Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    241
    Вреќичка за спиење за година и 2-3 месеци бебе сакам да земам сеа за зимава ама не знам кој тог да земам... не поднедува многу топло она а и дома не ни е нешо ладно у спална е потопло некако

2. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.371
    Допаѓања:
    5.838
    Искрено јас би давала само купечки на толку мало дете, евентуално банана од тамошното овошје. Од лекарства, без парацетамол/бруфен што и да му даваш за температура не тргнувај, пробиотик и електролити. Толку носев лани, а лани годинава и сирупче за алергија земав.
    @angelce23 Од Vibboo 0.5 тог, тенка памучна е ама и кај нас е топло па таман му е.

На Milkiway, Eho и poker_face им се допаѓа ова.
  3. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    195
    Мајки, што им ставате на ноџињата на бебињата за надвор кога ги шетате? Сите тие како папучки или патичиња меки ми се од неубави материјали, полиестер итн. Знам дека нема да биде на голо ставено, туку на чорапче, ама сепак сигурно повеќе ги поти.

4. StrawberryBliss

StrawberryBliss Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2026
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    70
    Pa 1.5 до 2 тог ви е доволно ако е облечено добро бебето одоздола, зависно колку е собата топла нели... Ние користевме 2.5 тог без ракави со одоздола боди по долги ракави, собата беше околу 22 степени на зима.

На angelce23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    355
    Јас користам vibbo 0.5 tog за зимово можеби 1 ќе земам ама не сум сигурна, топло ни е дома 23-24 степени

6. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    1.747
    А на нозете ништо под вреќичката? Само боди?

7. StrawberryBliss

StrawberryBliss Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2026
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    70
    Најчесто само чорапчиња ако беше потопла собата, а ако беше поладно и надвор вечерта, облекував и целосни пижамки по долги од тие со патент или копчиња...

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.523
    Допаѓања:
    1.397
    Од колку месеци почнувате со разгледување книгички и препорака за едукативни книги за најмала возраст <1г.

На ForeverYoung му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MysticAura

MysticAura Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    148
    јас почнав веднаш штом почнав да ја ставам на меше и да го држи вратот, и покажував прво црно белу картички и сликовници а после почнав секакви сликовници од топер, имаат голем избор

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.999
    Допаѓања:
    20.311
    Првиот одмор имаше 9мес и само купечки земав и оние кутиите исто на хип со вода што се прават. Најубав и најлесен одмор.
    Олесни си го и за себе нема ништо да му биде 10 дена на купечки а ти нема да се мислиш и замараш

На Cherry333 и poker_face им се допаѓа ова.
  11. MiLady

MiLady Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2021
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    16
    Дали давате пробиотик на бебиња што се на доење?
    Нас ни го укина педијатарот од 4 месеци и некако ми е мисла дека не му давам.
    Бебето нормално си кака, еднаш дневно, без потешкотии.

12. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    165
    Јас не, само чорапчиња кога заладува, а пролет/ лето нон стоп боси ноџиња. По дома нон стоп бос, подобро лази така.

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    165
    Моето дете ќе полни 9 месеци за некој ден и уопште не го интересираат книги, ама затоа има други интереси. Пробај со едноставна со сликички, ако се интересира ќе земеш и други. Битно е да се поедноставни, пр. со едно животно на страна, не многу шарени итн.

14. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    165
    Прочепкај на интернет има кој тог за која собна температура е и што треба да имаш облечено под вреќичката. Со 0,5 и 1 не би одела дека тие се за лето. 1,5, 2 зависи колку е топла собата кај што спие.
    Како скроз мало бебе го ставав во вреќичка, сега сакам пак да пробам па да видиме. Она е раат и не го мислиш дали е покриено/ откриено.

Последна измена: 18 септември 2026
    На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.523
    Допаѓања:
    1.397
    Црно белите ги поминавме, мислев на книгичките за разгледување што се, кога почнавте со нив
    Благодарам и ние сме тука некаде со возраста и уште се става во уста, ќе купам да сме спремни и ќе почнеме, секако засега акцент има лазењето, таму е насочено.

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    165
    Мој совет од лично искуство е да не си правиш притисок. Млекото е главна храна во првата годинка на детето, затоа и се вика дохрана. Не знам како ги спремаш, може комбинациите не му се вкусни. Некогаш кога спојувам некој зеленчук со месо што не оди дава никаков вкус и не ми ги јаде. Најдобар совет што ми го имаат дадено, додавај праз, кромид и лук за вкус. Кај нас лук и кромид создаваа многу ждригање и прекинав да ги ставам, но затоа праз скоро во секоја ставам. Мене ми иде да ја изедам од што е вкусна.
    Еве ти предлог комбинации: Брокула, компир, пилешко месо. Морков, компир, праз, телешко месо. Сладок компир, праз, пилешко/телешко месо. Карфиол, компир, пилешко месо. Пашканат, компир, телешко месо. Црвена леќа, компир, праз.
    Овошни давам купечки најчесто на хипп и дм био, како ужинка или десерт неколку лажички после зеленчукова.

Јас ги правам од око, ама имав прочитано дека зеленчук треба да е најголем дел, компир на пола од зеленчук, месо околу 30 гр. по оброк. По мојата математика ќе му дојде 50% зеленчук, по 25% компир и месо.
    Праз колку за вкус.

На Eho и Vegegirl им се допаѓа ова.
  17. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    165
    Едвај чекам да помине оралната фаза, ама којзнае кога ќе биде тоа :D.

18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    4.010
    Допаѓања:
    9.452
    На 3 години :devil: ахахах моево година е, у најјакото е. Правосмукалка е дома. Големото волку не пикаше се во уста :drunk:. Пикавци, прашини све пробува да изеде и надвор.

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.903
    Допаѓања:
    7.465
    Јас бев презадоволна од вибо, потенкиот модел и кај нас е топло дома цела зима ја износе супер

20. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.903
    Допаѓања:
    7.465
    Од литература мајка ми и купи малечки сунгерести книгички се, за овошјата, зеленчуците, боите, животните, 4 беа ден денес и се омилени инги врти, низ нив ги научивме и ономатопејскитр звуци за некои животинки, мн се убави дека се малечки таман за нивните рачиња. Околу 7месеци и ги поклони ми текнува

На Eho, Bibsss и Joanna28 им се допаѓа ова.