Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    153.823
    Ve molam za sovet. Na malava nekako i se nafrla kozata kaj dudeto vo poslednive nedela dve. Ja mackam so becutan cink malku ke splasne pa pak. Inaku so vlazni retko ja brisam obicno ja mijam. Mislev da ne e od pelenite edno vreme smeniv ama posle pak se vrativ na puffies i eve pak isto. Moze e i od toplovo neznam. Pomala koga bese retko se slucuvase kaj gazeto malku da se zacrveni ama nikogas od napred i brzo i pominuvase. Neznam sto da i stavam drugo mi e zal da ne ceska ili maci. Sto bi mozela drugo da ja namackam so ogled deka e mnogu osetliv del od teloto

2. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Срцка и мојата месец дена имаше црвенило на газето, дундето и препоните, сите можни креми ги пробавме и ќе помине ден, два и после пак истото.
    И по препорака од тука, прочитав за Логона кремот бебешки, го набавив и ја мачкам ќерка ми после секое мењање пњлена и немаме ни едно брунче, феноменален е, нај топло го препорачувам, ете одма се смири кај нас и за 2 дена се повлече црвенилото и ситбите бубулички. Пробај со тој крем, нема да изгубиш ништо :)

3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    153.823
    Kade go ima?

4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Баш ми е мило што ви помогнала. И јас во неа се крстам.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Мајка, синко беше таков еден период и што не пробав: Веледа календула, бекутан со цинк, оригинал павловиќева, здраве крем... на крај спас најдовме во витаминска крема со перу балзам на Фитофарм (50 ден. мало кутивче од 50мл.) а го има во секоја аптека. Од тогаш си купив големо пакување и го мачкам синко навечер пред спиење бидејќи тогаш пелената стои најдолго време на него. Пу пу да не го урочам од тогаш сме супер. Пробај може ќе ви помогне и вам. Инаку и на сестра ми ја препорачав за нејзината ќеркичка, и на кумата за синчето... им помогна и на двете ;)

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Леле не знам, во Зегин мислам дека рече брат ми, тој ми ја донесе..

7. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Синко не е какан веќе 11ти ден:| давам слива постојано, пијам компот од слива и јас ама ништо. Што да дадам да му олеснам, се напнува и се мачи да се искака ама не може. Дали во вакви случаи може пробиотик да помогне? :?:

8. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Ај пробај да му дадеш круша со просо. Прво го варам просото, посебно само ја зовривам крушата, блендирам заедно и додавам пола лажиче кокосово масло! Само тоа ми помага, инаку со денови не кака.

9. Sunshine_1979

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Леле мами, последниве десетина дена, откако наполни 6, не можам да си го препознаам бебето...се полошо и полошо станува! Цела ноќ цица на максимум саат, спие многу помалку од порано, јаде помалку е само плаче и квичи повеќе! Нит количка нит шетање, ништо не ја смирува!
    Си го сакам назад умното бебе!

10. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    10.130
    И кај мојата малечка имаше промена на 6 месеци, до тогаш беше бубалче, сега не сака ни количка ни седиште се сака да фати и никако мирна да седи.

11. Sunshine_1979

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Уф ме "утеши" јас пак мислев скока во развојот и брзо ќе се врати на старо!
    Колку има твојата?

12. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    @Sunshine_1979 баш сабајлево му давав просо со круша, слива и јаболко со малку кокосово масло :). Ќе пробам да дадам и само просо со круша.
    Што се однесува на твоето бебуле, без гајле, скок во развој е... само што може да потрае и до 2-3 недели (барем кај синко беше така). Како и да е, ќе се среди и ќе се врати бебушка на старата шема ;)
    П.С чисто за утеха, синко тој период ноќе се будеше на пола саат (максимум) :D

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Кокосовото верувам ќе помогне.. :)

Инаку добро се сеќавам на скокот на мојата ќерка нешто пред 6 месеци. Преку ноќ стана ѓаоле.
    Скок е, издржете недела дена, ќе помине.

На joy1, Sweetheart87 и Sunshine_1979 им се допаѓа ова.
  14. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    10.130
    мојата е скоро година, спиењето се среди ама темпераментот остана :)

На Sunshine_1979 и M&M им се допаѓа ова.
  15. Sunshine_1979

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Изгледа забче е во прашање, долните единици ги извади без да осети мака ама горните ја мачат сега. До сега плачеше од болка па ѝ дадов Далерон и заспа.

На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    10.130
    Мамички дајте совет како давате сируп- антибиотик навечер? Јас прв пат никако да успеам плаче кога ја будам и не сака, ми се засркнува и кашла со шприц кога и ставам:( многу ми е тешко и жал да ја гледам

17. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    8.334
    Majки дајте совет како да не ми се буди бебето често.За некој ден прави 6 месеци и овие 4-5 дена ме утепа.Не цица денски,само навечер...и тоа нон стоп ме буди и бара града.Не можам да функцјонирам наредниот ден оти немам врзано сон.
    Исто цица во сон па знае некогаш да поврати.Многу е нервозен не се издржува.Вришти преку ден.
    Се мислам да не е време за ноќни кашички, да не е гладен.Оти, се сака да е на цицка.Спијам со крената мајца и он е закачен на градата цело време.
    Ајде совети што да правам веќе ми е неиздржливо со ова темпо.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.948
    Skok vo razvoj e

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Јас воведов ноќни кашички кон деветиот месец, состојбата остана ИСТА! Заклучив дека ноќното цицање не е од глад. А по цела ноќ виси на цица, еве речиси 13 месеци. Јаде убаво преку ден, ама се почесто цица, како новородено. Немам врзано сон повеќе од саат ипол последнава година. Ама тоа е, накај 7-8 месеци се навикнав дека мора да функционирам без сон.

На M&M и fairy88 им се допаѓа ова.
  20. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    8.334
    Добро Цветче а одиш ли на работа?Мене се ме боли и сум хронично уморна.Не ми е јасно како ќе биде ако тргнам на работа,а морам.После 12 месеце планирам да почнам со работа.По ова што го напиша уште сега ме фаќа страв.