1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.041
    И мојава држи бисквитче во раката и грицка :lol:.

Последниот пат беше хемоглобинот 11.9. Уф се надевам дека е сеуште добар. Самоиницијативно се зема ли нешто за крвта или општо имунитетот или мора по препорака од лекар?

2. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Тие кај нас не одат на рецепт,витаминските. Капките ферумлек беа на приватно а сега сирупчето на рецепта. Мо се е во консултација со лекар.
    Ако ви е добар нема зошто освен ако сакаш од тие за апетит.
    Дани може од што кашла сега ти одбива лесно јадење. Не грижи се,штом на почеток јадеше ке помине периодов и ке си јаде.
    Плус сега сте и во скок во развој.

Хемоглобинот од 82 сега е 93, и јас не губам надеж.
    Мака мачиме и нервози обострани за секој залак и голтка.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Не бе мами самоиницијативно... баρем не за κρвта. Ама и не знаеш κаκва е. Може па супеρ е!
    А тие витаминсκи чуда од таблети и пρепаρати за апетит, споρед педијатаρот κому мн му веρувам, се мижи Мишκо да те мамам. Јас лично не би зела.
    Исто ми κажа доκтоρот деκа оρганите за ваρење во пρвата година κај децата (не κај сите ама κај многу) не фунκциониρаат баш κаκо што би тρебало. Односно, асоρпција/ρесоρпција на хρанливото... не сеκогашдецата κои се хρанети здρаво имаат убава κρв и обρатно!
    Сепаκ избоρот е на мајκите, нели?

4. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Мами на синко лицето од стакло чисто му стана како суво и со ситни ко бубулички кои му се приметуваат на дневна светлина :( Го мачкав со кокосово масло два дена но ко да нема ефект. Се поти додека цица и кога си игра-лази. Можно ли е да се вруќанички или пак од ладен ветер? Некако се изумувам да го намачкам со крема кога излегуваме па си викам да не е од тоа.
    Некој совет со што да го мачкам или да го носам на лекар?

5. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    А да пробаш со оригинална павличева маст да го намачкаш може ке му помине од неа.И син ми еднаш имаше така во близина на носето го мачкав и му помина одма.

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    38.302
    Јеκодеρм пρобај. И син ми има суво лице,го мачκам отκаκо е ρоден на вечеρ пρед заспивање и наутρо му е пρеубаво и меκо лицето

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  7. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Истото беше си ќерка ми,на педијатар ја однесов,ми кажаа дека тоа е од што се лигави и што има сува кожучка ,па кога ќе ја изнесам надвор на поладно и ако дува се појавуваат и примњтуваат повеќе.Си купив еуцерин и мн сум задовилна,секој ден си ја мачкав и за неколку дена одма исчезнаа,и сега по бањање ја мачкам од време на време.
    Земи си нема да згрешиш,сосем низ исто поминав.

На galapce и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  8. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Баш сакав и јас да пишам за истото. И кај мојата беба е така. Првин и се појави на челото, не се гледаат многу, ама под рака се осеќаат, рапава и е кожата, а потоа и од лигавење на муцката исто така.
    Досега ја мачкав со хип крема ама нема ефект.

Велите помрсна крема треба?
    Ќе пробам. Оддеднаш пројави тие на чело и бааги и стојат.

9. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Син ми има атопичен дерматит, кој воглавно беше локализиран на рацете. Но како почна зимата студено време и ветер почна лицето да му станува грубо. Баш како што кажувате, на допир. Јас од памет се извадив да не се прошири дерматитот. Докторот Старова ми рече пред секое искачање надвор обавезно да го мачкам (лице раце т.е кај што е гола кожата) вика пет пати да излезеш, пет пати ќе го намачкаш. И тоа со кремата што редовно си го третирам. Др кажа дека е одлична, органска и многу му одговара на кожата. Користам логона. И навистина со оглед на дијагнозата јас бев преплашена како ќе ја поминеме зимата и ладното ветровито време, со оглед на тоа што секој ден го шетам со количка. Но супер поминавме. Лицето му е мирно и мазно. На рацете е присутен ама не се воспалени.
    Затоа пред секое изложување надвор редовно хидрирајте ја кожата. Ова е совет од докторот.

