Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. darcy

darcy Популарен член

Kako go cuvate mlekoto za nokje? Ako go ostavam vo sisence strav mi e da ne skisne :(

2. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

За какво млеко прашуваш? Кравјо?

Син ми на 6 месечна возраст престана да пие млеко преку ноќ. Самиот тој се одвикна. Додуша тој на 10 месеци не сакаше ни капка млеко веќе никако, па и не пиеше млеко веќе, а и од самото раѓање не беше некој љубител на млекото.

Малата е малку подобра, пие повеќе од него. Сеуште има едно млеко навечер околу 1-2 ноќта. Ама ми легнува во 7 и станува во 7.
    Некогаш го испие тоа млеко, некогаш не.
    Јас се размислував да ја одвикнам заради тоа што верувам дека и млекото е навика и реално преќу ноќ немаат потреба од храна ако преку ден убаво јаде. И желудникот треба да одмори.

Ама бидејќи рано ми легнува нема да и го скратувам, понатаму во лето, кога и нема така рано да легнува, а и веќе ќе има годинка.
    Ќе видам сепак и таа како ќе реагира. Ако е гладна нема да ја оставам да плаче сигурно.

galapce and espana like this.
  3. Ptica90

Ptica90 Активен член

zdravo, kolku kolicinski vo voda stavate bel slez za 10mesecni deca za grlceto, za slajmovi. i sto drugo im davate za da im pominat slajmovite....inaku 3dena deteto mi imase temperatura 38,5 ili 39 , po rezultatite ni rekoa deka e virusno.se sluci po daden paracitamol i tusiranje na 37,8C za skoro 1cas da kaci 39C I nikako da ne ja svali, ne staviv cepce bidejki samo sto bese pila paracitamol i ne znaev dali taka smeam... poz

Last edited: Feb 27, 2016
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Земи сируп од бел слез,побргу ке делува од чајот.Што повеќе вода давај му за да се разредуваат шлајмовите.Убаво е да може да ги повраќа.Дома проветрувај ги собите.
    Чепче се става 2 часа по сирупот.
    И најбитно е од се е да нема наод на градите т.с да не се спушти шлајмот на плуча.

galapce likes this.
  5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Во чаша млака вода (не жешка) околу 100-150 мл една лажичка бел слез, да постои пола саат и се дава свежо приготвен.
    За разредување на шлаеми кај нас помагаа и инхалации со физиолошки, писле инхалацијата тапкање на детето кога главата му е во најниска точка. За да ги враќате шлаемити да не се спуштаат.
    За температура туширање, вински оцет на чорапчиња, антипиретик лепенки.
    Многу течности и електролити давај. Температурата може да го дехидрира.

galapce likes this.
  6. darcy

darcy Популарен член

Za kravjo prasuvam. Uste sme na cicanje, ama planiram do april nekade da go odbijam, pa da probam bar so kravjo mleko (vovedov minatata nedela). Samo toa so cuvanjeto mi e strav - od frizider e ladno, a da mi sedi do krevetce ke skisne...

7. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Mamicki neznam dali ima tema za igracki ali me interesira so sto si igraat vasite bebcinja, posebno me interesira za 6/7 mesecnite...I kakk gi odrzuvate igrackite ? Jas gi isparuvam so vrela voda ali neznam kako da gi odrzavam onie muzickite plasticni...Mecinjata i se sto e od materijal gi peram zavisi od toa kolku se koristeni i prljavi. Imame edna dzvezdicka muzicka ja sakase mnogu i ja perev cesto i se rasipa :/

8. kankus

kankus Популарен член

izvini nedorazbiranje jas pigresno sum te svatila koga procitav kasno pomisliv na vozdras a ti pisuvas za kasno za vo tekot na nokta se izvinuvam

joy1 likes this.
  9. awl

awl Популарен член

@eatpraylove90 пластичните ги мијам со врела вода и сапум па ги поминувам со 70% алкохол. Плишаните и музичките со пена од сапун само површински и потоа со алкохол. Оставам преку ноќ да изветрее алкохолот и да се исушат.

eatpraylove90 likes this.
  10. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Epa ke go izvadis od frizider i ke go stoplis.

galapce and awl like this.
  11. awl

awl Популарен член

Мајки бебево има 6.5 месеци. На ортопед ми рекоа супер е се и да го стимулирам да се исправува на нозе, седењето му било во ред уште рамнотежа да научел... Ова со стоењево го совлада за 2 дена, уште кај ортопедот се исправи на нозе без проблем. Прашањето ми е околу учењево рамнотежа при седење... На колку месеци почнуваат сами да седат, секако под надзор, кога почнуваат сами да се исправаат од лежечка во седечка положба?

12. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Ние сами седеве на 5 месеци. Прво му стававме пернички околу него и постепено сам почна да седи.

13. awl

awl Популарен член

Ортопедот ми рече никако перници и потпирки околу него... Затоа се збунив

Smizzy and Kaetana like this.
  14. prasskickaa

prasskickaa Активен член

кКАО СМЕ НАУЧИЛЕ НИЕ ДА СЕДЕМЕ САМИ? Па и нам перници ни ставале.

15. *цветче*

*цветче* Популарен член

Убаво ти рекол, почитувај го тоа. Остај тоа-ние вака, ние така. Оттогаш децении поминале, и Не за џабе медицината отишла напред. Ставај го да приседнува на твое коленце дур го држиш седејќи, кога лежи фати го за рачиња дур лежи и исправи го во седечка па во стоечка положба. Така повеќе пати на ден, ќе си вежбате. Никако перници, така го форсирате рбетчето, подоцна може да се искриви. Поздрав ;)

galapce, Smizzy, Kaetana and 3 others like this.
  16. bella.s

bella.s Популарен член

Vo vrska so sedenjeto,so ispravanjeto,lazenjeto,itn,mislam deka toa si e majka priroda i koga deteto si e spremno samo si sednuva stanuva.duri mi bese smesno koga ke mi recese nekoj uci ja da laze da sede.9 meseci sme i eve se si znae,i lazenje i sede i se isprava sama,a vo nisto ne sum ja forsirala.

17. awl

awl Популарен член

На колено седи, кај мене на стомак седи, го продржувам за колковите и стабилничок е. Вежби секој ден, интересно му е. Ама сам на спална со играчки пред него - не. Одма на страна паѓа. Ми речњ ортопедот дека и тој инстинкт е важен да се развие. Му купив и подлога за играње на под, утре џампер па кога ќе реши сам да седи- тогаш изгледа ќе биде ;) благодарам за искуства и совети. Убава ноќ!

*цветче*, Kaetana and bella.s like this.
  18. espana

espana Популарен член

Еве јас ја одвикнав од млеко ноќно од причина што знам дека не и се пие млеко,станува по навика во тоа време,на почеток помала пиеше,а сега или по малку ќе пивне или половина,плус си ја знам кога е прњјадена,после тешко спие,се консултирав со двајца педијатри ми рекоа по 10 месец никако ноќно хранење.
    Далеку од тоа дека сакам да заштедам или пак да се наспијам,не сѕм тип што спие многу :)
    И да напоменам порано заспиваше накај 8 9 и нормално барашр еснаш млеко ,а сега макај 23.30часот и доволно е да ја држу до сабајле. Еве 10дена како се одвикна,првите два три давав вода со малју сокче ,потоа не се ни будеше си спие до сабајле и многу помирно од претходно...

Last edited: Feb 28, 2016
    azelea, Sky-butterfly, awl and 2 others like this.
  19. bella.s

bella.s Популарен член

I jas bi ja odviknala od noknoto,ona kako bebe ne se budese tolku kako sega,smetam deka nemoze da e tolku gladna za da se buti na saat vreme ,nekogas i na pola saat stanuva.ama nema nitu edno zabce i si vikam ajde moze od toa i e,pa ke bidam strpliva.

20. espana

espana Популарен член

Мојата така се будеше кога вадеше забче на саат,саат ипол и знам тогаш и да и понудиш млеко пие од нервоза,ја чешаат,болат непцата.. Ќе помине,период е,кај нас помина ;)

bella.s likes this.