Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Мајки да ве прашам од кога вашите бебиња почнаа да кажуваат по некој збор?
    Мојава е 7 ипол месеци и само бучи,писка и пее.Имам една познаничка,заедно се породивме,нејзината зборува мама баба...Исто една колешка помало бебе има као нејзиното зборувало.Мислам дали е ок или само филмови си правам

2. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Filmovi si pravis:)
    Prvo- ne sporeduvaj drugi deca so svoeto, sekoe dete znaes i sama si e prica za sebe
    Vtoro - malo e seuste da bides zagrizena
    Prvata kerka mene vekje na godinka po dva zbora svrzuvase.mn rano i.prozbori za vtorovo ke vidime
    Samo ke kazam deka najubavo e da im se obrakjame na decata onaka kako sto zboruvame, pravilno a ne bebeski.i sto pocesto citanje na knigi i zboruvanje

На makedonkamak, Miss.Sweet и Manuela. им се допаѓа ова.
  3. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Мене само ме иритираат нивните коментари во стилот како твоето не зборува сеуште,не кажува ни мама,мислам ме отупеа :doh:

На bella.s и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  4. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Pa moevo e 10 mes pa uste mama ne kazalo.vika baba dada tata ama ete mama ne.i sea sto? Da pagjam u nesvest??
    Batali gi

На Miss.Sweet и Manuela. им се допаѓа ова.
  5. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Па и мојава ќе каже ба-ба, да-да, та-та, ма-ма, ама тоа не значи дека она свесно тоа го кажува и ај сега прозборила на 7 месеци.
    Тоа е нормален развој на бебето, така почнува, испробува звуци, брмчи, писка, се обидува и со слогови, си кажува и самата се слуша, се учи.
    Ама смешно ми е кога некој ќе рече мојата зборува уште од 6. месец.

На marchi-cool, crimson, makedonkamak и 5 други им се допаѓа ова.
  6. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Мојот син (1 година) викаше дете на околу 8 месеци, сега веќе не спомнува. Ма-ма краттко го држеше. Цело време вика "ајде", "ајде-де", друго ништо. Кога бевме на педијатар тој рече дека му е период на изговарање слогови, уште не знае што значат, битно е дека артикулира гласови.

На Kaetana, Miss.Sweet и Manuela. им се допаѓа ова.
  7. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Е па да, и мене ми тоа беше зборот.
    Не може да каже некој дека бебе му зборува кога и оно само не го прави тоа свесно.

Мада, твоето било ептен напредно и дете знаело да каже :D
    Замисли каже " ајде дете " :lol:

На Kaetana и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Викаше и тоа :D. Нешто дете го заборави, сега цело време е на ајде, почнувамм притисок да осеќам дека се нешто ме брза :rofl:

На Sweetheart87, Miss.Sweet, Manuela. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Sega me potsetivte.i moevo vika dete, ajde, daj..ama toa sto najvekje mu zborime i toa uci..deka vikame ajde ajde deteeee dojdiii i taa zapamtila:)

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Мојот на 6 месеци почна да вика баба, мам, тата, деде, нан нан, ајде и тоа одеднаш се пушти. Но тоа не значи дека зборува свесно.Имам една многу интересна книга за деца до 5 години (ако сака некоја форумџика ќе ви ја дадам да ја испечатите ми ја даде педијатарката) и таму е напишан развојот на бебето по месеци до 5 години. Во неа стои дека бебето прво почнува да кажува самогласки и согласки и полесно му е изговарање на слогови (ба-ба, да-да, де-де....) За да го стимулираш повеќе да зборува треба да повторуваш по него што кажува и после неколку изговарања да го наградиш со прегратка и бакнеж. Бебето свесно првите зборови со разбирање ги кажува после 9-10 месеци.

На makedonkamak, Manuela., Sky-butterfly и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мојот синко на 5 месеци првпат кажа мама,дури не ми се веруваше и потоа цела недела си викаше само мама,убаво ептен мама мама ,и потоа престана па почна да вика баба,еден период така викаше само баба,потоа почна на 7 ипол и та та,ка ка,после ајде,дај,и сега сме 10 ипол мес,си вика,деде,мама,баба,дада,кака,ајде,дај,инаку и почна да оди,се отпушта и сам,но уште се плаши.Или сега кога речам кај е баба,знае и се врти накај баба.Некои деца порано почнуваат ете такви се жилавки.Мојот уште во стомак мрдаше риташе,не престануваше :D а сега пак,одмара само кога спие.Се по него,стани седни,оди.

На makedonkamak, Tanjusce, Miss.Sweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Sin mi sedi sam bez da go potpiram so pernici, a na 11ti napravi 6meseci :) Koga bevme kaj Vidoevski na 3meseci ni kaza deka moze da sednuva vo skut i vo kolicka ama vrzan zatoa sto bese mnogu cvrst i sam se digase za da sedne. Sega veke i vo hranilka si sedi i ako go stavam pod agol 45 on sam se isprava i saka da sedi ispraven. Mnogu lugje mi vikaa rano bilo da sednuva od 4ti mesec ali sinko sam si sednuvase i Vidoevski mi kaza ako saka neka sednuva i da ne mu branam. Taka da mislam deka nema pravilo za sednuvanje osven kaj devojcinjata sto oni pokasno se stavaat vo taa polozba.