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  10. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.049
    Допаѓања:
    154.399
    Od koja vozrast gi stavate bebinjata vo stolce za jadenje
    Moevo e 6.5 imame stolce od ikea koe e mnogu dobro i prakticno ama e fiksno ne se spustq naslonot. Ona koga e vo skut se isprava skroz vo sedecka polozba isto i vo kolicka se kreva ama uste ne sedi samostalno. Neznam dali da pocnam da ja stavam po malku vo stolce barem dodeka sum vo kujna da sprwmam nesto. Vo relaksatorot se pomalku saka da sedi a geboc pocna da me ubiva nemozam mnogu da ja drzam vo raka a sama sum skoro cel den so dve deca. Golemipt mislam deka nekadw na ovaa vozrast da go stavam

11. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Ортопедот ми рече дека од 6 месеци комотно можам во столче за хранење да го ставам (и моето е фиксно), така да отприлика тогаш и почнав.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  12. papillonP

papillonP Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2013
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.544
    Што му давате како последно јадење пред спиење на 10-месечно бебе?
    Ние сме 10 месеци и како преку текот на денот така и навечер кога спијат бараат млеко на секои 3 часа.
    Последното млеко пред спиење го даваме со чоколино за демек да ги држи повеќе и има резултати но наместо на 3 се будат и бараат јадење на 4 часа.
    Имам другарка нејзиното 5 месечно бебе последно јаде во 20ч. и тогаш и заспива и цела ноќ не се буди за јадење а нашиве ем поголеми се ем сеуште бараат на секои 3 ч. да јадат.
    Знам дека секое бебе е различно но вие што давате и на колку време преку текот на ноќта ви се будат бебушите и бараат јадење?

13. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.049
    Допаѓања:
    154.399
    Fala mnogu
    Nie bevme na ortoped na 5m. Za stolce ne razgovaravme ama togas mi kaza za vo relaxatori kolicka na 45 fo 65 stepeni za da moze samo da se isprava i da gi vezba muskulite. Isto mi kaza i vo skut koga ja drzam da bidam podnavalena za da se isprava samo znaci da ne e nonstop potprena za da ne i stanat mrzlivi muskulite. Malovo nostop se isprava i e recisi sednato samo sto normalno ne e stabilno mnogu. Jas sakam da pocnam da ja stavam vo stolce nemozam da se ubedam so maz mi vika deka i e rano. Ama on ne e skoro cel den doma pa ne e svesen kolku mi treba nesto poveke da mi gi odmeni raceve

14. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Мајки ај ве замолувам кој има дома Далерон нека прочита како се дава,сум го фрлила упатството,денес бевме на вакцина и во случај да ми затреба да бидам спремна,ако добро се сеќавам 2.3 на мерката од тој шприц ставав ама ај проверете,не ја мереа тежина ама нема повеќе од 9 кг,не е мерена два месеца :)
    Ок е најдов упатство на интернет,добро сѕм памтрла за 11 месеци е 2.3 од шприцот :)

15. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    prasuvas za ml??? nas ni rekoa po 3 ml da davame

16. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Ако ти седи стабилно можеш да го ставиш.
    Пробај стави го, ако почне да се искривува и да се лизнува надолу извади го, значи дека грбчето не е доволно јако за да седи долго така. Ќе видиш по бебе секако дали му е удобно или не.

Син ми кога беше бебе го ставив така на 6.месечна возраст и исто имав столче со фиксен наслон и тој се се смкнуваше надолу, се кривеше, не можеше да седи со исправен грб воопшто малку повеќе од некоја минута. Дури на 8 месеци седеше убаво и тогаш некаде почнав да го ставам.

Со малечката имам столче во 3 позиции па неа ја ставив многу порано 7 сама се дигаше во седечка положба.

На Espadrila и M&M им се допаѓа ова.
  17. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Да,да 3мл е а на шприц мерка е 2.3.мг најверојатно :),но истото е тоа е тоа .

18. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    И моето имаше сирни бубулички еден период и поминаа а мачкав кпкосово неколку дена.
    Сега пак ништо не му ставам на лицето а телото со кокосово.
    Јас пак помислив да не е од кроасанот што му имав дадено и не давам.

Иначе имав пишано дека од авокадото му излегоа по телото црнени брункички.
    И навистина и на вториот пат исто.

19. Mravka

Mravka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2011
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    5
    Kakvo kiselo mleko i jogurt davati na sedum mesecno bebe i so sto go kombinirate

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.102
    Допаѓања:
    328.722
    Млечни производи од полни 8 се даваат

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.