Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Може да е стомачен вирус не давај ништо на своја рака,освен далеронче,чепче ако е 38 и линекс

fifi16 likes this.
  2. karak

karak Популарен член

и јас како и мајките неколку страни наназат ај да се пожалам малиот еве од пред една недела никако не ми јаде, 10месеци сме, запчиња му се на повидок али ништо нестава во уста. побудалев од нервоза се мислам да го носам на друг педријатар за совет незнам сто да правам, може уште еднаш искуство од сирупот за апетит, или некој совет. Само ја бара градата да цица и се трга од лажичката :( :( :(

3. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Срцка така е со забите
    Ќе варира и со тежина + / -
    Првото жувче така ми правеше,а вади заби ништо не јадеше ,ќе спуштеше малку на тежина, па ќе ги извади забите и ќе си надохнади
    Не се нервирај ама ич,фала Богу не е болно...скраја да е
    А за второво немаше да се нервирам,ама па јаде и нервозно е ,хиперактивно гриза и вриска го боли па пак гриза

4. macy28102012

macy28102012 Истакнат член

Немој да се секираш воопшто, моето бебе за неполни 5 недели извади 7 запчиња и ништо не јадеше, само цицаше и знам колку ти е тешко, но навистина нема потреба од тоа. Мене и млекото ми беше количински доста малку, но ништо друго не сакаше во уста да стави скоро 3 месеци. Во тој период во тежина качи само 100-200 грама, значи за период од 3 месеци и неколку дена. Јадеше само по малку зеленчукова каша со месо и со сила по 1 банана, ништо друго. Од кога никнаа запчињата почна полека да се стабилизира и да јаде по 3 оброци и понекогаш по 1 ужинка и тоа по 100 грама од оброк преку сила на 10 и пол месечна возраст и тоа минимум 45 минути хранење :headbang: Но потоа полека почнав да ја зголемувам количината на храната и сега јаде повеќе но пак е слаба има 1 годинка и само 9 килограми. Јас никогаш не паднав во искушение да и дадам некаков мултивитамински препарат за апетит, секогаш гледав да цица повеќе, а сега се трудам храната да и биде посвежа и домашно приготвена. Така да од 8 100 на неполни 11 месеци сега на 1 годинка тежи 9 килограми, што е малку за нејзината возраст, но со сила не се може. Денес забележав и нови 2 запчиња, а немаше баш никаков симптом за вадење заби и сум пресреќна што е така и што јаде. :)

5. dejana2

dejana2 Истакнат член

Me interesira od koga pocnavte da izleguvate so vasite bebinja, osven za do doktor?

6. karak

karak Популарен член

значи ние сме 10 месеци и 8800 кг. докторот ни рече да си поработиме на килазата, затоа што се роди 4190, а од болница негде 3700 излеговме. и докторот вика не е алармантно но работете на исхраната. детето имаше три редовни оброци и доење знаци оброци од 150, 250 и 150 грама дневно но сега ете ништо нејаде. е што да му правам а темпераментно 100 на саат само да се стоело и одело седење лазење никако. па нормално дека нема никаде да се задрзи. незнам дали да паничам или да побарма второ мислење, а никаде немозам да најдам пресметување на килаза за дете а високи сме 73.ете на пример завцера јадеше 5 оброци вчера ништо само цицаше, а забите су се лом набрекнати. оф ајде совети стварно се нервирам премногу |( |( :(

7. TheEkaterina

TheEkaterina Истакнат член

Оф леле.. од каде да почнам...

Ќерка ми има 7 месеци. Почнавме со овошни кашички на точно 4 месеци. На пет месеци пробав да и дадам зеленчукови кашички и оние кашички што се комбинација со месо и зеленчук. Не сакаше да јаде.. ќе пробаше еднаш ќе и се згадеше и толку беше. Моментално на 7 месеци го имам истиот проблем. Кашички веќе не и купувам него правам домашна храна.. варам компири, моркови, брокула, телешко месо, ориз, спанаќ, палента со кисело млеко итн итн.. ќе проба само еднаш пошо ја отвора устата бидејќи е гладна и после ја затвора и пробај отвори и ја.

