години кога ставале мед на цуцла на новороденче или не знам што

На КаринаТ и Germanka7 им се допаѓа ова.
  2. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.569
    Мито е тоа, за да ги бара детето после, да ги сака, пошто деца лесно се навлекуваат на чоколатца и смоки :) Себична им е причината, уопште не им е за доброто на детето :)
    Тоа е, мито и корупција насекаде :)))

На КаринаТ, Germanka7, hannybanny и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    118
    Јас не мислам дека се работи само за храна, туку општо за мешање во растење на бебето и тоа е тоа што всушност иритира, а храната е мал дел од целото солење памет како било порано. Од порано пред 30-40 години па до сега се сменило се, напреднало и се видело зошто и како некои работи се добри, а некои не за бебиња и мали деца во развој. Е сега нормално секој родител одлучува со своја глава како ќе го расте своето дете.

Од тука и произлегува натегањето со родители, баби, тетки, комшивки, знајни и незнајни луѓе. Во ред е да каже секој мислење, ама исто толку е во ред и родителот да бара да се почитува неговата одлука, тоа е взаемна почит. Ама не, нашиот менталитет е до таму, па се се сфаќа лично.
    Мене мајка ми ми помага со детето премногу и исто толку пати си зема за право да ме поучува како е исправно. Што е исправно, а што погрешно? Според мене и двете страни се сами за себе во право, но која мајка си мисли лошо на детето, чиј мајчин инстинкт згрешил?

Да, ќе мора некој да го даде во градинка, ќе мора да ги оставаме на чување, ама тоа не ја менува ситуацијата како јас како родител сакам да го растам моето дете. И според мене тоа треба да се почитува.
    А дека во градинка е така како што е, е друга тема на јавна дискусија што за жал во нашето општество е мисловна именка. Ама тоа не ја менува ситуацијата, па да мора ние како родители од сите страни да се помируваме. На крајот од денот родителот е тој што легнува со грижа за дете, а не останатите.

Друго да се надоврзам, дете на возраст од 8, 9, 10 месеци нема ни да сака да проба од се што ќе му дадат во градинка. Ние дома мака мачиме со навикнување, а тоа не чека таму да оди и да ја јаде таа храна. Така да сепак има смисла да си настојуваме со нашите одлуки.

На MysticAura му/ѝ се допаѓа ова.
  4. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.215
    Допаѓања:
    2.129
    Види, јас те поддржувам за се, јас сум за здрава храна и општо здрав живот, така живеам неколку години наназад. Се трудам со малата ептен да и всадам во глава дека треба да јаде здраво, секој ден правам оброци, утре кога ќе сака благо и грицки ќе и прават од тие јас што јадам, само ти кажувам дека не можеш и толку радикално. Едноставно нема шанси да заштитиш дете од се лошо и брзо што денес се сервира. Мене бебето ми е ин витро, така многу добро знам што значи борба за семејство, ама кај мене сите тоа го преживуваа, моите и на мм неговите секој ден беа тука од ден на трансфер па се додека ми требаше помош, затоа не можам да ги казнам да не ја гледаат. Не е ни важно. Да пробуваме барем дома да се хранат здраво, а за надвор здравје.

5. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    2.455
    За темата погоре, сметам дека треба да се почитува ставот на родителите без понатамошни приговори од останатите, без "ама...", без "ама ќе јаде натака во животот тоа".

И не, не сметам дека им е казна ако не почитуваат да не ги ни гледаат децата, баш тоа се случи кај нас, само последица е на нивна акција. И заштита на мојот мир, не знам како ќе се сфати ова ама искрено, мене ми беше побитно да не се гледаме воопшто и да бидам психички раат од колку да се видиме и времето да го потрошам објаснувајќи за џабе па после да бидам психички исцедена и наполнета со негативна енергија.

Туки друго дојдов да прашам, тие што сте користеле проодувалки како сте задоволни? Дали бебето беше заинтересирано за проодувалката, дали се доволно стабилни за да се исправи без да отиде напред и да падне?

6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.741
    Допаѓања:
    9.683
    https://lococroco.mk/produkt/prooduvalka-ple-end-grou-crvena-kikabu/

Имавме слична како на линкот. Да ја искористи нешто екстремно, не баш.
    Повеќе како масичка играше отколку како проодувалка. На нашата и се закочуваа тркалата, да е фиксна, да може да се исправа. Некако мислам дека се за баш стабилно дете кое е на чекор од проодување, отколку од старт на овие да се учи да оди.

На Amelia. му/ѝ се допаѓа ова.