1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Чекајте од која возраст веќе може свежо овошјето?
    И какви млечни оброци давате за вечера? Јас од млечни само кисело млеко до сега.

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.042
    ЈАс дадов свежо овошје утринава и кога зеде фаци да прави :worried:.
    Се молевме, молевме...и ништо не укуси.

Па во просото дотурив малку кисело млеко и банана па се молиме со вторава каша сега (facepalm).

3. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Препораката е некаде од кај 8миот месец да се почне со свежо овошје, зеленчук дури после година дена.
    Секако банана и авокадо се даваат само свежи.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    За овошјето е дискутабилно и индивидуално. Некаде се препорачува за почеток да се вари, а некаде препораката е да се даде свежо.

Јас од старт на дохрана давав свежо. Еднаш - два пати имам сварено...

А за зеленчукот до година треба да е варен / печен (термички обработен). Јас уште немам дадено свеж зеленчук на малата.

А од @joy1 научив дека морковот и патлиџанот се похранливи кога се термички обработени, па тие обавезно ги готвам на пареа.

На Eli23, awl, Smizzy и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Jas so nespienjeto na sinko neznam veke sto da napravam :( Dali se vo prasanje zapcinja, dali mozebi go maci stomaceto zatoa sto pocnavme so kasicki i ubavo si jade okolu 100-200gr ili pak e nesto drugo. Se mislam dali da pobaram sovet od pedijater dali e period i dali e normalno na 15min da se vrti i nikako da nemoze da si najde polozba pa pocnuva da kenka kreva nodzinja i od leva na desna strana pa ke se svrti na stomace i pocnuva da place :( I moram ili vo race da go uspivam ili na cice. A i tolku cesto cicanje vo tekot na nokta sigurno ne e dobro :?: Sto mislite sto da napravam? Se mislev dali da probam da ne mu davam da cica vo race da go zimam ali...Of nemam pamet ne sum spiena ni pola saat ;(

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.102
    Допаѓања:
    328.732
    na toj nacin se oslobuva likopenot vazen za kozata.kaj sirov domat i morkov ne.
    toa od nutricionist mi e kazano

На galapce, mami blue, irena.1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Од млечни каши давам кисело млеко, јогурт, ноќни каши на хип во кутија (ориз, јаболко и АД млеко) и (5 житарки, ад млеко, слива).
    Имам една на хип со 5 житарки без АД, ја давам со овошни каши но пишува дека може и со полномасно млеко. Не знам дали можам да ја дадам со јогурт или кисело млеко. Некој искуство/совет? Еве за која каша станува збор
    FB_IMG_1456222464140.jpg

На galapce, Sky-butterfly, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Мис со што ги раствараш првите каши, со ад млеко само може? Дека не сум му дала до сега ад, некако не ми беше ни во план, незнам.
    Ме замисливте што кажавте дека навечер е најубаво млечна каша, што и ми има логика. Ама па освен кис.млеко и јогурт не ми текнува друго , а да е без ад. А ако ги растворам со сок па нели пак ќе бидат овошни.:|

9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.042
    Јас имам само аптамил1, го зедов за млечните каши, ама го надраснавме.
    А не е чепнато. Да го фрлам ли?
    Не може да го употребам за кашиве?

10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    И јас немам дадено ад. Си користам кисело млеко, јогурт, павлака, урда како млечен производ... Наскоро планирам и ќефир...

@Miss.Sweet јас на хип кога купив житарки, ниту еднаш не ги спремив како што викаше на кутијата! Стави ги во кисело млеко и остави ги да покиснат малце! Пробај на вкус какви се!
    Јас така ги давав овесните пред да почнам да купувам цели снегулки!

На ZojaP, Miss.Sweet и irena.1 им се допаѓа ова.
  11. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Се раствараат со вода а во кашичката има и АД млеко.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    И јас давам од тие во кутија, мене ми се Нестле најубави, не се растекуваа направената кашата после одредено време.

Некои од нив веќе содржат ад млеко во нив, па се спремаат со вода, а некои можат со млеко кога нема ад во нив.
    На секоја пишува со што се и обично има напишано различни начини на припрема.

