Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.289
    Допаѓања:
    259.252
    Педијатрите почнаа се да забрануваат, де ова да не се дава, де она.
    Како детето ќе ги научи вкусовите, како ќе стекне имунитет со оваа претерано прибирање што детето смее да прави.
    Ве читам не давате смоки, чоколатце, сол, во ред не е здраво, ама мислам дека веќе се претерува.
    Синко јаде смоки и јас му купувам, не му се оброк ама каснува по неколку смоки на ден и ете го здрав и без ниту една алергија.
    Јас на почетокот се водев строго по советите на докторите, да цица до 6 месеци, оваа прво да се воведе, па така да јаде, за на крај син ми да не сака ништо да јаде.
    Има 9 месеци и има денови кога само цица, друго не јаде. Е затоа сега кога посакува нешто да проба му давам. Сакал лебче, еве му, сакал колач, давам. Тој не јаде по којзнае колку, една ронка што се вели, ама давам да проба.
    Јас ве читам и ви се чудам, а се чудам и на денешните мајки кои ги гледат децата според книги, ги чуват, абе не дозволуваат детето апсолутно ништо да прави.
    Се стерелизираат шишиња секоја вечер, и ред слични работи. И на крај со што ќе резултира тоа, со постојано висење во болници бидејќи детето има бактерија, се разболело.
    Малиот лази, и јас ете секој ден чистам, се обидувам да одржувам чисто, ама ете не е стерилно и син ми секако доаѓа во контакт со милион бактерии. Лази и кога одиме на гости. Некои работи неможам да ги спречам, најпрво постилав некоја прекривка, ама тој лази по цела куќа.
    Пак ќе бидам досадна со тоа ама порано, ама ете пола од нас се израснати со кравјо млеко, со млеко од кеса, со смоки, со манџи онакви какви што готвеле за нив родителите и сме далеку поздрава генерација. Денес секое дете е алергично, има бронхит, лежи во Козле. А се хранат и гледаат според правила.
    Мојот нема граници, јаде она што му го дозволува возраста. Јаде телешко и пилешко месо, зеленчук и овошје. Ама знае да проба и смоки и нешто благо.
    Јас добро знам што е здрава исхрана и колку е битна, јас лично сама долги години се хранев на тој начин, ама детето мора да знае дека постои и друг тип на храна.

На marchi-cool, nene88, Snow-Queen и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    152.099
    COULD NOT AGREE MORE :up: :up:

На nene88 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.493
    Кој како сака така нека си ги чува децата,мое дете мое право.Ако внимавам на исхраната која патем ја сметам за главен предизвикувач на мн болести (мегју кои и канцер) не значи дека детето го раснам според книга.Порано бабите рагјале дома,давале млеко од крава не оделе на ехо зошто животот бил позаостанат од денес.Ако така гледаме на работите зошто денес користиме епидурал,витамини во бременост,правиме брисеви?Затоа што го посакуваме најдоброто за нас и нашите деца нели?Исто е и со храната.
    Виршли,салами,паштети не купувам...знам мн добро од какви остатоци ги прават и не осекјам потреба да ги конзумираме дома.Смоки не дека нема пробано -има,но и самата не ги мириса мн мн.Затоа си правиме замена во вид на ф стаци,бадеми,оревчинња.Овошје секогаш има на маса,како и зеленчук од кој и се состои едната ужина.Јадеме и сладолед цело лето,и чоколади но јадеме и мн моркови,кајсии,риба,маслиново масло,и ред др намирници кои сметам дека и прават добро на здравјето
    Последен пат кога проверивме крв докторот рече дека може крводарител да биде имавме супер крвна слика значи не бил залуден мојот труд .
    Што се однесува до хигиена тука водам сметка да има чисти рачиња и забчиња.Се останато и е дозволено.Игра во песок во земја,со кучиња мачиња,зајчиња.Има сосема нормално детсво без инфекции,бактерии,воспаленија-фала богу