На педијатар пред два месеци ми рекоа треба да и заменуваш два оброка во денот со месо и зеленчук НИЕ НИКАКО НЕ МОЖЕМЕ ДА ГО ПОСТИГНИМЕ ТОА!!! Се имам отепано од готвење, од кловн изигравање, од молење, од со сила пикање џабе. Не сака да ги јаде ниту оние што се пап млечните каши од хипп, ниту оние фрутолино, медолино, чоколино.. а бе не сака едноставно јаде само кашички од праска, банана, круша и слива.

Во книгите што се готвење за најмилите пишува дека може да и се додава малку путер, малку сол и две кафени лажици жолт шеќер. Пробав и така.. имав направено спанаќ со ориз изеде 10 лажичиња и толку беше.. шеќер не и имам ставено некако што знам шубе ми е... ПОМАГАЈТЕ како да ја натерам да јаде!!!

Сеуште си пие млеко како некое бебе мало на секои три саати по 120мл помеѓу тие три саати јади кашичка едно 200гр и тоа е се... ќе се тепаме за зеленчук да јаде ќе почне да плаче па со сила ќе и пикнам овошна каша да види дека не и давам зеленчук и после со пеење јадиме...

Очајна сум веќе кога ќе ми рече некој ехехеееее ние од четири месеци јадиме телешко со ориз и моркови.. ми доаѓа да се убијам!!! Не знам веќе што да направам.. стварно не знам! Брачеда ми има бебе од 4 месеци и даваат да јаде млад кромид а ова моево... не знам веќе... ми се плаче! :(

Помош, совет, нешто било што...
    И дали да и ставам шеќер во храната или не?

Фала многу.

8. TheEkaterina

TheEkaterina Истакнат член

За килажата треба да поработите малку во право е докторот ... моето се роди 3.700кг со 52цм сега на 7 месеци има 10.200кг со 76цм. На гугл побарај имаш графикони колкаво треба да е бебето според висината и староста.

Во врска со забите... оди во аптека и побарај германска маст поточно гел за непца за бебиња околу 300 денари е. Се мачка три пати на ден. Мака нема да има никаква гелот помага побрзо да излезат и да не го боли т.е. да нема мака бебето. Откако ќе го намачкаш очекувај после пола саат да ти плаче за јадење.. :)))) инаку гелот делува многу брзо неколку минути му требаат за да почне да делува.

Ние на 4 месеци ги изадивме двата долни заби наеднаш на пет едниот горен и сега еве го вториот горен и е излезен. Не сакаше да јаде ништо буквално, не сакаше да спие, само плачеше.. имам нерви изгубено со тие заби смачено ми е веќе. Се дешаваше да испие само 120мл млеко цел ден и тоа да е се. Лажачката ја држеше 24 саати в уста најверојатно и помагаше. Откако ја купивме маста.. мака јас не видов веќе.. редовно си ја мачкам секој ден си јаде нормално забите никнат.. ама додека ја купивме оф мори мајко!!! Среќа температура не креваше..

9. karak

karak Популарен член

добро по колку оброка на ден да форсирам? си јадеше 3 плус цицање, еден ден пробав 5 оброка прифати но другиот ниту еден или еден.... ајде помош каков ред да му воведам плус сега со забиве се му е крш.. да му ставам гел но ништо не му помага. а си јаде иовошни и зеленчукови само ајде помош во количина и во оброци.

10. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

килажата колку што има врска со исхраната толку е поврзана и со генетика и темперамент.не сме ни ние сите исти и исто подвижни,па така и децата.не се оптоварувај многу со табели и графикони.битно да е здраво,крвна слика добра и да не намалува на тежина а колку месечно ке накачува е индивидуално.

11. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

за 10 дена полниме 6 месеци.еве веке 10тина дена му давам овошни каши .му давам 50 -60 мл.а ми се чини дека уште толку да му дадам ке изеде.па ме интересираше која е препорачана количина за возраста ако знаете?

12. nesa

nesa Популарен член

Јас на мојава цуцка и давам колку што сака. Почнавме пред две недели со оброци зеленчукови, млечни и цица.

13. karak

karak Популарен член

јас само еден два дена му давав по еднаш потоа почнав два пати по 50 гр. гледам дека си јадеше дури и повеке. после тоа почнавме со зеленчуковите и така практикував наутро овошни попладне зеленчукови и фативме ред

14. Lillian

Lillian Истакнат член

Ние мака мачиме со кашичките. Овошните ги сака, но само по 2-3 лажички и толку(и не јадеме секој ден), додека зеленчуковите не сака ни да ги помириса. Не знам што да и правам, се плашам дека моето млеко веќе ќе и биде малку,а друго не сака да јаде.

15. Melinara

Melinara Популарен член

Ке ти цитирам една докторка што има кажано во врска со ова па можеш и ти да пробаш:
    "Obidi se so malce poinakov pristap.Koga go hranime bebeto so lazice, nie go kontrolirame celiot proces.Nie odreduvame sto ke jade, kako ke go pripremime jadenjeto i nie mu stavame na bebeto lazice vo usta. Namesto vakov pristap, probaj da mu ponudis na bebeto samo da jade.Varen morkov, tikva, kompirce, ovie namirnici , iseceni na kocki i obareni, mozat da mu se ponudat na bebeto samo da jade.So pomos na mrezicka za hranenje, recisi nema sto ne mozes da mu dades samo da jade , so svoite racinja. Vo ponovo vreme, postojat izvesni dokazi deka kaj bebinjata koi odbivaat cvrsta hrana podolgo vreme, ima moznost deka se alergicni na nekoi namirnici i tie toa instinktivno go znaat.Zatoa nudime pred niv, meki, vareni razni namirnici, i bebeto ima kontrola sto da odbere."

Lillian likes this.
  16. ive78

ive78 Нов член

Здраво .. јас сум нова на фемина а и млада мајка сум ве молам за совети ... моето бебе е 6 и пол месеци поцнав да и давам некои кашички на пр. од овошје и зеленчук освен кашичкиве што друго можам да и давам ? само имаме еден проблем не сака никакво сокче .. :( ве молам за совет

17. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

за сок не се секирај и моето не пие а ни вода не сака ,по 2-3 лажички дневно пие.има на хипп млечни каши што се припремаат со вода а содршат ориз мелен на пример ,убав оброк се за вечера.за друго освен овошје и зеленчук јас не би дала ништо ,доволно е.

18. Lillian

Lillian Истакнат член

Пробавме и со мрежичка. Многу и ги иритира непцата. Ја зема, неколку мин и е во устата и почнува да вришти. Денес и давав варен компир со прст, но проба многу малку. Со лажиче и давав неколку пати блендиран, не сакаше да го помириса. Изгледа од денес па натаму ќе јадеме со прсти. :*

19. ive78

ive78 Нов член

фала за советот феминке ама исто имаме и многу мака од непцата а уште немаме запче ми дадо една течност плава е за да ја мачкам а исто и ми кажуваат дека било добро да и ги намачкам со бело вино што мислите вие дали имате некој друг предлог :)

20. katalina

katalina Популарен член

Imame 11 meseci i se uste se doime.Cicame poveke pati vo tekot na 24h no po malce, 2-3 min.max.Me interesira kolku ml.mleko treba da se vnesuva na ovaa vozrast, pretstava nemam kolku vnesuva so nejzinoto cicnuvanje?! I drugo...kolku cvrsti obroci imate i po kolku grama jadete na obrok?