Место во темата од 0 до 6 мрсеци јас сум пишала тука Проблемот е што какаше на неколку дена па,на,една,недела и еднаш не се искака 10 дена и ставивме клизма па не се искака 7 дена и пак ставивме.Кога кака столицата,е супер жолто златна си мочка,супер си испушта гасови.Навистина не знам како да,го решам провлемов со какањето ако продолжам со клизмиве ке и ги направам цревата мрзливи.Пробав и преку мојата исхрана пијам компот од сливи,јадам лен,сок од јаболки,јогурт...Навистина не знам што да правам..мислењата на педијатрите се различни во врска деновите на толеранција на некакање..колку дена,да ја оставам и да чекам? Што друго можам да,направам? Иначе да,напоменам пск дека сме само на мајчино млеко.
Кај само доено дете некакање се толерира и до две недели, доколку детето нема проблеми, успева да испушти гасови, стомачето му е меко и си мочка нормално, и секако е весело. Тоабе затоа што столицата е мека и не прави притисок на цревата. Нормално е. Никако механички стимулации со топломери или хемиски со клизми. Така само може да предизвикаш мрзливи црева.
Мајки колку време трае вирус кај бебиња,конкретно мојата е 9+, имаме тт која варира од 37,5-38, кашла,има шлајмови а од денес ни тече и носето и имаме мрсулчиња.Градите се чисти секој ден ја носам на др да ја преслушаат.Позз
Може и цела недела да кашла и да има секрет и шлајм.Инхалирај ја @kiki4kablondy зошто ти е нешто за имунитет на толку мало бебе?Го доиш ли?
Не, на ад е, а цело време е како настината секој месец крвна слика и правам за да прими вакцина и се покачени лимфоцити и се ми ја одложува матичната вакцината а ми вика ништо не е само витамин ц давај.. и не дека ми е толку за вакцина да прими туку чудно ми е со и покажува на крвна слика а нема никакви симптоми. Па мислев дали има нешто за имунитет за толку мало бебе..
Зависи колку се покачени? Ако се мн значи има некое жариште во организамот кое треба да се лечи.Било кој мултивитамин нема да ги намале леукоцитите
Majki da ve prasam do koga treba da se sterilizira priborot za jadenje (tanjirce, lazicki, sisence...) ? Prasuvam zatoa sto nekogas ne uspeavam da postignam pa od masina direktno mu stavam vo casata od nutribuletot pa vo tanjirceto
Од како почна да јаде некаде околу петтиот месец и неговиот прибор го ставам во машина заедно со се друго. Некогаш знам и на рака со жешка вода, но сепак во машина ми се перат на највисока температура. Е сега ние воопшто не користиме шишенца и цуцли. Туку лажички и некој теглички за собирање на кашата. А му готвам во истите тенџериња од нас.
Jas ne gi steriliziram a ne gi peram ni vo masina zatoa sto mi trebaat pobrzo. Vodata vo bojler mi e tolku zeska da mislam nema potreba a i nE se tolku mali. Samo cuclite od vreme a vreme i gi prevruvam bidejki gi frla nasekade
Чекај кога ќе прооди и ќе почне сѐ да става во уста, ќе видиш што ќе стерилизираш. Најдобронамерно ова... На пример, на мојава ѝ падна бисквитче на земја надвор, и се запна да си го земе да го јаде. Па тука оди приказната за пилињата да јадат... Дома ако ѝ падне на земја, обавезно се тепа да го земе... Ако има уште храна. Сабајле за да сум раат во.вц ѝ дадов толаетна да си игра... Кога таа се кисели - си подкаснала да види дали ѝ се допаѓа...
Јас ништо не стелиризарам.Садовите или рачно со мн топла вода и ги мијам плус сјај или во машина.Има свој прибор .Шише не користи.Цуцли купувам на секои месец и пол нови.На првото отварање ги ставам во вода која врие.Понатака само со жешка вода ги плакнам неколку пати на ден. @Kaetana и мојава зема од земја се.Во двор кај свекрва ми чепка и буби и песок и земја ма баш све.И секако пробува да види дали се јаде
И да ги гледаш нон стоп не можеш да ги догледаш. Еднаш ја наоѓам легната на земја, си јадела банана, и паднало, а и нејзе ја замрзило, па легната од земја го јадеше... Мајка ми само ми се дере за бактерии и чуда... Ама што да правам. Стерилна средина не постои. Чистам максимално, толку можам. А во градинка па, да не ги гледаат многу. Заби кога вадат, ги лижат сите можни играчки. Останува да се тешиш дека развиваат имунитет, а кога се болни да си ги јадеш нервите. Ама така растат децата. Исто така и побелуваат родителите. И јас не стерилизирам ништо. Си мијам нормално како сите садови што ги мијам. Никогаш не ни стерилизирав.
А пикавци од цигари ? Едвај се научивме,дека се за во кантата со ѓубре. И сега,секое излегување во град,се тепа да ги собира за да ги фрлел во канта. Син ми е педантерија жива,па имам среќа,од скоро се што ќе види на земја се гади и кажува ,,Ѓубре,,
Bas idi pa docuvaj gi. Za steriliziranje ok kaj epten novorodeno sto poe od sise mleko ama pokasno mislam nema potreba posebno ako e pribor za jadenje. Tuku sakav da prasam cuclite lazlivki i gi menuvas na mesec ipol? Me zamisli jas treba da i smenam golemina a voopsto ne se osteteni tie sto gi koristi i ne sum i smenila
Стерилизаторот може 3 пати ми е употребен, кога беше мал, сега во машина неговиот прибор или со врела вода ако ми треба веднаш. И онака лази, се бута во уста, нема смисла јас да му стерилизирам. Мојов обожава неговите патичиња да ги гризе, уште нема запчиња па си ги чешка непцата. Инаку ние официјално се одбивме од цицање. Доеше точно 9 месеци и еве веќе 4 дена сме "чисти". Бебе подобро го прифати одбивањето од мене, се осеќам како да му ускратувам нешто, ама неможев веќе, млеко се помалце имав, доењето ми стануваше се поболно и еве 4 дена јас со градите немам проблем. Првиот ден малце беа полни сега се во нормала.
Ќе сакаш ли да споделиш количина и вид на оброци кои ги имате? Малата е 9.5 месеци и ја дојам само навечер, пред заспивање. Но воопшто не прифаќа шише, па сме само на овошје со житарици за појадок, зеленчук со месо за ручек, ужина кисело млеко/овошка/кекс/флипс...и плус 2 млечни каши до пред заспивање. Вчера и денес пробав да ја надојам за време на ужината, но не цицаше повеќе од 2 минути. Добив впечаток дека нема потреба од истото. Но и покрај тоа што двете млечни каши содржат ад млеко, се прашувам дали и е доволно вкупното количество во текот на денот.
Незнам колку е правилно но ние вака се храниме: Станува накај 9/10 и за доручек овошна кашичка или овошје со житарици. Околу 12/13ч. АД, испива околу 200мл и спие. Накај 15/16 зеленчукова кашичка околу 200-250гр. После негде се обидувам да му вметнам уште малце млекце (100/150мл) и дремнува пак околу 17ч. И за вечера млечна каша со житарици околу 20часот. После си игра уште некое време и во 22ч пие околу 200/220мл млекце и заспива. Навечер се буди но не му давам ништо, штом го земам во раце заспива и го враќам во кревет. Првата вечер се будеше буквално на секои пола сат, сега се поретко, синоќа само еднаш. Намерата ми е да не му создавам навика навечер да јаде бидејќи мислам дека не е гладен.