Мојава не се буди навечер. За прв пат одкако намалив подои и зајачав исхрана почна да ги преспива ноќите. И кај нас појадок е околу 09. Јаде околу 250 па и до 300мл. Ручекот, зеленчукот не го обожава, ама ако не 200, барем 150 ги јаде. Подојот што го воведов на пладне деновиве не знам колку ефект имаше...Инаку како што кажав, грицка нешто. Потоа кај 17.00 млечна околу 200мл. Вечера околу 20.00 млечна околу 250мл. И пред заспивање доење. Течности пие само од една чаша со клунче, но нема шанси да испие доволно количина за еден нормален оброк. А вака измешано со овес, или нешто мелено, како каша го срка со лажиче без проблем. Се тешам дека вака или така млеко е млеко
Мене ми е исто страв да не му е малце млеко на синко, ќе видам како ќе напредува па ќе менувам. Инаку грицки и ужинки не му давам од таа причина што после не ми ги јаде кашичките. Вода не пие воопшто, е знае некогаш чајче на хип да се напие но и тоа е не повеќе од 50 мл дневно. Сокчиња не му давам, бидејќи немам соковник јас да му правам, а во купечкиве не верувам дека се 100% природни без шеќер.
Јас се водам по правилото здраво и среќно бебе, си спие цела ноќ и кака 2-3 пати на ден, но пак ми е страв и сум со истите прашања како тебе. Маките со вода ги тераме и ние. Некогаш и давам само водичка, некогаш мешам сокче од некоја цедена овошка со вода...ама не пие многу, како кај вас најверојатно. Не повеќе од 50 мл на ден.
Od koga pocna da i gi namaluvas podoite? Mojava ke pravi 8 za nekoi 10tina dena i do sega sme so 2 obroka pa od 8 sakam i tret da u vovdeam. Preku den cica obicno sabajle pa megu dvata obroka pa porucek pak 1-2 do pred spienje, za spienje i noke 2-3 pati. Nekako denovive kako pocesto da cica, mislam deka i ne i treba tolku nego kako raste normalno se ja interesira i mnogu se vozbuduva i nekako toa polesno ja smiruva. Najmnogu mi remeti poradi zaspivanjeto ne deka sekogad zaspiva so cicanje ama koga nemoze nikako da se smiri za da zaspie pak se buta da cica. Mislam deka posle 8m moram nekako da i namalam cicanje.
@joy1 ме инѕересита твое а и од другите мислење. Малиот е на аптамил 2 а од итре полниме годинка. Дали да одам со 3 ка или да менувам со тетарпак или домашно мада немам некој сигурен. Слабо јаде други работи и хем пред месец беше 93. Не сме мерени скоро ама не верувам дека е под 11, ако нешто значи. Млеко јаде 4 до 5 пати по 120. Секогаш прво пробувам каши или овошје поштоо поединечно сака банана,портокал,печено јаболко. Сок пие цеден секој ден не испод 80. Млечно скоро ништо не прифака,сем павлака мада знам дека не чини и ептен малку јогурт. Јас сум за да продолжиме со тројка. Дали е мн тоа толку пати што пие млекце,мада количински не е многу. И скоро сите се преку нок а еднаш преку ден. Давам и чај од камилица и маточина преку нок. Демек да го држам погладен да јаде преку ден. Незнам кој пат да го фатам веќе. Препекав знам , ама ќе ми значат вашите мислења.
Со оглед на тоа дека имате слаб хемоглобин подобра опција е тројка ад,барем содржи железо.Бар уште 2-3 месеци па постепено ке се префрлиш на тетрапак.По мое треба да исфрлиш бар едно шише.Се што е над 500 мл млеко е мн за негова возраст
8 месец веќе ги намалив подоите, односно ги преполовив поради стагнирање во килажа, а во 9ти веќе имавме 4 оброци, ужина и оној подој пред спиење. ПРедходно истотака се будеше на секоеи 2 саати. Постојано бев со мислата да не е гладна, затоа се буди. Стагнирањето во тежина најверијатно ми го потврди истото, дека иако цицаше редовно, едноставно не ја најдуваше. Одкако ги воведов 4те оброци си спие до сабајле, и појадокот и е во 09.
Галапче, што понатаму кравјо, тоа подобро. Совет од мојот педијатар беше да пролонгирам до две години. Мислам на млеко за пиење, а во кашички може кравјо. Јас решив да не давам никакво, а давам млечни производи. Затоа и јас би ти препорачала ад 3.
Malava so kilaza e super fala bogu. Podoite moram da gi namalam i jas posle 8. A pocnaa veke so sugestii lugevo: pa dosta ja dois odbij ja nemozam d gi sfatam zosto da odbijam bebe od 8m. Golemiot go doev do 10 sam se odbi a malava ne planiram pred 1.5-2 pa ke vidam kako ke bide osven sama ako ne se osbie
Κаκо може неκој да ти κаже κога му е доста на бебето! Господ да чува и да бρани!!! Да не ρечам, само ќе си κаже, ама потρебата на бебето не може неκој од стρана да ја пρоцени и да диρигиρа задолженија на мајκата. Моето е 11 месеци и цица ли цица. Ај што не јаде, пеρиодов не знам од κога тρае, уште да му сκρатам цицање. Па, јас аκо не увидам тоа, тρеба неκој да ми κаже... ах! Богами за мајκата двоен пρитисоκ. И уште луѓево не сфаќаат деκа таκа само одмагаат, не помагаат.
Abe sto da ti kazam kolku da se uskomentira nesto. Ama otrpnav jas od komentari uste za prvoto, od edno uvi vleglo id drugo izleglo
Мене пρво ми е. Додуша и јас не се замаρам многу, многу. Теρам по свое. Ама, неκогаш аκо ми го погодат моментот ми чадат ушите!!!
@galapce,јас пред две недели почнав со Битолско тетрапак,не продолжувам со ад3,бебето добро го прифати,си пие супер,знам има мајки против тетрапакот,но јас по препорака го почнав тоа.
Nekoj iskustvo so zotarkite, snegulki na hipp? Na site pisuva da se iskoristat 4 nedeli od otvaranje. Nema sansi da istrosam 1 kutija za 4 nedeli ne jade sekoj den isto a i stavam poveke ovosje, sto moze da im e posle 4 nedeli ili e marketing trik kako za mnogu proizvodi (ne zboram za mleko i sl)???
Mislev i jas isto ama koga e za dete ti e sube. Isto za vigantol kapkite vo site apteki mi kazaa deka mozat slobodno da se koristat i poveke od 45 dena deka e maslen rastvor i ne go gubat svojstvoto. Jas neznam zosto ne gi pravat vo pimali pakovanja koga nemozes nikako da istrosis edno sisence za 45 dena