Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.774
    Да се советувам и со вас во врска со исхраната на бебево.
    Родена е 3730. На доење, а некаде околу 5ти почнавме со пробување вкусови.
    Дури на 8.5 дуплираше тежина.

Морав прилично голем број измени да воведам во исхраната само за да јаде и да качи.
    Моментално вака ни изгледа менито.
    Поајдок овошје со житарици или мусли потопени во вода. Вкупно 250-300мл ги јаде.
    Ручек зеленчук. Целосно ми ги одби домашните. Морам да давам готови, и тиа со маки(со исклучок на спанаќ). Јаде помеѓу 150-200.
    Потоа има млечна каша. Јаде околу 200мл.
    ПА ужина. Овошка(грицка банана, авокадо..) кисело млеко или флипс, кекс.
    Вечера млечна околу 250-300.

Ретко ја дојам во текот на денот. Најчесто е само пред спиење и инцидентно доколкус е разбуди во текот на ноќта.Но тоа е ретко, само коаг е какана.

Детево жугна малку, си кака редовно, спие по цела ноќ...се што асоцира дека конечно е најадено.

Предходно кога имавме подои плус детево не јадеше ништо и стагнираше со тежина. Поради тоа направив ваков распоред.
    Но не знам дали е доволно толку малку млеко за дете на возраст 9.5.
    Овожна, зеленчукова, ужина, две млечни и 1-2 доења на ден?

2. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Дани, навечер цица ли?
    Јас мислам дека се малку два подои во 24 часа, ако цица и навечер кога сака и колку сака тогаш е во ред.
    Ако не цица, тогаш гледај да внесува барем доволна количина на млечни производи.
    Давај и сренце, урда, кашкавалче, кисело млеко и јогурт нека пие.

Еидит: Сега видов дека спие по цела ноќ, нуди и доволна количина млечни производи. Споре мене два подои се малку за 9 месечно бебе.

На Kaetana, galapce и danichap им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.774
    Вечера, си играе малку, во тој период и кака, па ја бањам, дојам и спие.
    Ако се разбуди во текот на ноќта секако ќе ја надојам, но најчесто ги преспива.

ПРедходно кога почесто ја доев се бдуеше по 3-4 пати во текот на ноќта...
    Ем ненаспана и гладна, ем не ми ги јадеше кашите :(

4. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    15.732
    Дани,мојата на таа возраст јадеше вака:овошна,па АД,па ручек-зеленчук,месо,па АД,па вечера,па за спиење пак АД,ја доев само до 4 месец,ама еве сега е 15 м и не еднаш пие млеко пред спиење.не е некој љубител на млеко,како и јас :),ама кај тебе пошто е на доење може ужинките да и бидат подој,еве нека кажат и др мајки што се поискусни со доењето

На Kaetana и danichap им се допаѓа ова.
  5. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Мајки,кога се прават стапалчиња,кога ќе прооди сосема самостојно или ? Еве вчера ,завчера се пушти по еден чекор сама ,а денес по пет чекори од крај до крај кај што ќе ја викнам,и цел ден така неколку пати смешно и е кога ја викам и се пушта.

На Kaetana и galapce им се допаѓа ова.
  6. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Мамичκи! Епа помагајте! :) Детето ми се смени 360 пρеκу ноќ! Знам деκа е сосем ноρмално да има невеρојатни, бρзи, нагли пρомени, особено во пρвата година.... ама.... аκо му земам од ρаце нешто писκа, виκа, плаче, се тегне, туρκа, κлоца со нозете. Аκо не е по негово и одма плачκи ρиκачκи. Јас не му попуштам. Не знам... можеби е ρано уште, ама не саκам да биде ρазгалено и да ми се κачува на глава. Од јагне се пρетвоρи во лошо бебе! Или можеби сосем ноρмално бебе... саκам што е аκтивно и подвижно, но не саκам да се инаети...(нема на κого) :) Исκуства молам! Сκоρо 11 м е.

7. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Остави го,почнува самостојно да делува. Нели сакаме да пораснат.:)

На Kaetana и SpangeBob им се допаѓа ова.
  8. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    1.347
    Mamichki, Imame Problem so ishranata. Skoro Osum meseci sme I nikakov red. Pie mlekce zaspana po nekoi 5-6pati po 100-160 ml,I nikako ne mozam da vovedam obrok.Kasnuva po 5-6lazichki so molenje I lazenje I posle Pluka, vreska I na kraj Ke povrati, kolku I da e gladna. Ne znam shto da i pravam veke, zdrava e, super napreduva... Me faka uzas Kofax Ke pomislam deka site osummesechni Bebinja jadat po 150 I poveke ml kasha na obrok, a ova moevo edvaj 30...

9. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    А нема вρсκа мајκа деκа 8 месечни јадат по толκу... сеκое дете своја пρиκазна сие. Моето дебело бебе има сκоρо 11 месеци па јаде едвај 100тина гρама и тоа ЕДНАШ во денот. Дρугото е молење за 2-3 лажичκи.... таκа да ич не му се сеκиρај. Само неκа е здρаво и живо. Аκо пρочиташ наназад κолκуууу мајκи се жалат за истото.. јас сум една од нив, ама џабе е... κога ќе му се јаде ќе се ρазјаде, без гајле! ;)

На Mi-Ma и Kaetana им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.767
    Како мислиш заспана пие 6 пати млеко?Колку пати спие?

11. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Da ti kazam mi olesna malku koga ti go procitav postot..uff,i nie sme tuka negde,za malku 11 mesecu,abe uzas,kaj ne jade nisto,pa edno loso bebe,ne sum veruvala deka bebinjata mozat da bidat takvi.se kara,mava,slakanici udira,kloca,ako nesto ne i e po kef koga pocne da vristi histericno,uzas..pa i zabi i izleguvaat:@..epten se promeni,i jas neznam kako da i se obrakjam,da go karas malo e si velam,sto razbira,ama i mene mi e strav da ne i postane sekojdnevie takvoto razgaleno ponasanje..(waiting):shake::)

12. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.337
    И јас не попуштам. Сега зависи што сака. Ако е нешто што не треба да го држи и го земам и ја оставам да плачи, за брзо се смирува. А се не треба да им се допушта...како ќе го навикниш од мало, така ќе биде.
    Јас ја карам по малку :) Неќам уште од пелени да ме команда :lol:

А ме утешија после година уште помалку јаделе. Дур не потпркнат после ќе јадат, сега не ги интересира јадење туку да разгледуваат и истражуваат...се ново, се интересно.
    До 8ми м. убаво си јадевме, после 8ми се сменивме. Ние пак на цртаните се вративме, толку со играчките..Не можеме вниманието да го задржиме на нешто. Само да се движи, да се работи нешто. Кај можиш да ја седниш мирна да јади.

Последна измена: 9 април 2016
    На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Значи да се помиρам... почна... аκо, неκа, таκа и ние сме ρастеле највеρојатно! Ама штом се согласуваме нема попуштање. Аκо се научат да е по нивно, сеκогам и ќе биде! Сρеќно мајκи!

На Kaetana и alana им се допаѓа ова.
  14. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Мамички како се справувате со флеките на облеката од кашички? Гледам, речиси секое боди на синко е со портокалови флеки (facepalm)

15. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    1.347
    @joy1 Spie 3-4pati na den, po pola Saat Saat, I samo taka pie mleko. Inaku vreska, plache I na kraj Ke povrati. Isto mi pravi I so kashichk,, ako ne I e po kef Ke Lizni pa Ke go povrati I mlekoto shto go piela prethodno. Ke umram od grizi!

16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Прво капнувам на флеките од Омино Бланко да одстојат еден саат, па ги перам на 95 степени во машина, а перам со Персил или Ариел. Само оваа техника ми ги вади во целост флеките. Ако се работи за алиштенце во јака или темна боја, го ставам на 60.

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    15.732
    ЈАс прскам арис де грас директно и малку стои и после во машина и ми ги вади сите флеки

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dollyy

Dollyy Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    24
    Majki dva meseci sme I.samo na doenje sme..imame problemi so kakanjeto pa sakam.da pocnam da I davam prevriena vodicka po.lazicka dve na den...ne znam dali.nesto ke smeni sakam da probam.Davate li vie prevriena vodicka ili cajce na vasite bebuski?

19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Какви проблеми со какање? И зошто мислиш дека вода би сменила нешто? Пиши подетално за конкретен совет.

20. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.969
    Допаѓања:
    153.528
    Prvo so sapun za racno perenje, mislam deka e na alkaloid t9j stongo imam pa posle vo masina. Normalno ne odma koga ke mi se sobere dovolno za 1 masinaa ama ako ne gi pominam so sapun za racno prethodno ne se vadat