Jas sakam da prasam dali koristite dubak i po kolku vreme gi ostavate da sedat vo dubak? Jas sum nova na forumov pa direktno dojdov vo ovaa tema :D

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Procitav nekoi od vas im stavaate kilibarno gerdance pa jas bas poracav od Germanija (mi rekoa bilo pokvalitetno i moite vnuci nosea takvo i im pomagase t.s niedno ne vide maka od zapcinja) zatoa sto peridov sum komirana neznam dali mu rastat kecovite gore (dole ima 2 ) ili e skok vo razvoj ali cela vecer se budi na saat ili na pola saat i kenka se vrti i ako ne go uspijam najbrzo sto mozam vristi i otvara ocinja. Probav vo race da go zimam ali cela vecer vo race, a sin mi e 9300gr nemam sila i pred nekoj den se onesvestiv ne sum spiena veke 2nedeli dali po 3saati se na se spijam. I samo na cice uspevam da go uspijam pak ali neznam kolku e toa dobro :| @*цветче* i jas ne mu go stavam na sin mi gerdanceto od taa pricina sto nema vratce ima gusicka i mu napravi crvenilo, mu se zalepuva pa sea nemozam da mu go stavam :( Ti sto napravi so gerdanceto?
    A me interesira za zamena na obrok so cvrsta hrana ako pr.cica vo 13h da mu dadam vo 15h (cica na 2saati) i posle toa da cica vo 17h ili ako posaka i porano da mu dadam? Jade okolu 100gr ne sum izmerila ali od oko :)

14. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Герданчето го носиме цело време, на почетокот помагаше ми се чини повеќе (ова за заби зборам), сега исто како да не го носи. Пишти, вришти, кенка, плаче, ден, ноќ...:sweat: Се таа песна, а заб нема на повидок. Таков е од раѓање, веќе мислам дека таков ќе му е карактерот, и се помирив со судбината. Не да сум истоштена, капната сум, со месеци немам спиено повеќе од два-три часа (и тоа не сврзани, цица на пола саат).:x По цел ден сме сами, едвај стојам на нозе, +здравствени проблеми еден куп. Ама ајде, само нека ми е здрав и жив, се ќе издржам за него. :emo:Инаку јас дневно му правам по една каша од 200мл и му ја давам на двапати, на растојание од неколку часа, но најчесто ни таа не ми ја дојадува. Дојадува само ако е нешто ептен благо, да не речам мармаладесто (банана, слива, тиква, круша, јаболче), и тоа што ќе успеам да му го маскирам во таквите каши (тиквица, морков, пашканат, просо, киноа, палента). Инаку зеленчукови не сака ни да проба, добива нагон за повраќање, :puke: ма колку и да е вкусна и слатка кашичката. И стандард цврстата храна не ја рачуна за храна колку и да изел, и вриска за цице максимум пола саат по кашата. И му давам, душа мила :D

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.084
    Допаѓања:
    328.621
    Килибардниот гердан еднаш неделно мора да се мие под протечна вода и да се суши на сончева,дневна светлина.На тој начин се 'полни'.

На Mi-Ma, *цветче* и Winter Lady им се допаѓа ова.
  16. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Така пишува и на кутивчето, така и постапуваме, еднаш неделно го полниме откако го ставивме. Но сепак страшно бесни периоди од забите имавме, и денес ко да се подреков, ни излезе забчето конечно! :inlove: историско стана веќе, но конечно излезе, долното десно единиче ;)

На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Isto e i kaj nas i jas edvaj izdrzuvam na noze cel den ali kako sto kaza se se izdrzuva za niv :D Cestito novo zapce :* Ete kaj vas barem znaes sea do toa bilo pa ajde i jas da go podrecam haha i jas mislam da ne e zapce ali ete uste nema pa ke si pocekame :) A kolkavi ste vie? Toa sto istata kasicka ja davas na dvapati se racuna kako vtor obrok ili ne? :?: Jas denes mu dadov kompirce i morkovce i si ja izrucka cela pa posle 2ipol saati mu dadov da cica i epten malku cicna i zaspa. Sakav malku vodicka da mu dadam ama dosea ne mi ja piel bas. Davate vie vodicka?

18. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    За десет дена прави 7месеци ;) инаку незнам дали се смета за втор оброк, ама официјално планирам да воведам втор од полни 7месеци. Само незнам како ќе успеам, кога мали нејќе зеленчук! Мојов пропи вода откако почнав јадење да му давам, претходно не сакаше. И сега пие само од чашка со клунче, шишиња одбива.

На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  19. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Мојата од 7 месеци вика ба ба ,ма ма ,та та, а сега еве 10 денес прави, вика по татко и татоооо,по бабаааа, кога ќе види нешто ново вика лелеее,знае да покаже каде е лустерот, каде е окце на било која кукла,ќ...значи дури од 9 почна да знае пред тоа само викаше...инаку мн.сака да лази и стои по цел ден, оди од кревет до кревет држејќи се,а сама нееее.периодов вади горна единица и со јадење сме хаос,мн.малку,ама ќе помине,се надевам.а од пред некој ден ново е што игра,а слушне музика цела мрда десно лево :) :)

На mami blue и galapce им се допаѓа ова.
  20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Ахах моево е 8 месеци. Ни едно зборче не кажува. Само вриска и вика. Со татко му си имаат игра овој ќе вике, па тој ќе викне и се така. И ми се чини абер нема уште долго. Ич не се секирам. Се е нормално. И јас многу касно сум прозборела. Кога ќе го викнам на име се врти, знае дека него го викам. Кога пееме знае да плеска со раце. Ако прави нешто што не треба и му свикам одма бега, разбира.
    Кажи им на тие колешките газот да му го јадат. :D

На Kaetana, galapce, *цветче* и 3 други им се допаѓа ова.