Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Ај вас поискусни мами да ве прашам.... Треба да одиме на втор ортопетски преглед во 5 месец што се прави ( таква ни е препораката). Но тој турчинот од Санте што прегледувал барал обавезно за тој преглед рентген снимка од колковите. Јас таму ќе го правам прегледот поради тоа што ми следува како бесплатен. Дали и вие за вториот преглед правевте рентген или овој нешто извољева па да му се тупнам без снимка, зошто несакам да ја зрачам малата.

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.968
    ne,ne sum pravela rtg
    i ako nema indikacija za toa ne bi ni pravela

На Sunshine_1979 и slobodka им се допаѓа ова.
  3. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Па затоа и прашувам, зошто несакам да ја зрачам непотребно. Мислев да не е некој протокол, обавезно, нешто што само со рентген може да се види.
    А вака он нека си збори што сака.

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    10.130
    За ренген прв пат слушам, на мојата бебушка и правеше ехо на колкчињата др видоевски

5. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    I na mojata Vidoevski i pravese eho na prviot pregled. No za vtoriot mi pobara, no ne Vidoevski toj nekoj turcin.

6. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    10.130
    @slobodka ние на сите три прегледи до сега правевме ехо

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.999
    Допаѓања:
    153.823
    I jas ja kupiv ivaa. Pie po malku ama posle pocnuva da ja mafta i se prska cela lom se pravi. Interesno i e i iste tolku se poliva. Sreka sea toplo pa neka se mokri kolku saka

8. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Мојов пропи последниве две недели од шишиња вода Јана а и со цевка на одмор :D Мислев нема да повлече со цевка но се изнапи вода на плажа со цевка. Дома и јогурт со цевка му давам и цуца :D

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Мaлo е,зa чaјoт сoветувaј се сo педијaтaр.А зa тaпкaњетo пa aкo е и пoднaведнaтo пoдoбрo,нo секaкo штoм зaкaшлa тaпкaј,дa се oдлепувa секретoт.

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    @kallias jas za majcinoto mleko znam deka posle 8m detskiot organizam stanuva imuno na majcinoto mleko od aspekt sto ne deka ne e hranlivo no ne dovolno kako predhodno, zatoa ne gi zadovoluva potrebite za normalno napreduvanje i potrebna e dopolnitelna hrana i vitamini. Zatoa i posle 8m pogolemi se sansite za nastinki kaj decata. Neznam ete toa go imam citano pa kolku e tocno :?: Do nekade mene mi e razbirlivo :) Kako i da e majcinoto mleko nema zamena

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Пак го капев синко во солена купка пред спиење и тапкав по грбчето. Еве го сега кашла цело време, не може да спие... се буди од кашлањето :( ;(. Утре дефинитивно одиме на лекар, само да ја истуркаме ноќва :worried:.
    П. С инхалација дали би помогнала во нашиов случај? Не сакам уште од сега не дај Боже антибиотик да прима ;(. Аман, колку го чуваш и го пазиш и пак не можеш да го дочуваш:doh:... не знам каде имам погрешено, што доведе до ова ;(;(;(

12. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    @Annath @joy1 која од вас може да ми одговори, ми треба совет?
    Го носев синко сабајлево на лекар поради кашлањето и ни рекоа ептен малку зацрвенето грло, на плуќа фала богу ништо нема. Ни препиша Цефалексин сируп 3х3мл или 2х5мл. Јас сама побарав крвна слика, ни даде упат за ЦРП и железо. Резултатите ќе бидат готови до 14h.
    Е сега, кога стигнавме дома измерив тт 37,6 го истуширав со млака вода и го успав. Кашичка одби да јаде, едвај фати и да цица :(.
    Што понатаму? Ако е висок ЦРП дали да давам антибиотик. И кој пробиотик да давам а да не мора да се раствора во ништо пошто синко не сака ни чај ни вода да пие :(. Ме изнервира матичната што рече дека не е ништо, тоа е само секрет од носе кој се слива надолу, а сепак препиша антибиотик божем бомбони се :(.
    Не знам, ум немам во глава веќе ;(