На marchi-cool, Bozica1980 и Serafima им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.289
    Допаѓања:
    259.252
    Сите знаеме дека здравата исхрана е најбитна за здрав организам, нормално е дека како на детето па така и ние самите треба да се храниме што е можно поздраво. Ама јас зборував за претераните забрани што денес се како некој тренд.
    Нормално и дека ќе ги користиме придобивките од развитокот на медецината, ама да не се претерува.
    Денес децата се чуваат строго по некои критериуми, правила, што е сосема погрешно.
    Точно секоја мајка си знае како треба да си го гледа детето, јас само укажувам каде се грижи и што се случува потоа.
    Фактите зборуваат.

На marchi-cool и Serafima им се допаѓа ова.
  5. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Е еден голем потпис на постот на Јуле...иако ретко се погодуваме со мислењата :lol: ама навистина е во право.
    И мене ми викаа ставај широк повој, не ставав и детето си е одлично. Не давај млеко не давај жолчка не ова не тоа.
    Море како јаде павлака, лубеница,...сега се мислам надробени сломи...месо, ориз....ма и шеќер и сол му ставам во мала лажичка. Животинско царство и несквик да не зборам - обожува.

Сум за да се внимава, ама па се да се забранува ни тоа не иде.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.134
    Браво за тебе, уште на 7 месеци шеќер сол па и несквик. Мајки сте, вие си знаете. :)

На joy1 и MacenceEna им се допаѓа ова.
  7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.100
    Допаѓања:
    43.417
    Се е тоа во ред што треба детето да проба , ама па се во свое време
    На бебе од 6 месеци неможеш ни да сакаш да му забраниш нешто да проба , што му дадеш да јаде тоа ќе јаде , не знае да каже ... Ама да му нудам на таа возраст чоколадо и смоки ни е непојмливо . Ни па кравјо млеко . Зошто пошто :)
    Јас на ќерками неможам сега да и забранам да проба чоколадо ама она е 2г. Проба на година и нешто прв пат чоколадо , смоки исто проба тек кога дојдовме во Мк на гости . Не дека е страшно да ги јаде ама на бебе од 6 месеци не би дала .
    Има време за се , пак ке речам ние родителите сме тие кои треба да ги израснеме децата , да ги научиме на здрава храна ... Јас си се водам по мое , порано е за порано , фала богу сите здрави живи сме ама ако се водам така ке треба на бебе од 6 месеци супа од грашок да дадам ако ја слушам свекрата .
    Додатен шеќер не треба да се додава во млекото/овошјето/чајот

Незнам еве ме интересира зошто сметате дека е добро да се даде Животинско царство и Несквик на 6месечно бебе?

На Waka-waka, Srekicka, bittersweet и 2 други им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.493
    Нема да има потреба од забрани ни подоцна ако од мали си ги научите на здравс храна и здрав живот и навики ;) што вика маченцеена бебе е тоа само неможе да одлучи што е добро за негово здравје ама затоа мајката и те како знае.и сестра ми скокаше све му даваше па доби тежок облик на астма.брзаше со јагоди павлака и што ти не па сега и после 12 год неможе да му го опорави здравјето

9. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    незнам каде да прашам па ајде овде
    вчера направивме 6 месеци и денес го носев на ехо на колкови и тоа во приватна болница како за посигурно демек докторот кажа све е во ред наод уреден колковите во ред јадра појавени мереше агли и све рече дека е како што треба
    е сега кога го прашев дали можи да го седнувам ми вика тоа со ортопед или педијатар и јас му викам што вие не сте ортопед не вика јас сум радиолог и јас ги правам овие работи и доколку нешто не е во ред ве прајкам кај ортопед ама ако сакате вие можите да си појдите и кај ортопед не епроблем бидејки му кажав дека во фамилијата имавме со проблем на колк а инаку вика све е во ред
    е сега кога ги носите децата на ехо на колкови вие дали ортопеди ги прегледват или пак радиолози оти сега стварно се збунив денес

