Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.008
    Па за анемични деца кравјо не се препорачува.Подобро ад,содржи железо.Инаку кравјо бар после год.Има јаки протеини кои бебешкиот желеднук неможе лесно да ги обработи.

На Kaetana, awl и Mi-Ma им се допаѓа ова.
  2. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    153.851
    @Mi-Ma Isto sakav da ti pisam. Nemas nekoe fajde od kravjoto sega baska ako go razreduvas so voda sto ostanuva. Zemi ad ako sakas veke od sise vidi rasprasaj se eventualno i koe e podobro za zelezo. Neznam isto ako mu razretcis cicanje moze e podobro i poveke hrana. Cedi mu sokcinja cveklo jabolko i toa moze mesto cicanje, ostavi go cicanjeto za noke. Eve mojava samo navecer cica i eventualno koga ke dojdam od rabota ama nekogas i toa go skoka. Ke se navikne sigurno

На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    @joy1 @M&M mu nudam hrana no kako da razbira deka ako jade nema da cica i kako da oseka deka mu namaluvam so doenje i celo vreme e kenkav i mi stava racinja pod maica :( A svezo ovosje mi rece pedijaterot deka mozam da davam no za mleko ne go prasav. Mu davam i sokcinja cveklo i jabolko, morkov i jabolko ili cveklo i morkov ali ne gi saka bas. Neznam dali vo sokovnik da napravam od drugo sezonsko ovosje pa mozebi ke gi saka. Denes e bukvalno na vozduh i sea pred da zaspie mu dadov da cica i saat vreme ne mi davase da se trgnam od nego ;( A kolku e pa dobro sto vaka odednas mu skrativ mleko, neznam. Ke nudam od utre pak tri obroka i 1 ili 2 uzinki i sekako tecnosti. Fala vi za odgovorite :)

4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.685
    Допаѓања:
    37.792
    @Mi-Ma зошто да даваш κρавјо млеκо,аκо бебчо јаде дρуги млечни пρоизводи? Нема потρеба. Κисело млеκо,κашκавал,зденκи,се што содρжи млеκо,ќе ги задоволи потρебите во неговиот оρганизам.
    А и не моρа наеднаш да му сκρатиш подои,и ти ќе си напρавиш пρоблем. Вρемето κога на пρ.цица измеѓу доρучеκ и ρучеκ,дај ужинκа една. После пладне не моρа ужинκа,неκа цица па по неκоја недела и тој подој ќе го сκρатиш. Таκа јас пρавев.

На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  5. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Majki dali nekoj bil vo turcija na odmor so bebe od 8 ipol meseci so avion? Sovet?

6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Мила пробајте друг да го рани, а ти да не си тамо. Дур те гледа ќе бара цице и ќе одбива. Ние така правиме. Ако е многу гладен се тегне да е во мене и ме гризе за да цица и нема шанси да го ранам. И мм ме брка од соба и него му јаде. А јас добивам 15 - 20 мин одмор.:rock:

На Mi-Ma и danichap им се допаѓа ова.
  7. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Мајки за 10 дена правиме полни осум месеци, навечер се буди на секој 2 саати до 3 , дали и вашите бебиња така , не можам повеќе да издржам не сум наспана ич , само на 2 оброка сме дали да воведам трет или да почекам? Пред некој ден и дадов околу 8 палента викам ај да видам дали нема да се буди но пак се будеше????

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.008
    22 meseci e i seuste se budi mojata
    so 5 obroka dnevno

На Miss.Sweet, Rabbit и Nikita7 им се допаѓа ова.
  9. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Да се надоврзам на @joy1
    Четири оброци има, одбиена од цицање е, 23 месеци душа ми вади со (не)спиење.
    Така да се си е до детето, а не со бројот на оброци или цицањето...

