Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Мамички се приклучувам на 6+ и јас. Вчера правевме кс и хемоглобинот е 107, на диспанзер за вакцини ми препорачаа сирупче ама ако препише матична, таа не препишува а и јас не би сакала да почнам уште сега. Од прошла контрола пред два месеци иста состојба.
    Од месо почнав со телешко денес, а претходно неколку пати сум дала купечка месна.
    Од овошје и зрленчук давам ; банана, круша, јаболко, слива, праска, кајсија, авокадо, морков, компир, грашак, брокула.. Му давам за вечера житна каша на хипп која се раствара во вода, а сакам да му воведам од тие кои се за со млеко. Совет - како да воведувам млеко. Најстарата беше на вештачко па со такво правев, средниот вакви чуда не ни сакаше . Фала

На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.969
    Кравјо сакаш да воведеш?

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Па или кравјо или козјо ако е подобро или ад да купам за во каши...!?! Или со молзено да му правам ?

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.969
    Јас сум за ад или твое.
    Впрочем кои се тие каши што строго се прават со млеко?
    Јас знам дека сите бебешки каши може и со вода.

Друго за хемоглобин 107 не се дава суплемент(зборам за бебе)

На M&M и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  5. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Мајки дали сте задоволни од спрејот против комарци на Чико? Или некој друг да ми препорачате...

6. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Neznam sprwjot, ama jas kupiv zujalica isto ciko. KATASTROFA, na nejze Eden komarec si se smesti t.e. si sleta. Ke se utepav koga go vidov. 800 denari frleni vo voda. Bozem bez hemikalii, vrska nema.

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. nela85

nela85 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    Ајде мамички совет.Малиот има 7 месеци и пред две недели изваде 2 забчиња е од тогаш па до денес не сака ништо да јаде,а претходно со јадеше зеленчукови кашички а овошни не ги сака.Дали има некоја мамичка слично искуство дали потоа ќе се разјади.Иначе само на доење сме.

8. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Чашка со клунче од која сте задоволни, да ми препорачате?

9. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Презадоволна сум од спрејот и ролонот на Чико. Го користевме на одмор, вриеше комарци и синко помина без ниту еден убод. Дури и јас и мм се мачкавме и не не касаа комарци.
    Од оваа
    tommee-tippee-first-cup-b.jpg

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Огладни го и понуди му кашичка не млеко,ти ќе видиш не сака да јаде и одма млеко и после ништо не ти јаде,јас сум немала ваков проблем ич да не јаде само по слабо ми јадеше,сигурно е период пак ќе си јаде пробај види дали тоа ќе ти успее

11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ќерка ми за 10 дена ќе полни 9 месеци, денес прв пат и дадов жолчка, осминка, со банана оти друго овошје немав моментално и многу и се допадна :)
    Сега пауза да правам 3 дена? иИ после колку, пак осминка или ?

12. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    @kallias јас имам една табела (за жал не можам да ја прикачам бидејќи е поголема од 2МБ :() во која пишува вака:
    1 недела: 1/8 жолтка два пати неделно со растојание од 3 дена
    2 недела: 1/4 жолтка два пати неделно со растојание од 3 дена
    3 недела: 1/2 жолтка два пати неделно со растојание од 3 дена
    4 недела: цела жолтка два пати неделно со растојание од 3 дена

П. С јас пак со дилеми околу малиот :|. Пред некое време почна да поткашлува суво, немаше никакви други симптоми како црвено грло или растечено носе. Матичната рече само капки, солен раствор. Купив Синомарин и ставав одреден период ама без резултат. Синоќа пред спиење го капев со потопла вода и малку морска сол. Сабајлево кога стана дури крчи од секретот во грло и почна да кашла но овој пат не беше сува кашлица. Што да преземам за да не се спушти секретот и побргу да го исфрли? Матичната ми рече да го следам и ако се влоши состојбата сабјле да го носам...
    Совет? :(

Последна измена: 13 јули 2016
    На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас сама се прашувам нешто последниве денови, мајчиното млеко до кога е хранливо, во смисол дали е исто толку хранливо како на почетокот во првите месеци на бебе или после не е така како што било? Мојата е скоро 9 месеци, уште си ја дојам и денски и ноќе и ме интересира, исто е како да би пиела било какво друго млеко? Бидејќи некаде прочитав дека нема калциум мајчиното млеко како што има кравјото на пример и тоа ме буни........
    којзнае дали ме разбравте со прашањево :^)

14. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Мaјчинoтo млекo е нaјздрaвo и нaјхрaнливo.Пoсебнo сегa вo летo немoј др млекo дa дaвaш.Мaјчинoтo млекo штити и oд цревни инфекции.Дa немaш зaблуди никoгaш,дoдекa мoшеж дoи.

На Annath, M&M, MissDior и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Некa спие нa пoвисoкo и кoгa кaшлa тaпкaј гo пo грбчетo.Кoлкaвo е?зa чaј oд слез.

16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ма јок, не ни помислувам друго млеко да и давам, ниту да ја одбијам, него ме интересираше чисто тоа околу хранливоста во подоцнежните месеци, кога се воведува и храна. Фала ти во секој случај, а ние ќе продолжиме да си се доиме додека таа сака и сама не и здосади :)

На mariatim му/ѝ се допаѓа ова.
  17. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.999
    Допаѓања:
    153.823
    Jas mislam kolku i hranlivosta da mu se namaluva, odnosno ne gi drzi dovolno sepak drugite benefiti se golemi. Jas sega na skoro 11m ne ni gledam jadela ne jadela prethodno ako i se cica koga sum doma i davam. Nemoze da ja prejade sega toa. Poveke da si gasi zed a i mojava mnogu saka da cica nemozam da vi opisam kolku se raduva koga se.mesti za cicanje. Ke cica do 10g gledam jas ☺

На Mi-Ma, kallias, irena.1 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Не се нaмaлувa хрaнливoстa нa мaјчинoтo млекo, сaмo се прилaгoдувa нa вoзрaстa и пoтребите нa бебетo (зaвиснo oд тoa кoлку честo и кoлку дoлгo цицa). Не губи никoгaш нa хрaнливoст, без oглед нa тoa кoлкaвo е бебетo/дететo и дaли јaде или не јaде другa хрaнa.

На M&M, MissDior, kallias и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    @mariatim 6+ е синко, уште од раѓање душекот под глава му е подигнат за 45 степени. Кога го тапкам поднаведнат да е со главчето или не мора?

20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    И син ми пропи вода од оваа чашка и само од неа пие. Но и многу тура. Ќе се напие и после си игра и лом се прави. Тоа и е мана на чашката.
    @Sweetheart87 кога тапкаш детето преку колено и главата обавезно на најниско ниво да биде. За да се враќа секретот напред нели. И раката свиткана како школка. И лево и десно од рбетот, никако на него.

На Sunshine_1979, Sweetheart87 и M&M им се допаѓа ова.