10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.289
    Допаѓања:
    259.252
    Јас никаде не кажав дека детето треба да јаде чоколадо или несквик.
    Синко има речиси 9 месеци и јаде она што смее. Многу внимавам на исхраната, па нема да дозволам некој на форум да ме прозива каква мајка сум.
    Да, имам дадено смоки, конкретно синко јаде по 5-10 смоки дневно, и не секој ден, значи понекогаш. Ете пробал смоки. Пробува и други видови храна, на пример ќе касне од онаа што го јадам јас, од пицата да кажжеме чисто лебче. Значи не давам пица, ама лебче. Толку. Пробува, а нема оброк од типот на смоки, чоколада и слични работи.
    Стојам зад тоа дека исхраната е најбитна, но сум против строги граници кај децата. Една смока, една ронка чоколадо нема да му променат апсолутно ништо.
    Оброк е нешто друго.
    Кравјо млеко не давам и јас, пробав од кеса по совет на педијатар, наместо да воведам АД оти синко ретко јаде и по цела вечер не спие, ама не сака шише. И мене ми е страв да дадам чисто кравјо млеко, подобро онаа од ќеса што е. АД не е ништо подобро од купечкото, а и сепак се работи за 9-месечно бебе. Синко на 6 месеци сеуште цицаше само.
    Постот конкретно ми се однесуваше на трендот децата да се гледаат според правила.
    Сеедно дали станува збор за исхрана или друго.
    Но се сфати поинаку, нормално.

11. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    152.099
    сограганке,па не знаеше оти е радиолог? ;) ама јас го почитувам неговото мисленје и штом ти рекол се ево ред тогаш така е сигурно.
    за седнуванје можеш кога самото бебе ке ти покаже знаци за тоа.никако пред време.ке сака да се исправи од легната во седната положба и отпочеток нема да е стабилно па најверојатно ке треба со перници да го потпираш и да не е долг период така поставено.не е секое дете исто па да теба точно од 6 месеци да седи.следи си го бебето тоа ке ти каже кога е дојдено времето за секоја активност.
    поздрав

12. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    152.099

13. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Citam pogore deka na nekogo deteto.mu fatilo.astma poradi toa sto majkata go hranela se i sesto,malku e nelogicno znaci denesnive bebinja blagodarenie na netot i izvorot na informacii od site strani se hranat pod sema ovoj mesec ova onoj ona, i zamislete tie nasive pedijatri kako da ucele od razni knigi i site razlicni informacii davat a nekoi voopsto i ne davat, kako sekoj da saka da stane filozof i vo negovata istorija da bide zapmeten po.nesto, baba mi imala 7 deca i site po sema bile raneti, kako ne vo selo vo primitivni uslovi bez lekari vo blizina,pa eve gi site po 60 godini zdravi pravi... Astmata ne se dobiva od jadenje, moderni vreminja, moderni bolesti, bakterii na site strani sum za higiena no nemozes kolku i da se trudis, kolku.i da steliriziras moevo imase bakterija koja predizvikuva pnevmonija, bronhitis i astma a ne daj boze i smrt dokolku se najde vo crevata kaj bebco, i toa blagodarenie na inkubatorite vo gak.... Problemot vo namaluvanje na imunitetot go gledam i so vakcinite nekogasnite i segasnite ne se isti, strasni raboti se slucivaat i vo.praksa i sto se sodrzat posle sakame zdrava populacija i jadenjeto ni e krivo

14. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Citam pogore deka na nekogo deteto.mu fatilo.astma poradi toa sto majkata go hranela se i sesto,malku e nelogicno znaci denesnive bebinja blagodarenie na netot i izvorot na informacii od site strani se hranat pod sema ovoj mesec ova onoj ona, i zamislete tie nasive pedijatri kako da ucele od razni knigi i site razlicni informacii davat a nekoi voopsto i ne davat, kako sekoj da saka da stane filozof i vo negovata istorija da bide zapmeten po.nesto, baba mi imala 7 deca i site po sema bile raneti, kako ne vo selo vo primitivni uslovi bez lekari vo blizina,pa eve gi site po 60 godini zdravi pravi... Astmata ne se dobiva od jadenje, moderni vreminja, moderni bolesti, bakterii na site strani sum za higiena no nemozes kolku i da se trudis, kolku.i da steliriziras moevo imase bakterija koja predizvikuva pnevmonija, bronhitis i astma a ne daj boze i smrt dokolku se najde vo crevata kaj bebco, i toa blagodarenie na inkubatorite vo gak.... Problemot vo namaluvanje na imunitetot go gledam i so vakcinite nekogasnite i segasnite ne se isti, strasni raboti se slucivaat i vo.praksa i sto se sodrzat posle sakame zdrava populacija i jadenjeto ni e krivo

На WORRIED.BT му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    фала сограјганке секогаш ми излегуваш во пресрет и ми објаснуваш и ми се наојгас
    ти благодарм многу

На WORRIED.BT му/ѝ се допаѓа ова.
  16. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    I da se nadovrzam jadenjeto e krivo poradi toa sto se e biznis ni toa sto go jademe veke ne e sigurno eve primer mojata zolva e zemjodelec raborat pod folii frenki ili domati, stavaat razni prasoci, denes gi topat listovite a utre imate crvena frenka za izvoz, istoto se slucuva i so lubenicite i krastavicite i nekoj ke rece se hranam zdravo jadam ovosje i zelencuk a seto toavsto go jademe e kancerogeno

17. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Јас скоро секогаш избегнував разговори со тазе мајки за тоа како ги храниме нашите малечки. Уште кога ќе ја видам со очите ококорени како ме прашува а што му даваш да јаде, му даваш ова, му даваш она? Ништо не му давам на воздух живее. Јасно ми е со ова интернетов дека сите доктори станаа, и едвај чекаат да се "пофалат" како своите бебиња по најнови правила и прописи ги хранат, и едвај чекаат да кажеш дека си му дала ти на своето дете малку чоколадо да лизне па да почнат со сето знаење собрано на нет да те бомбардираат, онака зачудено вистина тоа му даваш? :o :o
    Така да, нема потреба многу да се убедувате и да се чудите на нечија демек неинформираност. Сите имаме интернет, сите читаме, ако некој решил малку да отстапи и по свој инстинкт да се води и тоа е во ред.

На macy28102012, donna.17 и WORRIED.BT им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.493
    Zatoa nie vo gradinata doma si imame se prirodno od marula,kompir,morkov do kivi :) na pazar ne odam.i da,bronhiti,pneumonii i sl se dobivaat na alergiska baza bilo da e alergija na hrana,polen,prasina...rabotam na pulmologija i sekojdnevno se soocuvam so deca koi patat od alergii ;) a ako ic ne vi se bitni informaciite od net togas zosto voopsto ste na forumi cuvajte gi decata ko sto pravele vasite babi :)

19. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    152.099
    а ние што немаме градинчинја што да правиме?да не јадеме од тоа што е на пазар или уште подобро воопшто да не јадеме -нели од двете зла помалото. :!:
    за влакно се факате и вашето е најпраилно и мора да е последно.е ајде така нека биде.

20. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    A od bakterii ne se dobivat neli.. Za vo bavcata si vo pravo toa e najzdravo, a na forumot sme zatoa sto go ziveeme toa moderno vreme ne mozam jas kako majka na prematurce bez pomos od nikade i strucen sovet so bakterija pseudomonas aerugonosa da dozvolam poradi moeto neznaenje da go zagubam deteto sto odvaj prezivea a sosema gi opravduvam majkite poradi smelosta sto im davaat se i sesto na decata site nie sme taka rasteni