1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.902
    Допаѓања:
    2.709
    Никако не го покривам, исто се врти, јас покри го тој се отскрива. И на крај се откажав нека спие така, а се будев навечер го покривав на секое. Инаку на есен во вреќа за спиење и нема кај да бега :D
    И двете во едно се лудило, се тешам јас дека уште малку ќе заврши скоков, а и дека нема да има нови запчиња уште некој месец барем :sweat: Кај бебе со спиење има промени, пред скоков си спиеше и по цела ноќ без да се разбуди, сега и со плачење се буди и полоши му се дремките преку ден. Плус и гледам полека ја отфрла третата дремка.

На EarthFire и hannybanny им се допаѓа ова.
  2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.599
    Допаѓања:
    19.771
    ние со ништо, порано со тетра ама сега одма се открива,дури и да спие ја осеќа и лупа со ноџето ја вади…

На Anastasia579 и EarthFire им се допаѓа ова.
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.599
    Допаѓања:
    19.771

Моево бебе откако р родено станува на 2-3саати , дремки исто не знам која колку ќе му е. Спие некогаш од 20ч некогаш 23ч го фаќа ама многууу е мирен генерално. Мислам не е плачлив во вакво безредие само ги чекам забите:rofl::rofl:
    Од кога почна да спие цела ноќ и како?

4. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.902
    Допаѓања:
    2.709
    Цела ноќ почна да спие на 7+++ месеци, откако воведов вечера да му давам, и нормално цицање пред спиење.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.599
    Допаѓања:
    19.771
    мислиш трите оброци се причина?:)

6. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    2.302
    не мора да значи, ќерка ми со 5 оброци (3 оброци и 2 ужинки) и цицање само пред спиење си стануваше по 487484 пати ноќе. Проблемот е што многу промени им се случуваат, многу е брз развојот и ги мачи, сонуваат ноќе и плус стануваат за да вежбаат вештини, па плус ги мачат забите, па си ја бараат утеха и си ја бараат навиката за заспивање - цицање. Секое дете различно ги поднесува сите промени. Ќерка ми пример на неполни 3 месеци имаше преспиено цела ноќ 2 пати но после се будеше по 384948 пати. Имаше период таму на околу 11м кога само по 1-2 пати ќе станеше но кратко траеше. Еве и сега (16м) иако не цица веќе пак знае да стане некоја ноќ, особено ако сонува нешто или ако вади заби.

На naturally и Anie93 им се допаѓа ова.
  7. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    144
    Исто никако. Јас отварам прозорец на кип, оти спалната е буквално сауна. Ама 3 пати во текот на ноќта се будам отварам и затворам пак. Оти исто мислам, да не му е ладно, да не измрзне итн.

Туку друго да прашам. Во 8ми месец навечер почна да ми спие немирно. Оно си спие ама стално се врти, како да не може да најде удобна позиција. Мама е будна цела ноќ. Друг така да бил?

8. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    2.302
    Ние спиеме со клима од ходник и отворена врата од спална инаку не се издржува. Инаку се врти и мојата исто така дур спие и од пред 8м.. обично повеќе ако има некоја мака како вадење заби или настинка

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    2.292
    Ехх вие касно сте почнале :rofl: од крај на шести почна да спие немирно. Ако ја покријам кога ќе се умота не можам да ја одмотам или е непокриена. Најчесто ја наоѓам со главата каде што треба да и се нозете или главата кај мене во стомак а нозете во креветче кренати на оградицата (креветчето е залепено до спалната без едниот дел од оградата). Јас веќе се откажав од преместување. Спијам. Станувам кога ќе ме зашиба со нога или рака или ако плаче.

На Anastasia579 и Germanka7 им се допаѓа ова.
  10. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.902
    Допаѓања:
    2.709
    Незнам може биле може не, али како што ти пишаа веќе се зависи од детето, моето да не го урочам спанко си е.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    2.292
    Колку качуваат температура кога вадат запче и колку време трае? Колку дена?
    Подуено е непцето ама си викам да не е и настинка нешто? Немам памет веќе.
    Сака само во раце, плаче и кенка, во сон испушта звуци и има температура од синоќа.

12. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    402
    moeto nemase temperatura, nitu bese neraspolozen a gi izvadi dvete zapcinja od ednas, individualno e neka kaze druga clenka kako pominala so nejzinoto dete so vadenje na zabi jas momentalno imam problem vekje nekolku dena mi potkasluva i so noseto hrci kako da e zatnat a nema mrsuli, temperatura nema, dali ima nekoj iskustvo vaka slicno?

13. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    144
    Колкаво е бебе? Јас кога поткашлува или кашла одам да го преслушаат. А инаку за носе без мрсули што хрчи мака мачиме. Носните 'рнки им се тесни и затоа така се слуша ми има кажано педијатар. Неколку пати го имам носено за тоа и секогаш истото ми го кажуваат. Чистење со солен раствор и толку, ни капки ни ништо. Ама јас секогаш препорачувам консултација со педијатар. Јас барем така сум најмирна.

14. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    402
    koga potkasluvalo sto ti kazale ? maticniot pedijatar mi e na odmor, sega e vo faza koga mu e interesno novi zvuci da pravi i porano potkasluval koga si igra kako da mu e interesno bidejki nov zvuk vadi sega pak se vrati na isto, kje potkasla i kje se smee ama ne pravi taka cel den tuku ponekogas od iskustvo so snaata bidejki ona ne nosi deca na pedijatar mi kazuva deka koga nejzinite deca se nastinati ostava imunitet da stvara samoto telo da se bori, ako se gleda nesto deka ne e vo red togas gi nosi

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    144
    Што би било пример за не во ред? Јас бебе коешто не може да ми каже што му е, а гледам дека нешто го мачи не можам да издржам без да го проверат. Инаку ништо не ми даваат, битно ми е да ми кажат се е во ред, дишните патишта се чисти. Тоа ми кажуваат кога поткашлува, грло ќе проверат, уво и преслушување.

Може да е игра и да му е интересно. Ама тоа се препознава дали е или вистинско поткашлување. Пример ако е на вечер додека спие, не би го гледала како игра. Ама пак ќе кажам така јас сум најмирна и затоа и одам.

16. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.599
    Допаѓања:
    19.771
    нашето хрчеше еднаш и тоа беше пред да полни 6м и матичната кажа од што му се тесни носнире ходници тоа се случува и од што мн користев аспираторче сум му направила оток на слузница. Само физиолошки ни рече да ставаме :)
    И сега деновиве хрчкаше ама искочи проѕирни мрсулчуња дека има…

На bgirl6666 и Germanka7 им се допаѓа ова.
  17. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    402
    Potpolno te razbiram i sekako deka ti znaes najdobro za tvoeto dete, samo mi e strav od nekoe potkasluvanje licno jas da go nosam na lekar od pricina sto tamu ima mnogu bolni pa da ne se razboli a nisto ne mu bilo ne znam mozebi pogresno razmisluvam, navecer ne kasla, a preku den ponekogas, vaka e mnogu raspolozen i vesel

18. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.104
    18 месеци сме родилна дека предвремено родени 15 корегирана имаме 6 никнати заби и еден во процес на никнување.секој заб беше со кенкање ,темп еден до 2 дена.Мене педијатарот ми има кажано ако е 1до 2 дена температура нема други симптоми од забите е.Сепак крвна слика се прави послем 3 ден со температура.

19. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    216
    И јас мака мачев со малиот со покривање.
    Ама му зедов вреќичка 0.5 Тог. И само боди на кратки одоздола И мирна сум.
    Инаку беше гол цела вечер.

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  20. NIKA@

NIKA@ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2020
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    840
    Малиот ми е 6 месеци последниве 2 недели крш сме со спиењето ….од бебе што врзување по 4-5 сати преку вечер сега е бебе што се буди на 1/30 мах 2 часа….мама неспана бебе нервозно и дневните дремки мн ги скрати ,ако јас не сум до него пола час спие само….:( ке му помине така ??:lol::D