Женички, давајте некој совет. Малата е 8 месеци и сеуште се буди на 2 саати за млеко. На Ад е. Тешко мн заспивањето, се мачиме со цртани плус нишкање и пак плаче. Некоја со слично искуство? Ми треба сон, да сврзам 6 сати барем сон.
Таа возраст беше отприлика и кај мене малата кога и воведов вечера и започна да ги преспива ноќите, а со тоа веќе и сама во детска да спие.
Давам. Јаде 4 пати по малку. Наутро овошје со житарки, околу 100гр јаде, на пладне кисело млеко со овесни, за ручек месна или зеленчукова каша, за вечера млечна/житна каша. Последно јаде околу 8 часот, од готовиве на Лино и давам моментално, Карамелино, Чоколино. Заспива нешто покасно, кај 10, а пие и АД од 90 до 150мл пред да заспие. 4 Оброка да речам, има затоа што преку ден одбива да пие млеко, а јаде се што доаѓа со лажичка, во мала количина. Цела ноќ се буди значи за млеко, а спие со цуцла.
Не се прелажува навечер со вода? Додуша и мала е уште ,не јаде обемни оброци преку ден. ПрОај нокна хип во тегла.Покалорични се . А во колку заспива?Да и ја поместиш вечерата малце покасно?
Сега скоро почнав да и ги давам. Претходно давав на Хип ноќните, ама мислам проблемот е што јаде малку, 100гр само. Ќе ја пробам ноќната на хип Baby First Pap ми ја препорачаа.
Варира деновиве со заспивањево .Валгда има врска дека со баба и се чуваат од сабајле, па се учат на редот, како што во кое време. Знае да заспие и во 7, знае и во 11. Чудно ми е што колку покасно заспива, порано се буди. Ги пробав и тие кашички. Ги сака беби кекс и чоколадната. Ќе гледам што покасно да е вечерата. Јас се сеќирав да не и давам премногу храна. Многу оброци за нејзина возраст, а сепак јаде мн малку. Водата ќе ја засити привремено, се буди пак за некој си пола саат.
Не знам дали во ДМ ги има од алнатура па и од ХИП, прашковите/кутиите за да правиш сама ноќни. Тие некако полесни се мислам за јадење и подобар избор, повеќе количински јаде мојава од нив.
Алнатура не сум заприметила, а инаку ноќните во прашок ги има. Кои се вкусни и ги препорачуваш за возраста? Глутен имам воведено, мислам ќе може било која така?
Да, ќе може било која. Кога станува збор за ноќните каши ја следев ознаката на кашата за од кој месец е. Секако се од 1-2 продукти само каде веќе знам дали се или не ми се веќе воведени. Можност за утки има кај теглињата кога пишува дека се од еден месец а всушност дел од состојките покасно се воведуваат. Во однос на вкусот, нема каша која малава не ја јаде. Пробај, не би требало да одбива.
Јас па не мислам дека вечерата треба да биде покасно. Најдоцна до 8 часот треба да биде, јас на таа возраст на синко му давав вечера околу 19:30 најкасно, и ден денес ја има истата навика. Млекото треба да го скратиш, мислам дека повеќе од навика се буди, отколку што навистина е гладна. Пробај да скратуваш едно по едно пиење млеко ноќе, да не и дојде наеднаш ако го скратиш целото. За заспивање сама - јас со синко ќе легнев на кревет, тој до мене, ќе се гушкавме, галевме, и ќе заспиеше. Кај мене одеше потешко, оти тој беше научен со цицање да заспива, кога прекинав да го дојам одвај заспиваше сам. Ама си фати навика со тек на време, и почна да заспива без проблем за кратко. Почна да спие цела ноќ кога прекинав да го дојам. После тоа почна пак да се буди, ама од други причини, еве и денес на пет години знае да се разбуди ноќе со вриштење.
Две години немам врзано сон од 6 саати, а малата и доволно количински си јаде преку ден и одбиена е од цицање. Некој деца се такви и тоа е тоа.
Што туку ми се стемни. Барам кривица во себе, погрешно створени навики и слично. Ќе пробам уште некој метод пред да прифатам дека такво е детево.
Глaдтa мислaм декa нее причинa зa будењетo,тaквo е дететo.Вечерa не дaвaј пред легнувaње.Јaс кoгa уште немaв вoведенo вечерa,ми велеa глaднo е дaвaј му вечерa некa се нaјaде кaкo јaгне ќе спие.Немa врскa.Се будеше дури нa сaaт сaaт и пoл зa цицaње.Oткaкo гo oдбив oд цицaње пред двa месеци,не дaдoв зaменa ништo,вечерa,млекo oд чaшa кoлку испие испие и легнувa.Сегa спие целa нoќ.
И мене и на мм ни се темни две години од секоја вечер будење и нишање. Јас се што знаев испробав и на крај со мм се помиривме со судбина и за второ дете не ни паѓа на памет зошто ова ни наплати за 5 деца
Majki sovet ve molam sin mi se isfrli na lice so crveni plikcinja i vo vrat po telo ima pomalku kako tocki crveni pretpostavuvam deka se vruknici, a na lice sigurno mu e od vcera sto go fati sonce on e mnogu bel. Sto da go namackam? Go istusirav i zaspa pa neznam dali da mu stavam nesto da ne napravam poloso. Taa na bekutan sto e so cink smeam li na lice gledam za pelenski osip pisuva deka e ?
@Eli23 ist e i sin mi veke skoro 11m ima i postojano si se budi otkako e roden na saat vreme. Imam pisuvano mnogu za toa i barav soveti i odgovorot na pedijater bese deka taka e naviknato deteto i se dodeka cica taka ke bide. Jade i cela nokna na hipp pola saat pred da zaspie i zaspivajki cica i pak se budi taka da krenav race, toa e za mene son nema A i ne sme edinstveni gledam
Ne sum vovela ni kravjo ni plazma ama moze kako griz da probam.eventualno so malku madzun za blagicko da bide. Ovose jogurt i oravam i jas dosta cesto. A vanila stavas? Gledam vo tabela od 10m e kako dodatok. Od koja i stavala ako moze? Fala vo sekoj slucaj