Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    :clap:
    Олеснување е нели. Суви сливи, ленено семе, се што тебе ти делува конзумирај

2. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Cajce od komoraca, mojata banana ja proteruva ;) tikva isto :) tu suvi slivi ;)

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    109.002
    Кој е најдолгиот интервал што ви преспале деца без да се разбудат за оброк? Син ми пред некој ден преспа 11ипол саати без да стане за да пие млеко. Докторот вика види го, среќен, задоволен, не плаче, глас не сум му слушнал, напредува убаво, картонот за овие 6м му е празен, терајте како ќе каже он, очигледно си ја знае работата. Откако почна да ми преспива подолхи интервали а напредува не го будам за млекце,кога ќе стане он тогаш, најчесто ентоа од 5-6 часот наутро, ама ете се деси стана и во 8ипол дури а заспа во 9.

4. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Ова само еднаш да ми се случеше во првите две години одкако се роди малата ќе бев најсреќната мајка на светот. И после уплав ќе имам за второ дете, нормално :D

На Sunshine_1979, tincemajmunce и Верче4 им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    109.002
    Ооо да не се молзам јас ќе сум најнаспана мајка, ама бе може да е се погодено нели. Две го спие од 8ипол саат, потстана еднаш топло му беше, исклучив клима и продолжи да спие, можно е да стане за гушкање кај 4,евентуално да пивне чајче ама денес цел ден не пиеше а к го изретчува во последно па можно е инда си продолжи до 6. Ама како ќе знаев дека е бебе.

6. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    8.334
    Каква треба да е какат на 9 месечно бебе со три оброка?

Не е пролив ама е постојано зелена... дави е тоа нормално?

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Бојата кај бебе кое веќе има три оброци варира зависно од тоа што јадело претходниот ден. Зелена е кога јаде листести зеленчуци, спанаќ, блитва, брокула.... да не даваш некој суплемент со железо?
    Може пробиотик да дадеш, ако те секира тоа. Ем ќе помогне во регулација на цревната флора, ем ќе влијае на покачување на имунитетот. Цревната флора допринесува во голем процент во имунитетот на еден организам.

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Zeni, daj kazete nekoj sprej za nose za 12 mesecno bebe, od sinokja i tece noon stop, stavam fizioloski ama pak se polni. Origano baby sprejot dobar li e? Ima i zeleni mrsulcinja, toa znaci deka ima bakterija? Kazuvajte sto da i stavam oti se iznamaci ne moze da spie od sto i e poln pa i kasla od sto i se sleva vo grlo...uhhh dusa mala :(

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    109.002
    Леле ве спотера вас. А да идеш брисеви да направите? Мораш да ја долечиш до крај, да не се повторува. А бато како е? Веројатно тој и носи од градинка.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Abe toj gi donasa site virusi, samo sto on e malku po imun i nema gajle. Kasla i toj, koga kasla nu doagja slajmot i go golta, ne go povrakja oti golem e vekje pa direkt vo zeludnik :)
    A malata od nego prifakja, off aman vekje. Znaes kolku sakam brisovi i na dvajcata da im napravam?? Ama nema ovde za bris ne prakjaat ]:) ja prasav pedijatarot kaj so gi nosam na privatno i vika nemalo potreba toa ne ne |( kje puknam od taa glupavost nivna znaci nisto da nemaat poim ama nisto (facepalm)
    Sto drugo da pravam jas ne znam....kje cekam da mine, stom nemaat temperatura mislam deka ne e tolku strasno :(

11. Nanika4

Nanika4 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2015
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    81
    Majki ve molam za sovet 7+ sme imame zatnato nose I kaslame.Za vikend ne raboti nasiot pedijatar pa se mislam dali prvo da probam doma so nesto ili da ja nosam na dezuren da ja pregledaat.

12. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Мамички,

Што давате за вечера на вашите бебуши? Синко е 10+ и пред некој ден почнав да му давам и вечера: домашно козјо кисело млеко и лепче, варен гриз со вода и јаболко, палента и несолена урда (ама не ја сака) и веќе немам идеи :(.
    Треба да биде некоја житарка со нешто? И дали мора да е во комбинација со нешто млечно :?:?

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    ^Тестенини без јaјцa, лепче мaчкaнo сo путер, oвес сo јoгурт, кoрнфлекс сo јoгурт ... oбичнo млечните кaши сo житaрки се зa вечера. Јaс пaметaм нa пoгoлемиoт му дaвaв oд кaшите нa Нестле вo кутијa пoнекoгaш.

На fairy88 и Sweetheart87 им се допаѓа ова.
  14. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    @Annath фала ти мила за одговорот. Сега да те замолам за совет за поголема мака :(. Синко последнава недела кашла. Инхалирав само со физиолошки до сега, ама еве го сега ми качи тт 38,1 и му ставив чорапчиња со оцет. Што да преземам, матичната дури во понеделник а до тогаш... :(

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Уф, дури сегa прoчитaв... се нaдевaм декa дoбрo пoминaвте нoќвa и не кaчил пoвисoкa темперaтурa. Сигурнo си дaлa сируп aкo имaлo пoтребa, a aкo гo дoиш, тoa пoмaгa вo бoрбaтa сo инфектoт и темперaтурaтa. Вo секoј случaј, дoмa, oсвен дa му јa симнувaш тт сo сируп и пo некoј бaбин лек, не мoжеш мнoгу дa нaпрaвиш, aмa зaвиси и oд причинaтa зa кaшлицa, дaли е секрет oд нoс, дaли е црвенo грлo. Вo секoј случaј, aкo е неoпхoднo, нoси гo нa дежурен, нo фoрсирaње нa течнoсти и пoчестo дoење не е нa oдмет.

16. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    @Annath синко ноќеска качуваше тт до 38,5 па не дадов сируп туку симнував со оцет, лимон со сода бикарбона и цела ноќ цицаше... Спуштивме до 37,5 и сабајлево кога стана имаше сеуште 37,5 и цело време беше кенкав. Кашлањето му е од секретот од носе, затоа што 2 недели пред да почне да кашла носето му беше полно со секрет и од тогаш го инхалирам.
    Утре планирам да го носам на лекар, сакам и крвна слика да му направам со ЦРП... заборавив да спомнам дека често повраќа после јадење од шлајмот во грло :(.
    Ах, се надевам дека ќе се среди за некој ден, жал ми е да го гледам ваков ;(

17. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Malku zalfija svarena da stoi 3-4 min davaj 3 dena po malku i da pluka barem ke go plakni grloto taa ti e priroden antibiotik, salo na gradite i grbot ako imas, svari morska sol i drzete se blisku do sadot da disi :) toa dodeka ne odite na lekar ;)

На Nanika4 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Wanna.be.mum

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
  19. Nanika4

Nanika4 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2015
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    81
    feminki ve molam za sovet koga meram temperatura vo gazeto dali treba da odzemam 0,5

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    109.002
    Да, само мислам беше еден степен, ама нека кажат другите , јас мерам под мишка.