Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. zoltocrvena

zoltocrvena Нов член

Се зачлени на:
    2 април 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    1
    Мајки киселата павлака и цедевитата на колку месеци ги конзумиравте и како?

2. Lillian

Lillian Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    47
    Мајки, мене ме интересира по колку пати неделно се дава кашичка од некој намирник, педијатарот ни рече да почнеме со жолчка и да ја давам 2 пати неделно, но не ја прашав за другите работи.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    А овошје, зеленчук? Морковче, јаболче, банана? Или директно жолчка :^) Чудно ми е, да не грешам нешто? За жолчка и така е рано, не знам што да ви кажам, јас би почекала за жолчка а би почнала со јаболко, морков, компир, полека полека овошјата и зеленчуците поединечно, па ќе измешате после, јаболко со морков, компир и морков, па после дури кај 8 месеци би дала жолчка. Инаку се почнува со малку и во тек на 2-3 дена се наголемува па се оди на друго овошје/зеленчук. Така беше со внука ми, и мислам дека е тоа правилно!

4. Lillian

Lillian Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    47
    Воведуваме едно по едно, 2-3 дена по еден намирник. Почнавме со јаболко, па круша, праска, банана, потоа од зеленчук пробавме само компир и морков. Еднаш измешавме јаболко и морков. Не јадеме многу, околу 30-40 грама од овошјето, а компирот го пробуваме само на прст (од лажичка не го јаде). Бевме на контрола и педијатарот ми рече да пробаме жолчка, нели по малку како за почеток, но уште не сум дала, како што рече од 8 месеци би дала и јас. Жолчката ја дадов за пример, 2 пати неделно, нели откако ќе се воведе се, по колку пати може да се дава едно нешто.

5. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.586
    Допаѓања:
    152.072
    во право си најпрво се почнува со овошје ,па зеленчук па после 7ми месец со жолчка.и тоа се дава осмина измешана во кашичка ,па по една недела четвртина..и така постепено дури да се стигне до цела.
    исти и со кашичките.почнуваш со една намирница ,даваш три дена па правиш пауза пред да воведеш нова.прво чисти само од еден вид овошје или зеленчук па потоа се прават комбинации.

6. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.134
    Иако сме малечки, три месеци имаме, ве читам за навреме да соберам искуства. :) Погоре прочитав 30-40 гр. па ми текна да прашам како ја мерите количината на дадената кашичка?

7. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.586
    Допаѓања:
    152.072
    имам на блендерот мерица а ако давам од готовите каши отприлика.едно тегле хипп е 120гр.па од око.ама син ми го јаде цело така да немам потреба од меренје(ова само за овошни важи,зеленчук ни да помириса)
    мој совет кога ке почнуаш прво дај од зеленчукот мислам побрзо ке прифати отколку когаке види дека има нешто повкусно од блуткавиот зеленчук.

На Nova му/ѝ се допаѓа ова.
  8. deprimirana

deprimirana Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    2
    Zdravo mamicki kako ste?imam prasanje imam problem so maliot koj Ima godina i dva meseci i koga ke zaplaci posilno mnogu zajduva, se gubi pomodruva go snemuva celiot pagja nekogass i da mu duvam vo usta i da go cukam nemozi da zemi vozduh edvaj nekako od um se vagjam nemozam poveke mi se skratuva zivotot ve molam ako nekoj imate iskustvo so zaoganje pomagajte pozdrav

9. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    слободна дај карфиол, тиквичка, брокула,
    комбинации брокула и компир, карфиол морков и тиквичка, спанак воведи блитва..... јас од 7 месеци поцнав првин со месо телешко по 50 гр. а после од 8 золчка и јас не би брзала со золчката

10. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    јас првин морам да се пофалам дека ја средивме исхраната еве и ние сме скоро 11 месеци пред некој месец многу слабо јадеше и се нервирав сега сме добро. пред се и ние цицаме кога сум дома стално иако ме критикуваат дека многу му давам сепак како што викаш ке си цицне малку и ке престане, мислам дека тоа го прави повеке за да ја осети близината. сто се однесува до оброците распоредит е следен
    околу 10-11 ч- кашичка воведов баш поради тоа што не ми ги сакаше млечните навечер ги ставив сабајле значи кога сум дома млечна каша 190 гр или купечка овошна 190 гр.
    околу 13 ч пред спиење 130 кашичка на јувитана му ги зимам овошна
    околу 15-16 ручек од 200-250 гр. зеленчук еден ден месо па јајце и воведовме риба
    после во 18-19 пак овошна каша домашно приготвено дали јаболче тиква ..... 120 грама
    и навечер пред спиење околу 21 дали лепче кисело млеко со абц мноогу сака или пак млечна каша тоа зависи од располозение на детето сама оценувам што ке јаде
    и сума сумаро после овој распоред сме темпераментни скроз на скроз и ништо не задрзуваме на килаза и не се замарам многу веке нека ми јаде колку си сака и не ми е битно колку кила има

