Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

мама31 ова исто ко за моето бебе да е пишано.исто така се буди.ако спие до мене подолго спие и во раце ако е може да спие 3-4 часа. ама кој да го држи толку долго?милион други обврски има дома.се пробав и пак исто.тоа такво е детето мора да се издржи.

mama31 likes this.
  2. sabatini

sabatini Популарен член

Mamicki imam edno prasanje koe sto mnogu pocna da me zagrizuva.
    Kerka mi utre pravi 11m i od pred nekoe vreme pocna koga spie preku den i koga ke se razbudi i naglo stane t.e sedne pocnuva da se trese kako da i e ladno.toa se slucuva mnogu retko i samk preku den koga spie.dosega i se nema sluceno nautro koga ke stane ili preku den koga ke se razbudi ako si polezi nekolku minuti.togas e vesela nasmeana i spremna za igra.
    ovaa naglo stanuvanje i tresenje ponekogas e prosledeno i so kenkanje i kako da e sonuvala nesto strasno pa pogledot i e isplasen...regira na se ne e so ukocen pogled ili sl ama eve se tresi bas kako da i e ladno.
    majka mi veli deka ne e rasoneta , deka mozebi mocka pa se tresi...ama probl3mot e vo toa sto ne se stresnuva nego se tresi.
    pominuva tresenjeto za nekolku sekundi ja guskam ja smiruvam i si prodolzuva najnormalno...
    se slucuva samo od naglo stanuvanje vo poluson ili budenje posle spienje neznam kako pravilno bi go rekla.
    ste imale li i vie nekoe slicno iskustvo. Vo vtornik zakazav na dokt dusata n3 mi e mirna pomisluvam na nedaj boze dtrasni raboti...
    ve molam da me izvinite na latinicata i dolgiot post mnogu bi mi znacile vasi mislenje i iskustva...

3. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

ништо страшно и на моево му се случува, не се плаши

sabatini likes this.
  4. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

мајки истовремено воведовте месо и жолчка?ако не, кое подоцна и од кога.денес педијатарот ми рече да почнам и месо и жолчка ама некако многу наеднаш ми се гледа.имаме 7 месеци.

5. katalina

katalina Популарен член

Jas meso i dadov so napolneti 6 meseci i toa od zelencukovhte kasicki od hipp so pilesko i telesko meso so se.Zolka dadov so napolneti 8 meseci,i toa najprvo 1/4 prvata nedela,pa 1/2,pa posle cela zolcka.Belka dadov neposredno pred prviot rodenden.

WORRIED.BT likes this.
  6. karak

karak Популарен член

да ве замолам да ми дадете комбинација на кашички повеке зеленцукови што би можела да давам за доручек и вечера да е зеленчуково а може нели и комбинација со овошје. малиот ќе полни скоро 1 година :tmi: и нешто ете со храна сме слаби ми ги одбива веќе поблагите сака повеќе солено......

7. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

На имењакот прави му манџички,какви кашички гооолем е веќе :D
    Еве пр:
    Вариш телешко,кога ќе биде готово во др тенџерче на тивко потпржуваш кромидче колку да омекне,додаваш сецкан спанаќ,па ориз,па домат и морков...
    Мешаш едно 5-10 мин ја додаваш водата од телешкото,да се повари 15-20 мин и кркавела
    Истите состојки место спанаќ и ориз можеш макарони и + некој друг зеленчук( брокула,праз...)
    Палента со сиренце/кашкавалче,јогуртче
    Супа од петел (на подравка) со лебче
    Јајце варено,кисело млеко
    Грав,компир се може да јаде

marchi-cool likes this.
  8. verba

verba Истакнат член

Драги мајки,

ве молам споделете искуство.
    Бебчо ми е 6,5 месеци а до 6 мес бевме на ексклузивно доење.Пред 2-3 недели почнав да воведувам кашички и овошни и зеленчукови ама воопшто не сака да јаде (едвај по 4-5 лажички). Така да ми виси на града на неполн саат. Инаку не сака да фати ни цуцла ни шише па дури и вода му давам со лажичка.
    Ако имате совет како да ги намалам дневните подои и повеке да јаде пишете.

9. marija27

marija27 Активен член

колку најмногу течности дневно може да му се дава на 7 месечно дете?

10. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

колку што му се пие.
    ако не сака ,нема да бара(како син ми на пр.)капка вода не пие а се јаде.

11. bluberry

bluberry Истакнат член

ОФФФФФФФФФФФ истиот проблем,моето бебе веќе има 9 месеци и уште е така.Понекогаш го оставам да поплаче и сам ќе заспие,а понекогаш му дадам водичка и си продоолжува, а некогаш ..............се мачиме пак да се успиеме...

12. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

значи вака,имаме 5 и пол месеци,уште малку 6,не сме на доење,јадеме кашички ама не секој ден,од 6 месец би сакала да почнам со почесто давање на каши,па ме интересира едно мени за 6 месечн бебе,и дали јаболката ги давате свежи па блендирани,или обарени прво.

13. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

претпладне пред 12 часот обично ги давав овошните кашички -претпазливост од алергии.јаболче,круша,банана,авокадо,слива,праска ,кајсија,тиква.....од почеток чист вкус а после по две машавина.јаболко и ктуша малку ги обарувам,банана и авокадо не,кајсија и праска давам купечки каши оти сега ги нема.откако ке испробате се од овошје продолжи со зеленчук-морков,компир,спанак,брокула,тиквичка....може и ориз,пченка....и готовите млечни каши со безглутенски житарици.

butterfly.mk likes this.
  14. verba

verba Истакнат член

Драги мајки,
    дали некоја од вас почнала со кравје млеко пред 1 година? Бебчо ми е скоро 8 месеци, и сега му намалувам подои бидејќи ке тргнам на работа но никако не сака да прифати АД млеко.
    Имаме пробано Аптамил и Хипп, ако имате некој друг предлог за добро АД млеко ве молам пишете.

15. Melinara

Melinara Популарен член

Обрати се кај докторката од соба за доење на фб таа ќе ти даде најубав совет, мислам дека не се препорачува кравјо млеко пред 1 година.

16. Erata

Erata Истакнат член

Ако мислиш да продолжиш со доење што е најдобра опција за бебето, нема потреба од никакво друго млеко. Јас еве веќе 18 месеци дојам, а од 9 тргнав на работа. Бебето може да јаде кисело млеко и јогурт, а кога си дома ќе си се доите.

Ако не мислиш да продолжиш со доење, размисли уште еднаш или барем одложи уште некој месец додека се навикне на твоето отсуство, доволно стресно е за бебето што ќе се оддели од мајката, ова ќе му биде дополнителен стрес.

17. verba

verba Истакнат член

Драга Ерата,

ти благодарам на одговорот.Можеш ли да ми кажеш со кое кисело млеко и јогурт почнавте. Јас му давам битолско ама во мали количини, незнам колку смеам (некаде прочитав да не се дава многу).

18. Erata

Erata Истакнат член

Ние дома купуваме кисело млеко и јогурт на Суташ. А количински можеш да даваш колку што сакаш, нема ништо штетно во кисело млеко и јогурт, само гледај да не мешаш храна што содржи железо со млечни производи (спречуваат апсорпција на железото). Јас обично за вечера давам палента, јуфки, проја, со кисело млеко и јогурт.

19. junacinamama

junacinamama Активен член

...и јас исто како тебе, почнав со кашички...мислам дека е нормално во почетокот да има некаква реакција, еве и бебушко мој не сака повеќе од 4-5 лажички ама мислам дека е нормално. Со оглед на тоа дека сега ги учат вкусовите не се секирај многу, само биди упорна и со тек на време постепено ке му ја зголемуваш дозата.
    за водата истиот проблем ни цуцла, ни шише..баш сега пробувам од чашка дирекно да пие. мислам дека му е интересно и пробува по неколку голтки.

само трпение и упорнист :clap:

20. Adina

Adina Популарен член

здраво мамички!
    јас не сум мама ама би ве прашала нешто за внук ми
    Он два дена поткашлува,го носевме на доктор,ама таа некако во брзање беше и кажа само давајте му сируп Алмацин..малце му е црвено грлото. Или давајте му бел слез сируп,пошо до сега немат пијано антибиотик... и си замина женава. Значит нема температура,не кива,малце носето течит и поткашлуват,иначе имат 11 месеци. е сега шо мислите шо е подобро да се дават?? Ви благодарам