@irena.1 Не знам дали е закаснет скок во развој....но малава душа ми извади периодов. Спие само два пати ан ден по 10-15 мин. Од сабајле се ококорува во 07.30 и до 20.00, со исклучок на двете дремнувања е како на моторче. Околу 20.00 после бањање и доење легнува и се успива сама. Ја оставам во креветче, ја гасам ламбата и си заспива. Прво будење и е секогаш во 00.00, и после 02-03 и кај 05. Не знам што е работава. Предходно и си спиеше до сабајле без проблем. Имаме мака со внесување течности па си викам да не е жедна. Се можно испробавме(вода, чај, сокче, водата што варам овошки...), со цуцла, со клунче, со еден отвор за шмукање... Со лажиче се покажа како најприфатливо па малку по малку и давам вода. Или па да не не и е доволно млеково и затоа се буди, гладна е. Сите кецови и двојки ги извади, нема на повидок нови заби. Не знам што фаза е, ама се надевам ќе мине. Кај вас имаше ли нешто слично? Сакам да правам кисело млеко. Го воведе ли ти? Исто така и спанаѓ и цвекло мис е на дневен ред. Како ги спремаше?
@danichap аκо сиги јаде убаво обρоците,не ми се веρува да е гладна. Малце и тој пеρиод им е таκов,сκоκови,заби,учат нови ρаботи,набљудуваат во теκот на целиот ден и после имаат/имаме буρна ноќ. Аκо ти е утеха,син ми течности и тоа само вода,почна сега пρед 2месеци убаво да пие значи на 16месеци,но веќе јаде сеκаκва хρана,јаде цели паρчиња па затоа баρа вода.Ама паκ,освен вода и цице ништо дρуго не саκа,за што сум пρесρеќна. Аκо е жедна сама ќе посаκа,плус пρедност и е цицањето и блендиρаната хρана,во κоја сигуρно има водичκа. Тешκо е за нас,24ч аκтивни,но велат таκа ρастат децата
Слично е и кај нас. Јас мислам дека децата менуваат ритам од време на време. Мојот станува сабајле околу 10-11 и преку ден преспива два три пати по 20-30мин.ако стигне до 40 чудо е. Ноќе фаќа некаде од полноќ до сабајле до 10 со понекое приплачување (инаку помал цела ноќ спиеше по 8 саати) заспива со цицање. Мислам се буди ноќе да провери дали сум тука. Зошто не бара да цица. Само ќе го земам во раце и продолжува да спие. Па најчесто сабајле околу 4 го земам со мене(тато се сели во дневна) и тогаш спие и по 5 саати без да мрдне. Јас бев најгласна против за спиење заедно, ама што да правам откако беше болен па и сега со воспаление на увото ова ми е единствен начин јас да одморам. Инаку и ние имаме проблем со пиење течности. Од ништо не фаќа, се пробав. Едино една цуцла малку ја сецнав, па некогаш голтка два ќе фати. А му треба, некогаш мислам ме брка за цицањ од жед, не од глад. Ќе јаде ручек со месо, ќе изеде 200 грама и на крај бара да цица, ќе цицне минута и си станува. За два месеци тргам на работа и мислам само пиењево течности ќе биде најголем проблем. Кисело млеко јаде од пред три дена, и го сака многу. Па планот ми е сама да му поткиселувам дома, само сеуште барам сигурен извор од каде би купувала млеко. Воведов и спанаќ (го варам посебно, одвоено од другите зарзавати, водата ја фрлам, а спанаќит го блендирам со останатото заедно, исто така спремам и блитва) а за цвеклото не сум сигурна како. Прво пробав каде што се вари се да додадам неколку мали парчиња заедно со останатите зарзавати да се вари. Вториот пат го сварив цвеклото со се лушпа и кога блендирав додадов едно парче. Незнам како е подобро да правам?! А да, и трошки леб со кис. Млеко јадеше, а денес гриз, па значи и глутен е воведен. Уф, ама се распишав Сакаш да направиме една листа што е воведено до сега да видиме до каде сме? Во соодветната тема се разбира.
@irena.1 супер би било да напишеш една листа, да можам да споредам. Имавме патување, па тој период не воведував нови оброци и сме малку поназад. Сега се трудам редот да го фатиме. Инаку се повеќе ме удира мисла во глава дека млеково не ја најадува затоа се буди навечер. Сабајле, околу 08.30, изеде 200мл. а во текот на ноќта стана 4 пати за цицање . Да беа забите немаше ни да јаде, вака помислувам дека била гладна. Да и давам каша баш пред заспивање, божем да ја држи подолго ми е страв со мешето мака да не си има. Не знам што да правам. Флаша, шише, цуцла никако да фати. @joy1, @Kaetana идеи, совет, искуство да не имате?
