Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Е така. Значи има јадра на колковите. Ортопедите не одобруваат дубак вокер од безбедносни причини. А џампер да, скокајќи на него си ги јакне мускулите. Јас ортопед слушав и не ставив дете во дубак. Го ставав доле (послано и со многу играчки) и многу брзо ми пролазе и брзо прооде без да го паткам. Сепак секој за себе си одлучува. Како си сакаш, така. Мене ако ме прашаш на 8 месеци би го ставала пре дола и да си вежба моторика, отколку во дубак вокер и само да лета навака натака.

2. juli rak

juli rak Истакнат член

Ne bi ti preporacala zosto da brzas so dibace ne znam kolkavo e deteo sin mi na 8 meseci go staviv

coconaut likes this.
  3. juli rak

juli rak Истакнат член

Majki sto so kurinjata koi ne se otvaraat dali gi forsirate? Ne dava da go cepnam za kureto od bebe e takov

4. M&M

M&M Форумски идол

Najubavo dole da si igraat ama.mojata ne sakase skoro ic na taa vozrast. I sin mi ne sakase mnogu ama.prolaze na 8m. A malovo pocna da lazi skoro na 12m. Eve je pravi 13m lazi se dvizi fatena za kauc ama uste ne e pustena da odi. Se plasi nekako. Ama dubakot veke go batali normalno.
    Mislam do deteto e. Nekoi prooduvaat uste na 10 nekoi posle 1g

coconaut and irena.1 like this.
  5. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Од кога вашите бебиња почнаа да се вртат во спиење на стомак.Моево се врти ама на раце застанува и по некој секунда почнува да плаче

6. coconaut

coconaut Популарен член

Koga ke se ocrta bela linija na zlebinata I se gleda zabceto, a na dopir nisto ne se oseka, dali toa znaci deka doprva ke izleguva zabot ili veke e izlezen?

Mari* likes this.
  7. Tinushka

Tinushka Популарен член

@kallias и ние сме исти многу е лошо , но за разлика од пред некој ден можам да речам дека сме здрави :(
    Ќерка ми цела крчи,не јаде ,не пие ,две ноќи по ред беше будна .
    Ја носев три дена по ред на инхалации сабајле -вечер ,инекција и ставаа навечер ,два сирупа имаме цитризин и алмацин + исомар раствор + балсам за настинка .
    Детево живна малку , а требаше на градинка да почнеме и не се само нашите на две мајки што ги познавам исто све како на моето им се случува вируси лом не направија :/

8. kallias

kallias Популарен член

Ohh majko mila, cela nedela kasla, noseto ne prestana da i tece,podobruvanje nikakvo,nokjeska se rasturi od kaslanje i doagjaat slajmovi i samo placese i kaci i T, ic ne sme spieni, nema apetit denes, neraspolozena e, samo kenka, place i zaspiva. Ja nosev pak na lekar, grlo nema crveno, na gradi e cista, a kacuva T i kasla mnogu i ni dadoa antibiotik amoxil, bidejki cels nefela e vaka i nema podobruvanje, smeta doktor deka mozebi ima bakterija i podobro da sprecime otkolku da bide kasno posle i eve go kupivme, i dadov pred malku pa kje vidime. Do sreda rece dr.treba da ima znacitelno podobruvanje, ako ne pomine i prodolzi i vo narednite denovi da kacuva T togas pak na doktor.
    Isto e i sin mi i toj kasla cela nedela, eden od drug gi fati ama kaj nego ima podobruvanhe, ne kacuva T i ne mu tece nos....

Girl-Rabbit and Tinushka like this.
  9. Girl-Rabbit

Дали може/смее да се направи сокче од овошје свежо/суво сварено и да се складра на подолго .Прашањето се однесува за поголемо количество сок пошто не сакам да давам купечки сокчиња

10. Girl-Rabbit

Јас од кога е роден му го отварам по ептен малку на секое капење и сеуште н ему е отворено ,а за 2 дена правиме 7 месеци.Докај 1 година мислам може да оди тоа со одлепувањето и после на педијатар/уролог им ги отвараат обавезно ,така мислам одприлика беше.
    Ако не ти дава да не го боли можеби,види да не е црвено или како подуено,да не има некаква инфекција??

11. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Нека го отвори уролог, подобро дури е помало. Ние бевме пред недела дена, плачеше еден ден и после тоа како ништо да не било.

Girl-Rabbit likes this.
  12. *Ѕвездичка*

Фала богу само еднаш направи така и тоа уште на 4-5 месеци и сета среќа јас што не спиев... Истата ситуација- во сон се заврти на стомак, застана на раце и почна да плаче. Јас само го завртив на грбче и продолжи да спие. Сега најчесто спие на страна и така голем лак прави со главата зафрлена на назад...пробувам да го наместам да лежи поправо ама пак си ја фаќа таа позиција -така му е најзгодно. Некогаш ако е подразбуден ја тутка перницата в лице и знае така да заспие, со лицето стегнато в перница , па пак го поднаместувам...
    Тоа е- дури да потпркнат илјада стравови...

Girl-Rabbit likes this.
  13. *Ѕвездичка*

Ако е залепено ништо не правиш сама, подобро однеси го нека му го отвори уролог додека е помало и сеуште не разбира. Колку поголемо толку поголема мака.

Girl-Rabbit likes this.
  14. ZRNO

ZRNO Истакнат член

Mozes od svezo kompot da si napravis vo pomali tegli

Girl-Rabbit likes this.
  15. Girl-Rabbit

Mislis na svareno ovosje i bez nijakov dodatok vnatre,ke stoi li taka bez da se rasipe?

16. ZRNO

ZRNO Истакнат член

Ovosjeto go stavas svezo vo tegla no mora seker po edno lazice (na mali tegli)go zatvaras ubavo i da zovrijat teglite ke se vakumiraat i si stoi ne se rasipuva ,jas pravam po 200 tegli :o oti imam mn ovosje ai tri decinja :hai::hai:

Sunshine_1979 and Girl-Rabbit like this.
  17. coconaut

coconaut Популарен член

Mami po kolku spijat/spiele preku den I navecer vasite bebinja okolu 8 miot mesec?

18. *Ѕвездичка*

Ние сме 7, на вечер спие по 10-11 саати, а дење преспива три пати, по саат ако сме дома, 2-3 часа ако шетаме со количка на сонцево

Girl-Rabbit and coconaut like this.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Мојот има исто темпо цело време, преспиваше два пати дневно по 2,3 саати, а навечер без будење за млеко од 10-11 до 7-8 сабајле.. :)
    Сега поголем е еднаш преспива 2,3 саати преку ден :)

coconaut likes this.
  20. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Дење спие два пати по +/- саат време а навечер ја легнувам околу 9 и спие до 9 сабајле, секако со 546 будења за цицање измеѓу!

M&M likes this.