Мамички се приклучувам на 6+ и јас. Вчера правевме кс и хемоглобинот е 107, на диспанзер за вакцини ми препорачаа сирупче ама ако препише матична, таа не препишува а и јас не би сакала да почнам уште сега. Од прошла контрола пред два месеци иста состојба. Од месо почнав со телешко денес, а претходно неколку пати сум дала купечка месна. Од овошје и зрленчук давам ; банана, круша, јаболко, слива, праска, кајсија, авокадо, морков, компир, грашак, брокула.. Му давам за вечера житна каша на хипп која се раствара во вода, а сакам да му воведам од тие кои се за со млеко. Совет - како да воведувам млеко. Најстарата беше на вештачко па со такво правев, средниот вакви чуда не ни сакаше . Фала
Јас сум за ад или твое. Впрочем кои се тие каши што строго се прават со млеко? Јас знам дека сите бебешки каши може и со вода. Друго за хемоглобин 107 не се дава суплемент(зборам за бебе)
Neznam sprwjot, ama jas kupiv zujalica isto ciko. KATASTROFA, na nejze Eden komarec si se smesti t.e. si sleta. Ke se utepav koga go vidov. 800 denari frleni vo voda. Bozem bez hemikalii, vrska nema.
Ајде мамички совет.Малиот има 7 месеци и пред две недели изваде 2 забчиња е од тогаш па до денес не сака ништо да јаде,а претходно со јадеше зеленчукови кашички а овошни не ги сака.Дали има некоја мамичка слично искуство дали потоа ќе се разјади.Иначе само на доење сме.
Презадоволна сум од спрејот и ролонот на Чико. Го користевме на одмор, вриеше комарци и синко помина без ниту еден убод. Дури и јас и мм се мачкавме и не не касаа комарци. Од оваа
Огладни го и понуди му кашичка не млеко,ти ќе видиш не сака да јаде и одма млеко и после ништо не ти јаде,јас сум немала ваков проблем ич да не јаде само по слабо ми јадеше,сигурно е период пак ќе си јаде пробај види дали тоа ќе ти успее
Ќерка ми за 10 дена ќе полни 9 месеци, денес прв пат и дадов жолчка, осминка, со банана оти друго овошје немав моментално и многу и се допадна Сега пауза да правам 3 дена? иИ после колку, пак осминка или ?
@kallias јас имам една табела (за жал не можам да ја прикачам бидејќи е поголема од 2МБ ) во која пишува вака: 1 недела: 1/8 жолтка два пати неделно со растојание од 3 дена 2 недела: 1/4 жолтка два пати неделно со растојание од 3 дена 3 недела: 1/2 жолтка два пати неделно со растојание од 3 дена 4 недела: цела жолтка два пати неделно со растојание од 3 дена П. С јас пак со дилеми околу малиот . Пред некое време почна да поткашлува суво, немаше никакви други симптоми како црвено грло или растечено носе. Матичната рече само капки, солен раствор. Купив Синомарин и ставав одреден период ама без резултат. Синоќа пред спиење го капев со потопла вода и малку морска сол. Сабајлево кога стана дури крчи од секретот во грло и почна да кашла но овој пат не беше сува кашлица. Што да преземам за да не се спушти секретот и побргу да го исфрли? Матичната ми рече да го следам и ако се влоши состојбата сабјле да го носам... Совет?
Јас сама се прашувам нешто последниве денови, мајчиното млеко до кога е хранливо, во смисол дали е исто толку хранливо како на почетокот во првите месеци на бебе или после не е така како што било? Мојата е скоро 9 месеци, уште си ја дојам и денски и ноќе и ме интересира, исто е како да би пиела било какво друго млеко? Бидејќи некаде прочитав дека нема калциум мајчиното млеко како што има кравјото на пример и тоа ме буни........ којзнае дали ме разбравте со прашањево
Мaјчинoтo млекo е нaјздрaвo и нaјхрaнливo.Пoсебнo сегa вo летo немoј др млекo дa дaвaш.Мaјчинoтo млекo штити и oд цревни инфекции.Дa немaш зaблуди никoгaш,дoдекa мoшеж дoи.
Ма јок, не ни помислувам друго млеко да и давам, ниту да ја одбијам, него ме интересираше чисто тоа околу хранливоста во подоцнежните месеци, кога се воведува и храна. Фала ти во секој случај, а ние ќе продолжиме да си се доиме додека таа сака и сама не и здосади
Jas mislam kolku i hranlivosta da mu se namaluva, odnosno ne gi drzi dovolno sepak drugite benefiti se golemi. Jas sega na skoro 11m ne ni gledam jadela ne jadela prethodno ako i se cica koga sum doma i davam. Nemoze da ja prejade sega toa. Poveke da si gasi zed a i mojava mnogu saka da cica nemozam da vi opisam kolku se raduva koga se.mesti za cicanje. Ke cica do 10g gledam jas ☺
Не се нaмaлувa хрaнливoстa нa мaјчинoтo млекo, сaмo се прилaгoдувa нa вoзрaстa и пoтребите нa бебетo (зaвиснo oд тoa кoлку честo и кoлку дoлгo цицa). Не губи никoгaш нa хрaнливoст, без oглед нa тoa кoлкaвo е бебетo/дететo и дaли јaде или не јaде другa хрaнa.
@mariatim 6+ е синко, уште од раѓање душекот под глава му е подигнат за 45 степени. Кога го тапкам поднаведнат да е со главчето или не мора?
И син ми пропи вода од оваа чашка и само од неа пие. Но и многу тура. Ќе се напие и после си игра и лом се прави. Тоа и е мана на чашката. @Sweetheart87 кога тапкаш детето преку колено и главата обавезно на најниско ниво да биде. За да се враќа секретот напред нели. И раката свиткана како школка. И лево и десно од рбетот, никако на него.