Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    @joy1 ако може совет како да покачиме железо. Синко е 10+,денеска правевме крвна слика поради кашлица и тт што ми крена во саботата и фала Богу црп и леукоцити се во ред ама затоа ни рече дека железото е малку намалено. По тел. ми ги читаше резултатите и не знам колку е намалено, само рече да се средиме со кашлицава и пак да направиме проверка на железо за да знае дали да даде сируп. Би сакала да го покачиме преку исхрана ако може, ама не знам со што?
    Јас давам телешко 2х неделно, воведов жолтка пред некој ден, давам цвекло,брокула,карфиол,леќа....

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.976
    Pri nastinka ili virus normalno e da se namali.Vitamin c davaj redovno
    Borovnica,proso,seme od kopriva,kajsii,suvo grojze.Ne mesaj zaedno mlecen proizvod so nesto sto sodrzi zelezo

Podocna ke vovedes aronija,citroni pa ke forsiras i od niv

3. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Витамин Ц да давам како капки или преку продукти богати со Ц витамин? И дали смеам да воведам боровница, суво грозје и семе од коприва на 10+?

Фала многу :*

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.976
    Ima kapki mislam bebeski so vitamin c prasaj vo apteka ke ti dadat preporaka tie.
    Mozes se od navedenoto na plus 10 zatoa i ti gi spomnav

I ne se potresuvajte odma so pad na hemoglobin ili zelezo.Normalno e kaj deca vo rast i razvoj dokolku ne e nekoj pad vo ogromni razmeri

На azelea, flower30 и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  5. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.373
    Zeni kazete nesto pls.Denes stavavme vakcina taa sto e na 6 meseci ama pokasno ja stavivme oti bevme bolni....nejse....kemka cel den be v race ne se drzi.Sto da pravam.Nema tt i baska na mestoto mu staviv lepenka.Ama ni jadi ni spie be...

6. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Мамички, добар ден!
    Последниве неколку дена мојата ќерка која е 9+ се стекна со лоша навика после секој оброк да ги пика прстите длабоко во грлото и да привоцира повраќање. Веќе трипати не успевам да реагирам доволно брзо и ми го повраќа буквално цел оброк! Освен цел саат после јадење да и ги држам рацете подалеку од устата, друг излез не гледам! Но тоа не е решение! А плус тоа за два дена тргнувам на работа и маката ќе биде на баба ѝ!
    Ве молам ако имате некој совет споделете!

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.976
    Daj i da drzi nesto vo racete za da i se odvlece vnimanieto

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.373
    Istiot problem go imam i jas...do pola prstite gi pika vo ustata i se davi...

9. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Guskajte se, toa e, gi cuvstvuva virusite isto kako da e nastinata ;) ako prodolzi taka daj i paracetamol iako nema tt jas sum generalno protiv ama ova mi go kaza pedijatar, i maka ko imaat nema tuka sto, kutrite nekogas ne krevaat tt ama gi bolat koski i telo se osekaat omalaksano isto kako nas koga sme bolni, so lesno :)

На Girl-Rabbit и LUCERKA им се допаѓа ова.
  10. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.493
    pico c kapki jas takvi mu davam na bebusot . vo kombinacija so pico fer za zelezoto .

Download.jpg
    Download (1).jpg

На Girl-Rabbit и joy1 им се допаѓа ова.
  11. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    9+ koi produkti moze da se vovedat?

12. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Се обидувам ама со едната рака држи играчка а другата ја бута во грлото, и тоа не само еднаш туку многу повеќе пати! Се случува и до неа да седам па не успевам да ја додржам одшто е упорна и тврдоглава!

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Може аронија да се дава, 8+ е, не е од групата на малини и јагоди, иста е со боровинката која што може да се дава од 8 месеци. Суво грозје може, ама пази со количината, многу шеќер има. За семе од коприва не сум сигурна дали може пред година.

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.976
    Znam deka ne e alergen no e dosta jaka .Bar taka mi imat kazano luge koi odgleduvaat aronija deka pred godinata ne se dava.Mozebi i gresam

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Пa не мoрa дa се дaвa мнoгу кoличински, еднo-две зрнa нa три денa зa пoчетoк е дoбрo, дa се нaвикне oргaнизмoт.
    Искренo, не oсетив личнo некoј бенефит oд aрoнијa. Бaрем кaј мене не делувaше вooпштo нa крвната сликa, a имaм дoмaшнa, вo двoр ми рaсте.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    109.003
    Аронијата за да има ефект треба да се изедат минимум 10 зрна, иначе внесуваш, проаѓа низ тебе и никому ништо. За деца мали не бинзнаела дозирање, ама две зрна на дена се скроз без ефект. Јас би дала по 3 зрна на ден ама после годинка.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.976
    Jas zedov sega sok od aronija.Se rastvara so voda.Od berovo go naracav.Pa ke vidam dali ke ima efekt po izvesen period

18. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Мајки, колку пати во денот смеам да инхалирам. Имаме секрет, а и подкашлуваме еве неколку дена. Не сме биле на лекар од шубе бетер да не се настинеме, некако многу виросани гледам има низ амбулантине. Инаку сме 6+

19. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    Мајки во овој период верувам многу од вас се враќаат на работа.Овој период е доста стресен и за мајките и за децата.Мене конкретно ме плаши како баба и ќе ја успива,зашто само со цицање заспива.Едно време почна и со цуцлата,ама и се упропасти,купивме нова многу слична,не сака да повлече за жива глава.
    По малку ќе почнам сега да и менувам цицање со формула,да видам како ќе прифати.имам месеципол да се испраксираме.
    Била ли некоја мајка у иста ситуација,како ги заспивате,а да не е цицање?

На LUCERKA му/ѝ се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.976
    Ne barase cice dur bev na rabota voopsto.I ad ne i dadoa.Imase dva obroka dur da dojdam od rabota toj period i toa e toa