Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Po preporaka na pedijatar ja vovedov na 7 meseci postepeno ja davav no kiga stignav da ja dadam cela znaci posle 4 nedeli ja primeti i ne jade, prvo pocnav so osmina pa cetvrtina pa polovina taka po red

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    Dali ima nekoj skok vo razvoj na 6.5- 7 meseci sto e? Sinko e nepodnosliv,non stop kemka saka celo vreme vo race da e. Voopsto ne spie. Denes od 5h e stanat i e spijan samo 10min.

3. ladymici

ladymici Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    808
    Мислaм декa мoетo 10месечнo бебе зaкaчи грип, не ќе дa р oбичнa нaстинкa. Се пoчнa oдеднaш. Вчерa вечер дo пoплaдне беше супер и вечертa нaеднaш дете мaлaксa, нoсoт вoдa сaнки тече, кaшлaт влaжнo, нoќескa имaше мaлку темперaтурa. Дaлерoн и дaдoв сируп пa тaкa мaлку се пoдсмири oд плaчење и зaспa . Инaку пред 2 денa имaвме нa гoсти бoлнo дете нa кoе мaјкaтa тврдеше декa гo нaстинaлa a дететo мрсулoo целo кШлaше. Незнaм штo мoжaм дa и дaдaм oд лекaрствa ? И витaмин Ц ме интересирa дaли имa зa тoлку мaли .

4. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Има витамин Ц во вид на капки. Јас и давам на малата после годината, не знам дали може порано.

5. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Majki, za na odmor sto nosite, zemav sirup daleron, lineks, elektroliti, a sirup protiv alergii zemav loratadin ama pisiva ne se preporacuva za deca pod 2 god. Sredstvo za soncanje I protiv komarci, pumpica za nos I sprej, sto drugo pomagajte da ne zaboravam nesto.

6. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Топломер

На coconaut и joy1 им се допаѓа ова.
  7. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    10.130
    @coconaut чепчиња за температура и чепчиња дијазапам

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 2016305

2016305 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    199
    мами се запишавме во градинка ќе тргнуваме од 18 септември на неполнни 9 месеци во детелника на термо ме интересира искуство како сте задоволни од градниката и што би ми било потребно да подготвам за детево

9. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    pieme legofer sirupce ama se so placki se luti ne saka da otvori usta,so sila i go davam kazete nekoja finta kako polesno ,moze li megu obrok dodeka i dvaam ovosno pa po edna lazicka da i vmetnam sirup

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.001
    Може со овошна каша, ама млечно ништо не смее два часа пред или после сирупот.

На galapce и joy1 им се допаѓа ова.
  11. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Истото и мене ме мачи...

На 2016305 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    fala na odgovorot za mlecni raboti znam ne i davam

13. 2016305

2016305 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    199
    vo koja gradinka ste zapisani

14. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Не сум од ск. :)

На 2016305 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Мамички,
    синко веќе 4ти ден по ред одбива храна, сокче... се што не е цице :(. А таман почна пред недела дена да си јаде каша од 190мл (претходно јадеше мала) и одеднаш престана, затвара уста, врти глава и плаче кога ќе види лажичка. Не знам што да правам :?: досега барем овошните каши ги јадеше со сласт а сега ниту нив ;(. Инаку во среда полни 8 месеци

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.001
    Зaби или грлoтo. Мoже и некoјa aфтa дa имa. Прoбaј лaдни кaши дa дaвaш, мoжеби тaкa ќе јaде? Акo пoчнувaш сo глутен, дaвaј кoркa леб дa грицкa, ќе си ги чешa непцaтa.

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    @Annath пробав со ладна каша завчера, иста приказна :(. Глутен сакав да му воведам деновиве, ама ми се нафрли од кашичка на Хип и сега чекам првин тоа да му помине па после ќе воведувам глутен. Во среда сме на редовна контрола ама ако одбива и утре храна, ќе го носам порано кај матичната да го провери. Утре ќе го ѕирнам и јас ако ми дозволи, да му го проверам грлцето. Долните непца бајаги се подуени, а досега нема ниту едно запче...

П. С јас не го форсирам кога не сака да јаде, да бидам упорна или да го оставам? :?:

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.001
    Остави го, не форсирај. ако сака да цица, добро е. Нуди го со храна, ама не инсистирај по секоја цена да јаде, да не му создадеш одбивност. Инаку реакцијата на глутенот нема да се манифестира одма, туку после подолг период на конзумирање на продукти што содржат глутен.
    Може и скок во развој да е, само мислам дека таков имаше на 9 месеци, но не сум сигурна.

19. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Синко сабајлево изручка цела каша скоро 200мл без форсирање (негова омилена комбинација:палента, банана и крушка) и тоа сам си бараше... отвора уста и чека :lol:. Ручек денеска не му правам, да не го исфорсирам веднаш... утре ќе му дадам пак доручек да видам како ќе јаде, па ако изеде повторно се ќе му дадам и ручек-зеленчук со мевце телешко.
    Се повеќе се сомневам во заби, може со лажичка да сум го притиснала за непцата, а бајаги подуенки се :|.

На Annath и joy1 им се допаѓа ова.
  20. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    918
    Никако не успевам да му дадам да пие вода.Не ја сака ама ич.Сакам да пробам со чашка ама незнам каква да купам ,а да не е многу скапа оти доста пари фрлив по шишиња и ниедно не го прифати .Сега сме 6+5 ,a со пробување на вкусови почнавме пред 2 недели.Пробав и од водата што сум го варела овошјето и таа не ја сака