Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

На вакви симптоми и на таков никаков преглед на 11 месечно бебе НИКАКО не се дава антибиотик. Може чајче или сирупче од бел слез за кашлицата на природна база , ако цива нека цица почесто и после два дена контрола да се види до кај е грлоти ( поминува- или се влошува) па потоа дури ќе се види дали треба антибиотик. И да го смените докторот, лако може така да прегледува и да не биде конкретна во дијагнозата.

2. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    фала ти леона најмногу.. Абе не беше тука докторот кај шо го носиме стално и ете некоја мутава се погоди... Фала уште еднаш :*

3. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    сируп од бел слез не се дава на таа возраст, евентуално проспан или мукоплант иако и овие се над 2 год возраст сепак педијатрите ги даваат и на помали деца. Ама тоа се сирупи и вршат работа кај кашлица. Тука сепак се работи за црвено грлце и целта е инфекцијата да не се спушти подлабоко. Пробај со чајчиња, пробеби анги (ова е мн добро, меѓутоа има прополис и екстракти од етерични масла незнам дали смее за толку мала возраст, види во упатството),сируп парацетамол ако има болка и дури на крај ако ситуацијата не се подобри, би ти препорачала антибиотик,поздрав

4. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Ние денес правиме 6 месеци.
    Кажете ми што се им давате на малите?

5. marija27

marija27 Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    1
    8 ипол месеци сме стари, досега бевме на доење и дохранување, но во последно време не сака многу да цица, а млеко од шише нејќе ни да проба. како да ја научам да пие млеко?

6. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Пробај со цуцла со форма на мајчина града. Има на NUK околу 400ден. е големо стаклено шише во Jumbo, а во др.продавници по 600ден.

7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Штом досега не сте почнале со цуцли и шишиња, пробај почесто нуди од чаша со клунче ама меко силиконско, може одма нема да прифати ама биди упорна:)

8. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    Од постов можам да заклучам дека вие немате проблем со шише и цуцла туку имате проблем со млеко. Можеби некое време треба да го избегнуваш млекото(освен твоето) и наместо тоа да даваш сокчиња, па после некое време пак да пробаш да даваш млеко. А какво млеко пие, формула или кравјо?

9. marija27

marija27 Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    1
    сокчиња и чаеви пие многу, но штом ке проба млеко од шишето, одма го фрла. а пробав секакво млеко, и со вода разредено, и чоколадно и топло и ладно, несака никакво. проблемот е во млекото, а не во шишето

10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Има право Каја, еден период не давај млеко, па пак понуди. Ама на 8 месеци е мало бебето за кравјо....претпоставувам дохраната била со адаптирано?

11. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Бебушко има 9 и пол месеци и велат дека е време да престанам да му блендирам полека. Мене многу ми е страв. Се обидов еднаш да му дадам Џиџи бебе кекс и гризна едно парченце, го џвакаше и наеднаш направи фаца како да ќе се удави и го голтна. Се извадив од памет :(

Кога почнавте со кекси и со неблендирана храна?

Имаме 5 запчиња, а 6-тото сега ни е на повидок.

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.493
    Не мора блендирана,пасирај му ја прво со вилушка(жолчката,овошјето,зеленчукот сварен),нека се навикне така па потоа постепено давај му помали парченца скинати на ситно.керка ми е 5год и на пример со свинско месо се уште се дави често.и и го сечам на поситни коцки

Бисквити можеш да дадеш само џиџи не препорачувам ми делуваат преблаги.можеш бамби плазма да користиш и мелена да ја мешаш со овошни кашички.јас мелена пред спиење ставав и во млекото за да ја држи сита

На Vetruska му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    јас баш се милслам каков кекс да му дадам наскоро за 6 дена правиме 6 месеци сакам да му дадам кекси ама тие џиџи бебе и јас не сакам да му ги дадам педијатарот ми рече да му давам од петит на краш
    што мислите кој се подобри ид краш да земвам или од плазмата да почнам јас ке му ги додавам во овошјето а не со млеко бидејки си цицаме

14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Може кој сакаш за во овошје ама јас би почекала уште еден месец, бидејќи цица претпоставувам не јаде одамна кашички па не брзај.

15. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    152.099

бисквитите се сметаат за глутенски производ а и полни се со шекер..почекај барем после 7ми месец.
    сега можеш ориз и пченка да даваш-во блага или солена варијанта.

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Можеш да му даваш и мелена плазма. Таква и се продава. Јас давам тоа од страна на кекси :)

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. gelkaa

gelkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.490
    Од кој месец се почнува со жолчка? денес влегуваме во 8ми :)

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.493
    I jas od 8 mi dadov zolcka.prvo cetvrtina,pa pola i na kraj cela.znaci voveduvas postepeno.ako mozes najdi od domasni jajca mn pozdravi se :)

На gelkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. RHS

RHS Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    60

Jas na sin mi sum pocnala od 8 meseci da mu davam pomalku lebce sredinka mali troski za da nauci da cvaka . I sega koga jademe od sredinkata ke macnam malku vo supa i mu davam i bez problem jade. Probaj i popara so jogurt ili supa go omeknuva lepceto i polesno se uci.
    Jas i mu davav ponekogas korka ama meko da bide (bajat lebceto) sam da go drzi i cvaka ama strikno go pazev da ne goltne golem zalak pa da se zadavi.
    Keksite se suvi i moze da mu bide tesko da goltne, a lebceto odma omeknuva.

Izvinite za latinica od mob pisuvam

20. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.274
    Значи сите педијатри различно кажуваат :tmi: .
    Ве читам вас и вашите искуства со педијатрите, а оваа последнава каде бевме пред вакцина, се ни забрани (сол се рабира дека не, смоки не иди во предвид па и сама не би му дала, шеќер воопшто, чоколадо ни една коцка... Посебно се зачудив за јајцето, ни жолчка, ни белка до година да не сме му давале апсолутно ништо што има јајце, мед до три години...
    И сега?!