На katalina и Forko им се допаѓа ова.
  11. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61
    Bebuska ima 7 mes. I seuste cica na 4 casa po 10-15 min. Za dorucek 120 GR. OVOSNA SO KEKS. ZA RUCEK 120 GR ZELENCUK SO TELESKO IZAVECERA OKOLU 100 GR MLECNA SO ZITARKI. IZMEGU MALKU SOK I VODA. DALI E TOA DOVOLNO ZOSTO NE SE POPRAVa mnogu. Please help.

12. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    јас мислам и го практикувам кај моето бебуле да бар оброк биде 150 гр. а узинките помали. така да ете овие три оброка бар нека ти се по 150. мене ми беа доручекот и вечерата по 150 а ручекот секогаш над 200 па пак не качуваше. во делот на тезината главна улога имааат и гените и активноста на бебето така да давај му колку сака и без нервози затоа што тие се осеќаат и секогаш се прави контра ефект

13. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.586
    Допаѓања:
    152.072
    мајки над 6 месеци колку оброци треба бебе да има?

14. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    305
    Имам 7-месечно бебе. Откако е родено има испрекинат сон. Се буди на секој половина час. :@ Има „врзано„ 2-3 часа само 2 пати од ко е родено. Будењето всушност е кемкање од 2 минути без да отвори очи и продолжува да спие уште половина час и така до сабаље. Заспива во 22 се буди во 7, али 10тина пати треба да го кренам и да го занишам. Инаку е многу мирно бебе, воопшто не е плачко, весел, насмеан. Преку ден спие 3-4 пати повторно по 30 минути. Совет или искуство ве молам, оти пукнав, жива ненаспана сум...

15. Filiposka

Filiposka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    261
    Наместо да го нишкаш пробај да го легнеш на меше.И мене понекога ќерка ми така ми прави,ја вртам на меше и продолжува да спија до сабајле.

На mama31 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    305
    Филипоска, блазеси ти што ти спие на стомак, ова не сака да слушне за спиење на стомак, од секогаш спие на грб.

17. Filiposka

Filiposka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    261

И мојата не сакаше на почеток,ама јас бев поупорна и ја навикнав,затоа што на страна и да ја легнам за пет мин ја гледаш си се свртила на грб и само на грб беше во почетокот,а вака не може да ми се врти ;)
    Биди и ти поупорна може да ти успее :)

18. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Mama31 nie sme skoro godinka i go imame istiot problem.Znaci otkako e rodena pa do den denes na prsti se brojat slucaite koga ima spieno 2-3 saati.Se budi noke na saat vreme,nekogas i na pola saat,ke cicne malce i pak ke zaspie.Denski isto spie 30min.i ko naviena stanuva,ne mozes nisto po doma da zavrsis.I jas sum ko zombi,cela godina zaboraviv sto e toa spienje :@ Ne znam dali ti ja dois,ama mene mi vikaat demek, ko ke ja odbijam togas ke prestane da se budi noke.Sto da ti kazam da te utesam i jas baram care...mozebi ednostavno takvi si se bebuski!

19. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.586
    Допаѓања:
    152.072
    не бе катлинче керка ми беше исклучиво на доенје па од 5 месеци цела нок ја преспиваше.а синко не спие ни денје ни ноке од како е роден а пие и ад и цица.почнав да го дохранувам со житни кашички пред спиенје и нокно на хумана му давам од неодамна ама се џабе е -такво е бебето не спие подолго од два часа.ке цицне и продолжува ...подочнјаци до колена имамод неспиенје .

20. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    305
    Каталина, на доење сме. Од 6 месец воведов цврста исхрана, мислев ќе се спасам, демек нема да биде гладен, но не.
    Денски имам приметено штом се разбуди на тој темпиран половина час, дека ако го занишам креветчето, продолжува да спие уште половина час...Или ако заспие в раце, во состојба е да спие со часови, што значи така се чувствува сигурен, значи се буди да види дали сум тука.
    Не знам, можеби јас некаде згрешив што не му наметнувам некој ред и правила, или можеби такво е бебето.
    Кога одам на спиење ми се плачи, оти знам која тортура ме чека.
    Да се разбуди, да плачи и 2 саати ќе го истрпам, ама да знам после ќе спие подолго, а не таман сум задремала - ете го.
    Се пробав, ама не знам што е проблемот и затоа не знам да најдам решение...