@Miss.Sweet можеш таа со јогурт. Имам порано со син ми така правено.

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  13. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Млечни каши за навечер ми се:јогурт со лебче,к.млеко со палента,гриз,го варам во вода од претходно сварени сливи и потоа му додавам млекце и сливите,благо ем млеко,пудингче со банана,бисквити со млеко....

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    @espana kako vi odi odviknuvanjeto od mleko navecer?

15. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Готово не пие навечер,еве 4 вечери нема млеко последно е во 22.30 и сабајле во 8.30,во 3 шпчнува да мрда и давам сок со вода разредено пие и толку продолжува,а ноќеска ништо ни тоа до сабајле
    Ти пробуваш да ја одвикнеш,како оди?

16. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Bravo
    Ne sum pocnala iako sum pomislila ama neznam dali ke mi uspee.ona rano zaspiva, 19:30 pie mleko i 20 h vekje e zaspana taka da tesko da ke izdrzi bez mleko do 7 sabajle.se budi dva pati, prviot pat nekade nakaj 12-1 i davam kompotce potoa pak nakaj 2-3 togas i davam mleko inace nema sansi da prezaspie
    Ke pocekam uste nekoj period

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.102
    Допаѓања:
    328.732
    Мн лошо правите со тоа што толку касно им давате зашекерени сокови и компоти.

На PUPICA, Kaetana, referentka и 2 други им се допаѓа ова.
  18. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Ве читав во врска со јадењети/нејадењето и напредувањето.
    Моето е 13+, има безмалку 11 кила, цица околу 6-7 пати во текот на 24часа, кога јаде-кога не јаде. Како што пишувате: 3 обрака, 2 ужинки и сл. јас се чудам и за мене тоа е научна фантастика. Никогаш не сум мерела грамажа на оброкот, но според тоа кога ќе истурам готова кашичка во чинивчињата, му подготвувам околу 200 грама. Проблемот (што верувам и кај повеќето е ист) е што мора он цело време нешто да се занимава за да јаде, телевизија не се загледува многу, на babytv има 2-3 цртани кои ги гледа и се загледува во 3 реклами (меѓу кои и онаа за тестот за бременост surecheck(facepalm)), и само смислувам нешто „ново“ за него, некои глупости. Не е некој голем јадач, мора да почнам веќе да пробувам да го одбијам (заради мои здравствени проблеми кои секој ден ми ствараат се поголеми проблеми), но не сака никакво млеко. Пие јогурт, јаде кисело млеко, па се тешам дека ќе внесува и млечни производи кога ќе се одбие доколку не пропие до тогаш. Крвната слика му е добра, освен железото кое е под граница, не му дадоа некакви капки затоа што хемоглобинот му е супер, па пробуваме само со храна. Таман ќе се качи, ќе поднастине-ќе опадне малку и така. Иначе кака по 3-4 шати во денот, некогаш знае и повеќе, па се чудам од каде толку многу, а не јаде многу. Пие вода, сокчиња не му давам често, но не ги ни сака, одвреме-навреме само од цвекло со некое овошје затоа што цвеклото во кашичките некако не го бендисува многу.
    Значи повторно доаѓаме до тоа дека напредокот не зависи од јадењето/нејадењето. Ако детето си е среќно, весело, активно, полни пелени, не е склоно кон болести (не правиме муабет за повремени настинки кои се нормални), крвната слика му е добра, тогаш нема простор за паника. Се си е до гени, секое дете си е приказна за себе, наше е да им погодиме што сакаат во моментов.

На Tanjusce, Mekuska, Kaetana и 4 други им се допаѓа ова.
  19. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Јасно ми е за тоа соковите навечер затоа ставам мн.малку сокче и полнам со вода да и е малку благичко,дур се одвикне од ноќе млекце,од вечер давам само вода неколку дена и после ништо :)

20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    На нив пишува дека си содржат ад млеко мислам.

На Miss.Sweet и irena.1 им се допаѓа ова.