10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Се е индивидуално до детето. Моето е скоро година. Цицањето без ред. Кога не сум дома нема гајле. Ама кога ме гледа и на пола саат знае да бара. Ама ноќе спие цела ноќ. Заспива со цицање и си тера да сабајле. Некогаш во ноќта знае еднаш да побара, ама најчесто не.
    @momomo на возраст околу девет месеци кога беше мојот тргнав на работа и него му беше промена па неколку ноќи се будеше почесто. И го земав до мене да спие тој период и се среди. Само знаеше во ноќта да ме побара со рака да ме пипне и ако сум тука си продолжуваше со спиење. Ама и тоа се среди.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  11. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Оф леле ќе си пукнам, сепак фала ви милички.

12. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Mojot se budi na pola saat ako ti e za uteha :) Isto i jas davam 3 obroka i 2 uzinki i dzabe. Do deteto si e, i jas se zalev na forumov deka nemozam da izdrzam veke ziva nenaspana sum...Probaj preku den koga spie da pospies inace znam kako e :)

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  13. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    153.851
    Nemora da znaci ako ima 3 obrok deka nema da se budi. Ti mozes posle 8m da probas ama tesko deka nesto ke smeni. Od iskustvo so 2 deca ti vikam. Inprvoto mi se budese mnogu dokaj 1.5god i toa na 10m sam se odbi od cicanje i pak nisto. Eve i vtorovo i posle voveduvanje na 3 obrok se budi duri i pocesto od porano.
    Neka se oni zdravi i pravi se drugo e minlivo i nespienje i nejadenje i se. Znam deka e macno ama ke pomine.

14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    И мојата е иста, 7 и пол месеци е и ноќеска се буди 2-3 пати, цица мижејќи и заспива одма и јас сум 7 месеци не наспана и едвај чекам да почне да си спие по цела ноќ.
    Инаку вчера и денес, прв пат денски, кога и дадов да цица не сакаше, се вртеше на др.страна, тоа никогаш до сега не ми се случило, кога и да и понудам цице никогаш не одбила, гладна не гладна секогаш си цица, а сега ми стисне муце и врти глава, 2-3 пати така од вчера. Оти така? Да не ми се одбие а?

15. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Леле мила и на мене денес така а и понудив овошен јогурт со јаболка и кајсија на нестле си го изеде цело а за цице врти глава затвара уста? Зошто така незнам. Нека пише некој искуство.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Е ајде де, зошто ни јас не знам :(

17. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Добро утро мами.
    Ау, ама тешка ноќ. Синчето имаше температура. Што ли му е? Многу сум загрижена. Цела ноќ ја помина на града. Утрово цицаше 40 мин за да заспие, за да можам да станам и да тргнам на работа... Вчера ми се јави пријателка и ми вели девојчето мое има сипаници... а пред 2 дена моето и нејзиното си играа, се гушкаа, се бакнуваа.... Може ли да е тоа? Се крева ли температура пред да се појават? Зошто на телцето немаше ништо утрово.
    Молам за искуства. Убав ден на сите!

18. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.685
    Допаѓања:
    37.792
    Da,se kacuva temperatura za vreme na sipanici. No,ne mora da znaci deka se. Virusi ima premnogu periodov.

На SpangeBob му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Majki zdravo :) Dali e mozno od prejadenost da kaka sinko pocesto? Me zamislija lugjevo okolu mene deka mnogu cesto sum mu davala da jade :wasntme: Vo 9h jade kasicka pa nakaj 11h cica za da zaspie (inace nema sansi da zaspie ako ne cica), okolu 13h mu davam 2-3 biskvitki ili kiselo mlekce so lepce ili banana, jabolce...pa okolu 16h rucek pa pak cica za da zaspie i vecera okolu 20h pa vo 21h cica i zaspiva. Mislenje?

20. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    Веќе неколку дена син ми е со температура, се качува до кај 38,5, синоќа дури и 40 :( и носету му тече, нема врвено грло, не кашла. Кога ќе му дадам сируп му се симнува и добар е весел, едно 6 часа е мирен к пак почнува да качува. Непцата му се бели подуени целите, изгледа запче се спрема (11месеци е, нема ниту едно).

Не ми се носи на лекар, но изгледа ќе морам. Совет, било каков, само да му олеснам, во бунило го фрла температурата.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.