Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Со предпоследново забче ги имавме истите симптоми.
    Посебен совет немам. Не ми дозволуваше да ја намачкам со крема непцата оти веќе има забчиња, па апе. И давав од тие гумените за гризање кои се продаваат во дм кој беше предходно ставен во фрижидер, малку натопена памучна/фртотирна крпа да си ја гризе, намален беше апетитот па давав исклучиво омилени работи, ја миев лице почесто во текот на денот...
    Од на веледа цепчињата се против вознемиреност па ги употребив неколку пати кога немаше температура но беше јако вознемирена, плачлива и со болки.
    За температура парацетамол, туширање, ја рассоблекував и масирав.

На Mi-Ma, kallias и Smizzy им се допаѓа ова.
  2. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Скроз истото е и кај нас од вчера, качува Т па симнува со сируп, па пак се вжештува ко што викаш и ти после 6, 7 часа и пак се симнува со сируп. Ни носе не тече, ни кашла, само е кенкава, плаче за ништо, наеднаш и чудно ми е, дека бе е таква иначе, не знам што е. Забче сеуште нема ни едно па си поврзувам дека е тоа, се мачи да пробие па затоа ми качува Т :(
    Мојата е 7 и пол месеци и ова ни е прво кревање на Т, до сега се нњма ниту еднаш разболено или настинато...

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Мајки денес го носев синко крв да му земат, утре ќе го носам на систематски, ми рекоа задолжително било во 9 месец, некој нов закон. И резултатите ги зедов, слаба му е крвта, и некој други вредности има некој повисоки некој пониски што не ги разбирам, еве слика па ако може некој да ми објансе дали се друго е во ред. 20160613_101504-1-1-1-1-1.jpg

4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Да дадам рапорт за синоќа, цела вечер плачеше малата, како да ја коли некој, плаче не престанува, Т немаше фала богу, ама од сон срипа и урлаше, не сакаше ни да цица да се смири малку, водичка и давав, не сакаше, цуцла па ич, ми ја бута раката и се нервира, ја шетав од една во друга соба, така траеше, само што седнам одма плаче, пукнав, не знаев веќе што да правам......после едвај некако ја легнав на нашиот кревет до батко и, он спиеше, па го фаќаше и почна да му пее и така полека заспа.....па ја преместив во креветче, спиеше некое време па пак заплачуваше во сон ама се смируваше брзо и така ја истеравме ноќта, тешко, забите ако се, мака ќе имаме :(
    Сега е по весела, откако стана сабајле, како ништо да не било, нема веќе Т, последно синоќа во 8 имаше и дадов сируп и се симна и од тогаш фала богу не качи поврќе.
    Само слабо јаде, не сака да јаде ништо, ќе отвори уста 1-2 пати и толку, одма се врти на др.страна. И слабо цица, си мислам да не ми се одбие... :(

5. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    И кај мене се случи истото не качи тт само плачеше без престан ништо не ја смируваше се чудев што е и на крај испадна дека пробило првото запче,според воа што пиша ми личи на вадење заби

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    И јас така мислам, забите дека се, сеуште не пробило, ја фаќам ама нема избиено забче, ајде се тешам деновиве може ќе не изненади едно или двечки, да не и е за џабе плачењето и цимолењето, срце мало, плаче, се нервира, а не знаеш што му е и како да и помогнам, ставав гел ноќеска ама не бре брате, затнало муцка не ха отвара за жива глава, едвај на сила некако и ставив ама пак плачеше....дај Боже да е од забчињата и да никнат веќе побрзо, да не ми се мачи куклето :)

7. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Ne gi razbiram ni jas vrednostive ali isto i sin mi go odnesov pred 15dena (na 9m) i pokaza mnogu nizok hemoglobin. Dr Paskalov se cudese kako e mozno zatoa sto ubavo napreduva (ima 10ipol kg) i e mnogu temperamenten ali koga mu kazav deka cica navecer na pola saat mi kaza deka e do toa. Inace sve si jade ubavo i meso i zolcka, cveklo...Mi kaza samo da namalam so doenje i so mlecni proizvodi i sekako ni dade kapki Maltofer koi gi nema kaj nas samo vo Bugarija pa otide mm gi zema. Odete na pedijater i konsultiraj se iako nemozam da vidam kolku e hemoglobinot ali moja pretpostavka e deka kaj poveketo decinja posle 8mi mesec se namaluvaat nekoi vrednosti, zosto neznam :?:

8. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Се исто што пиша и кај нас беше од сон срипа и почна да вришти шо викаш ти како да ја "колат"ама ете кај нас одма беше сега е мирна се надевам и кај вас ќе биде За брзо :*

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    @Mi-Ma , кај нас хемоглобинот од граница 110 до 165 нам ни е 107.
    И синчето мое си цица и тоа добро. Научен е и со цицање да заспива.

10. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Nisto ne e toa :) Kaj nas bese mnogu ponizok :( Kako i da e koga ke odite na pedijater pokazi ja krvnata slika. A za dr vrednosti ne gi razbiram i nemozam da komentiram

На Angel.Heart му/ѝ се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.011
    Допаѓања:
    327.990
    105-135 е реферетна вредност кај дете до 1 година
    Тоа 165 е за возрасни лица

На Angel.Heart му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    До колку месеци мора превриена вода?

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.011
    Допаѓања:
    327.990
    Ако е купена немора да ја превриваш

На Tinushka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Мислиш на оние во аптека што за бебенца или било каква флаширана?

15. Dollyy

Dollyy Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    24
    Majki ve molam sovet za dobar toplomer? Fala vi odnapred:)

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.011
    Допаѓања:
    327.990
    Било каква
    Иста е.Само што тие на хип демек се специјални за бебе а дупло поскапи

На MissDior и Tinushka им се допаѓа ова.
  17. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Во ред ,ми олесна .
    Бидејки сме на ад нели ќе превријам за млекцето ,но за пиење пола ден ќе помине додека се олади.

18. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Неодамна го купивме од аптеката во Систина, безконтактен, 1800 денари. Се опирав долго, но одлична инвестиција е, особено за мерење навечер.

19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    153.843
    Pa
    Pa ne e toa tolku mnogu jadenje bar jas taka mislam. Cicanjeto veke na nivna vozrast ne gi drzi. Moevo cica navecer 3-4 pati, savajle nakaj 6:30 pa dorucek okolu 9, rucek okolu 13:00 posle deka ne sum doma cajcw, nekoe viskvitce ili lebce gricka pa koga ke dojdam nakaj 5 cica i okolu 6:30 _ 7 vecera pa nakaj 8:30 cica A spienje. Isto kaka dosta cesto ama.moze im e takov metabolizmot ne jadat oni tolku kolicinski. Gledam denes rucekot ni pola ne go izela pa pak 2 pati kakase odkako dojdov. Btw za cikend pak cica pocesto kolku ja trenirav da se uspiva bez cicanje i ne i davav denski dzabe sega koga sum doma nemozam nikamo da ja uspijam bez cicanje zverka.

20. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Isto i sin mi ne zaspiva bez cicanje. A denes i vcera po nekolku laz samo kasna od kasickite i se cudev kako preeska se iskaka, si vikam sto jadese za da kaka :lol: Ali izgleda pocnuva pomalku da jade pa i ne insistriam mnogu da go prejaduvam i da mu butam so sila posto cim kaka pretpostavuvam deka e najaden :D Sea se naucil vcera i denes ne gi jade kasickite i znae deka ke cica i si bara toa. Jas sum doma celo i ne zaspiva bez cice i bas preeska svekrva mi proba da go zaspie i ne uspea me bara mene, gladen e si znae deka ke cica (facepalm) Sakam da mu namalam so doenje barem na 3 pati dnevno i vo tekot na nokta koga stane moram, togas nemozam da ne mu dadam zaradi hemoglobinot, a i za poubavo da si jade ali ke vidime kako ke bide denovive ke probuvam :)

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.