се додека цица ке се буди ноќе.Мојата има и по 5 оброка дневно плус нонстоп грицка нешто и пак станува по 3 пати.Сега сме во фаза на одвикнуванје. не е до глад јас мислам туку од навика и поврзаност со тебе
Моево не цица,па пак се буди ноќеска и по 3 4 пати сака млекце,и јас слушам како му кркорат цревцата но ќе се напие една голтка и одма заспива,и после 2 саати пак истото.Инаку со цуцлата е цело време во уста,е како да го одвикнам од ноќните оброци со мелко,да му давам ли нешто друго да јаде пред да заспие,за да го држи повеќе,стварно незнам........
Искусни мамички како се организирате со исхрана на бебињата кога патувате? Јас сум на почеток со воведување и баш размислував како ќе успеам да испланирам викенд или одмор ако треба секојдневно да подготвувам тазе каши. Инаку генерално сакам да ја научам бебушка на домашо подготвени оброци.
Дани малиот мој од раѓање се буди по 3 пати ноќе за цицање. Еве воведовме и вечера и мислев ќе биде сит и нема да бара цице но не. Иста приказна Заспива кај 20-21 часот и цица. Се буди кај полноќ, па во 03-04 сабајле и во 06:30-07 h е последно цицање и будење. Доручек во 09 h па преспива 40 мин. максимум. Ручек во 12 h со спиење 1-2 часа. Цица кај 15 h и тоа многу малку Преспива околу 16-17 h половина час. Вечера кај 17:30-18 h и цицање пред спиење. Помеѓу оброци и спиење пие разблажен домашен сок со вода (150 мл дневно) и вода (60-70 мл). Тоа е нашиот секојдневен ред. Го привикнувам на редот од градинка затоа што кај да е ќе треба да тргне а и јас да се вратам на работа
Ние два пати патувавме одкако почнав со дохрана и немав друг избор освен готови каши. За по пат во термос ми ја одржуваше домашно подготвената топла...како решение за по пат. Во хотел, без кујна...не знам и како би биле тазе каши изводливи. Потоа најнормално на домашно подготвени си се вративме и така си тераме.
Нешто ме наболува грлово па да ми дадете совет дали смејам пастили некои да земам бидејќи го дојам малиот па да не не смее? И кичмата многу ме боли од вчера не можам да се наведнам Знам @Kaetana пишуваше за болки во кичма но не знам лек
majki dali im se slucilo na vasite bebcinja da mockaat pomalku nego voobicaeno? moevo eve veke nekolku dena mnogu malku mocka. porano mu menuvav po 3 peleni dnevno po potreba i poveke ako se iskakase ama sega slobodno i so edna cel den moze da tera me faka strav da nee nekoaj infekcija
Мамички ве молам за помош одкако излеовме од болница од 2850 гр сме качиле до 2990 за една недела.Доторката рече дека е добро напредувала но тоа било минимално. Во ред јас во првите денови не ја доев добро немав мн млеко и не ни знаев баш што како. Дали е многу малце тоа ? и исто така ми рече докторката цела града да ми ја исцицува малата но еве ја се нацицува а млеко ми останува неможам зорле да и дадам а на крајот биле најдобрите витамини. Како да ја натерам да го доцува целото млеко ?
нема да и ги менуваш градите, еден подој една града, или измолзи малку, околу 30 мл, дај му да ја доцица градата па после му го дај измомзеното
нема, прво ке му дадеш да цица, да ја исцица градата и после додај му го измолзеното, нели поентата е да ја исцица градатадо крај, ако му е многу немора да го допие измолзеното, тоа е прво млеко, или штипкај ја за петата кога кезаспие зада стане
http://uspesnazena.com/mrsaviti-zdravo/cudesni-odvar-lanenog-semena-mrsavimo-zdravo-sigurno/ eve motivacija за ониекои имаат по неколку килца плус se nadevam ke помогне
Moeto mn malku mockase, kakva mu e mokracata? Ako e potemna od voobicaeno ne e ubavo moze da dehidrira, jas sega denovive cajce mu davam, voda od casa probuvam cel den malku po malku i pocna da mocka asalno