Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.003
    Допаѓања:
    327.954
    nie cela zima pominavme so inhalator a bez antibiotik :)

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Малата кога се радува на играчка или роднина, целата се тресе со раце и нозе од радост, возбуда.
    Едни пријатели исто со мало бебче наводно ни рекоа педијатарот им рекол не чинело толку да се возбудува, да му даваат Б6 во млекото. Спиело помирно.
    :?:
    Незнам што да речам на ова, Џој, некој друг, совет да даде и издржаност од медицински аспект?

3. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Ели пред некое време со татко ми правевме муабет на оваа тема, слушал на тв педијатар (од Систина мислам ми рече ама не сум сигурна) советувал Б6 за "темпераментни" деца.
    И синко е таков кога се радува на нешто, не можам да го додржам ќе ми падне од раце :D. Меѓутоа сметам дека е нормално па не давам ништо. И јас би сакала да слушнам мислење....?

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    Син ми беше тaкoв, не сум дaвaлa ништo. Пoминa, сегa не декa не се вoзбудувa, aмa не се тресе целиoт кaкo пoрaнo кoгa беше пoмaл. Не би се пoтресувaлa, ниту би дaвaлa нештo, мaкaр билo и витaмин.

На slobodka, Eli23 и Sweetheart87 им се допаѓа ова.
  5. cacikr

cacikr Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    243
    Здраво мамички
    Ние имаме 11 месеци и сме на АД до 9месеци само цицаше но мене ми намали млекото и мораше да воведеме АД. Е сега прашањето ми е дали е во ред тоа што станува навечер два до три пати за млеко бидејќи не сака да појадува. Сабајле станува во 8 и до 2 сатот ништо не клава во уста ни млеко не сака. Јас мислам дека поради тоа што станува навечер не сака да појадува бидејќи го држи млекото, но сепак се многу саати во прашање а и тој си е многу активен, весел и незнам од кај му е таа сила со празен стомак. Заручек и вечера супер си јади од 200 до 300 гр. Ве молам за совет оти педијатарот каде што го носиме е на одмор а кај друг не ми се носи.

6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Да и го јадат газот да им кажеш. Па како дете, кое сеуште го развива говорот, на друг начин да изрази емоција освен со говорот на телото. Сите се бре педијатри во денешно време и се знаат. Уживај си со здраво и среќно дете.
    П.с ова малку оф ама морам да кажам. Се сеќавате ли во наше време да имаше хиперактивни деца. Е имаше, само тогаш ги викаа не мирни. А сега се научиле а е поживо детето одма хиперактивно е, и одма лекарства да се смирело.

На marchi-cool и Eli23 им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    Ќе му гo скрaтиш нoќнoтo млекo еден пo еден oбрoк. Не дaвaј ништo, евентуaлнo вoдa пoнуди aкo се рaзбуди. Гoлемo е веќе зa дa имa нoќни oбрoци, пa кoгa ќе му ги скрaтиш, мoжеби ќе пoчне дa спие целa нoќ, без будење. Тaкa и нaутрo не би требaлo дa имaш прoблеми зa јaдење, тoгaш мoже и млекo дa пие.

8. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Здраво мамички,
    Официјално стигнавме за оваа тема, денес девојчето мое наполни 6 месеци па веднаш да се пријавам!
    Убав ден на сите!

На Sweetheart87 и Eli23 им се допаѓа ова.
  9. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Мајки на НЕпијачи на вода, помагајте :D
    Синко не сака вода никако. Скоро 7 месеци е, имам воведено 1 оброк + цица кога сака ама не сака да пие вода никако. Шише не прифаќа, купив чашка со клунче и тоа не сака, пробав со шприц и така ја плука, пробав директно од чаша и така не бива :(.
    Ајде сега не е проблем, цица кога сака па ја гаси жедта некако ама за неполни 2 месеца се враќам на работа и стварно не знам што ќе правиме со пиење течности додека ме нема :doh:.

10. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    153.823
    Probaj da mu dades vodicka vo koja si varela jabolko moze ke prigati poradi vkusot. Isto i kerkickata moja ne sakase nikako mi prifati malku samo taka ama ne dovolno. Posle videjki go prifati samo becutan cajceto i davav od toa. Sega pocna.voda da pie najmnogu saka od casa direktno ama.znae i od sise. I koga ne sum jas doma.poveke.piw normalno ☺

11. marijaleon

marijaleon Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2010
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    30
    Dali nekoj imal problem so afti i kako da gi izlecime na maliot moj mu se pojavija po dva dena od temperatura

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    Метиленско плаво од аптека. Со чепкалка за уши премачкувај ги афтите. Ќе поминат за кратко.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Мамички,
    Давајте совет, многу се нервирам. Го носевме синко на систематски преглед и за 1 месец има качено само 190гр ;(. Имам воведено 1 оброк + цица кога сака и колку сака. Дали да воведам втор оброк, синко е 7 месеци а со пробување вкусови почнавме од 5,5 месеци (поточно 10 дена пред 6 месеци). И дали да дадам телешко мевце?
    Матичната ни е ептен без врска, ништо не ми кажува... дури ми вика да му давам СЕ' што јадеме ние (facepalm). Затоа и барам совет од вас :(...
    @Annath @joy1 @Kaetana и било кој друг кој имал слично искуство ве молам посоветувајте ме :(.

Однапред благодарам мајки :*

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.003
    Допаѓања:
    327.954
    Na 7 meseci mozes vtor obrok.
    Mozes i telesko i domasno pilesko.
    SE ne se dava na malo bebe.

Si ima soodvetna vozrast koe kako se voveduva.
    Nasabajle davaj ovosje so zitarki za da e pokaloricno(jabolko,krusa,sliva,tikva,visna,avokado,banana) so (proso,kinoa,palenta)

Popladne meso so zelencuk(kompir,batat,morkov,paskanat,kromid,luk,brokula,blitva)

Imas izbor

На stevemila, Kaetana и Annath им се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    Види, нормално е дека како расте нема да качува интензивно на килажа како што било во првите месеци, плус веќе е поактивен, повеќе троши. Џој ти дала убави совети, примени ги, и не му се секирај. Ако детето е здраво и весело и убаво си јаде, немаш причина за грижа. Мојов 8 и пол кила имаше на годинка, па фала му на Бога ништо не му фали.

На Kaetana, Lattina и Sweetheart87 им се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.003
    Допаѓања:
    327.954
    Eeee de mojata na 2 godini nema 11 kila
    Bitno mi e da zdrava i vesela

На PUPICA, Kaetana и Lattina им се допаѓа ова.
  17. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Фала многу @joy1 :*
    Јас веќе му комбинирам житарки со овошје наутро, досега имам дадено просо, палента и ориз. Планирам деновиве и киноа и амарант да земам.
    @Annath многу е активен, ама ептен дури и додека спие се врти на спротивната страна од креветчето :D. Ајде битно да е жив и здрав, па ќе се средиме со јадењето некако. Ти благодарам и тебе многу :*

:hug::hug::hug:

На Annath, Kaetana, Lattina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Lattina

Lattina Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2014
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    44
    И мојата е од тие...Баш во тој период, на поч.на 7ми дури и стагнираше малце што се однесува до килажата. Но се' на се' супер си се развива и постојано е весела, си јаде убаво така да нема простор за грижа...

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Majki jas planiram da namalam so doenje i zemav AD da pocnam da mu davam na sinko. Pa sea koj podoj da go skratam? Sinko momentalno cica preku den 2-3 pati samo pred zaspivanje (i toa avtomatski znaci nikoj drug nemoze da go uspie) i vo tekot na nokta se budi no periodov samo po ednas ili dva pati ( sam si namali :D )
    Vo nedela sme na svadba pa za da ne se vrakam vo 9h da go uspivam planiram da mu dade svekrva mi AD. Aj ako moze nekoj sovet posto vaka kako sto sme pocnale ke cica do 10god :x

20. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    153.823
    Sto znam dali da mu davas mleko. Kako raste ke namaluva sigurno so cicanje. Pa i da cica do 2 g nema nisto loso vo toa. Jas ne planiram da ti kazam da ja odbivam notu pak da namaluvam skoro. Tolku ja trenirav pred trganje na rabota da zaspiva bez cicanje i super ni odese eve ja vo poslednive dve nedeli dusa im vadi za zaspivanje dur ne sum doma a koga sum doma bez cicanje nikako ne zaspiva. Se nadevam deka ke smeni taka da ne ppaniram da ja odbivam vazno da se naspiva

На Mi-Ma и Kaetana им се допаѓа ова.