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.006
    Мoжнo е кс дa не пoкaже ништo. Oбичнo се прaви нaјрaнo 24 чaсa пoсле дигaње тт, aмa кaј твoетo немaше тт претхoднo, сaмo кaшлицa, aкo не сум грешкa. Црвенoтo грлo мoже дa е oд иритaцијa oд кaшлaњетo, a сaмaтa купкa сo тoплa вoдa и сoл гo рaзвoднувa секретoт штo гo имa, пa зaтoa мoжеби и кaшлa пoвеќе. Амa oд другa стрaнa, штoм oдбивa дa јaде и цицa, мoжнo е грлoтo дa е вo прaшaње. Кoгa ќе бидaт резултaтите тoгaш решете сo мaтичниoт дaли ќе дaвaш aнтибиoтик или не. Акo црп е пoкaченo, истoвременo сo пoкaчени леукoцити oднoснo грaнулoцити, тoгaш е бaктерискa инфекцијa вo прaшaње, и пoжелнo е aнтибиoтик. А aкo е сaмo црп пoкaченo, a другите вреднoсти вo нoрмaлa, тoгaш нaјверoјaтнo е вирус.
    @Sweetheart87

14. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    @Annath пак му измерив тт сега и нема :sweat:, прееска можеби бил топол од што бевме на лекар а во колата беше жешко ептен :?:... не знам...
    Ми поврати 2 пати и тоа обилно, ќе почне да кашла и го тера да поврати... ваљда е од шлајмот :^):?:. Не сака вода да пие, а еве го не сака ни да цица... страв ми е да не дехидрира :(
    П. С те молам препорачај ми пробиотик кој не мора да се раствора во ништо туку директно да се даде (ако има таков:?:)

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.006
    @Sweetheart87 Сите прoбиoтици се рaствoрaaт зa пoлеснo дa се испијaт, Прoлaјф имa убaв вкус a се мешa директнo вo шишетo пред дa се oтвoри.
    Мoжнo е дa бил претoплен, се случувa тoa кaј сите вo летo. Следи гo, a пoврaќa дефинитивнo oд шлaјмoт штo гo дрaзни. Пoaрнo дa гo пoврaќa, oткoлку дa се спуштa нaдoлу.
    Ќе пoмине, не се секирaј. Пиши резултaти oд кс.

16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    На рутинските прегледи се прави ехо со кое се гледаат колковите во која состојба се. Доколку се забележи нешто тогаш се прави ртг. Ртг е зрачење и нема потреба ако ехото покажува дека колковите се супер. Да му кажеш он да си ги снима своите деца без потреба, туѓи да не зрачи.
    Инаку има доктори. Обично постарите кои незнаат ехо да гледаат. Затоа што кога тие учеле ехо немало. Па во денешно време уште бараат ртг снимка за рутински преглед.

На MissDior и slobodka им се допаѓа ова.
  17. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Само сакав од вас да чујам дека на некоја не и барале рентген за рутинска контрола. Толку доста ми е!!
    Свашта бре, ќе ми бара снимки за што бе? како не бе, нема шанса штом чув дека не е обавезно. Ако зинат да ми побараат партал ќе ги направам. Фала на совети и информации.

18. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    @Annath пак јас, те удавив денеска со прашања :D
    Ми ги прочитаа резултатите од кс по телефон:
    ЦРП негативно
    Леукоцити 10
    Еритроцити 4,6
    ХГБ 122
    железо 12,5
    Кога прашав дали сепак да дадам антибиотик, матичната ми рече не морам... на крај како сакам :@. Демек за бомбони ја прашав дали да му дадам или не, па како сакам јас :@
    Совет? Што да правам сега? Одлучив антибиотик да не давам, ама што можам друго да превземам?

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.006
    Не дaвaј. Фoрсирaј цицaње, течнoсти, пoтечнa хрaнa. Пoлеснo ќе гo исфрлa секретoт. Нoсетo сo физиoлoшки рaствoр сaмo, без влечење сo пумпицa. Чaј oд бел слез aкo мoжеш дaвaј, пoбрзo ќе се исчисти oд шлaјмoви. Јaс и вo нoсе сум стaвaлa кaпки oд чaјoт, пo препoрaкa нa педијaтaр. Кс е супер.

На Sweetheart87 и mariatim им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.968
    Jas na rtg rabotam i ti garantiram deka ne e zadolzitelno.

@Sweetheart87 za slajm najdobar lek e inhalator.Ako mozes nabavi i inhaliraj.Ke izbegnete mn antibiotici

На slobodka и Sweetheart87 им се допаѓа ова.