Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    @joy1 @Annath @anastasijaki благодарам мајки на советите. Земав Пико Ц капки и му дозирам на синко според упатството. Побарав да купам замрзнати боровинки, ама не најдов... имаше само аронија, вишни и малини и не земав.
    И јас некаде имам прочитано дека аронијата се дава по навршена годинка, па затоа не брзам со неа. Планирам да му земам и суво грозје и да му воведам и смокви (имам домашни).

Инаку уште го инхалирам и кашла многу, крвна слика супер, тт нема од саботата кога ми качи, грло не е црвено.... туку денеска приметив горе лева двојка излезена скрос, а десна единица и двојка надуени и со подизлезени врвчиња. Па се прашувам дали е можно сето ова да е од заби, бидејќи 3 наеднаш излегле :?:?

П. С а рогач од кога може да се воведе и по колку се дава?

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.977
    @Sweetheart87 jas rogac dadov okolu 11 mesec i stavav na vrv od lazica.Ima intenziven miris i strav mi bese poveke od toa da davam

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Majki koj paracetamol vi se pokazal najefikasen od koja firma? Za surupot prasuvam, cepcinja znam- eferalgan ;)

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.977
    Nieden klasicen paracentamol ne koristam
    Brufen mi e najdobar za simnuvanje T(ako veke prasuvas Za taa namena)

На Wanna.be.mum му/ѝ се допаѓа ова.
  5. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Искуство, почнавме со цврста храна, еден оброк имаме наутро, но тешко ни оди какањето. последниве денови јадевме слива, слива и просо, слива и јаболко, денес само тиква, и еве денес трет ден како не е какана, а се мачи со мешето напнува. совет ќе ве молам.

6. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Koga pocnuvaat so cvrsta hrana kaj site e taka. Probaj jabolce, praska, kajsija, sliva. Izbegavaj tikva, kompir, morkov, paskanat. Ako nebiva so ishrana sovet so lekar.

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Од што може да има зелена кака 7м бебе?
    Единствено зелено што јадеше е авокадо ама тоа пред 5 дена

8. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Majki znam deka sekoe bebce e razlicno, no bi sakala da znam po kolku kolicinski na obrok jadat vasite bebiski od 8+meseci i kolku pati cicat/pijat mlekce. Jas za dve nedeli trgnuvam na rabota i nekako se plasam kako ke sme
    Blagodaram

9. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    9+ е малата, јаде 3 оброци по околу 150-200 гр. Од денес тргнав на работа и без проблем поминале со баба ѝ.
    Значи вака ни е менито:
    Цица во 7, појадок во 10 овошје со житарки, палента со кефир и сирење и жолчка или житни снегулки со јогурт, потоа ужина чисто овошје, ако доручекот бил млечен или јогурт ако јадела овошје предходно.
    Ручек околу 15 часот месо - зајак, мисирка или телешко, со зеленчук.
    Потоа цицање и спиење.
    Вечера околу 20 часот - гриз со банана, млечна ноќна каша на Хумана или ориз со тиква со кокосово масло.
    И потоа пак цицање до следното утро неколку пати.
    Решив да воведам ужинка наместо Ад и мислам дека ѝ одговара овој распоред!
    Да напоменам дека по совет на имунолог заради ниски протеини давам секој ден месо и скоро секој ден жолчка но тоа е во терапевтски цели, а ти би требало да си се водиш по правилот 3 месо, 2 жолчка и 2 чист зеленчук или сирење!

На Lisa_Maja, Girl-Rabbit, Love86 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    I kaj mene taka kakase toj period od ovosjeto najcesto, osobeno od banana.
    @Love86 9+ sme I jade po 100-150gr obrok, sabajle jade ovosje so zitarki, pa izmegu cica, potoa rucek, sekoj vtor den meso telesko, pilesko ili misirkino, drigite denovi dva dena zolcka I zelencuk ili cist zelencuk. potoa povtorno cica, dva pati dnevno spie I zaspiva so cicanje isklucivo. Navecer isto cica I za zaspivanje I cela nok. I jas treba da trgnam na rabota, a cicanjevo so sto da go zamenam se ptasuvam, ne znam ad kako bi vovela koga ni sokce I voda ne pie od sise.

На Girl-Rabbit и sunshine2015 им се допаѓа ова.
  11. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    Кога ја воведе жолчката? И имавте ли проблеми?Со што комбинации ја даваш?

Јас сакам сега да ја воведам.

12. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Misirkino i zajacko domasni ili kupecki? Koj ako se kupecki?

13. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Мисиркино земам од Веро Тафталиџе, еднаш неделно донасаат свежо, незамрзнато на мерење (искрено не приметив чиво производство е) а зајак купувам од Свети Николе од човек кој ги одгледува.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Zolcka pocnav da voveduvam na skoro 9m, najprvo zapocnav so 1/8 dva pati nedelno vo zelencukovite kasi bez meso, pa 1/4 isto dva pati nedelno so razmak od 2-3 dena, pa 1/2 isto I na kraj cela. Problemi do sega nemalo.
    @slobodka misirkino zemav od vero I jas, no od toa pakovanoto, na Vendon hrvatska firma, svezi stekovi. Na merenje ne uspeav da nacekam.

На slobodka и fairy88 им се допаѓа ова.
  15. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @coconaut и моево исто, вода, чај, ништо од шише не сака. си игра со цуцлата. пробав директно од чаша, повеќе се напи нрго со шише. како ќе биде кога че тргнам на работа и кас се чудам.
    барем до година да е породилното, односно 13 месеци, колку толку подруго е, ова уште цицалче, ајдеее на работа

На Girl-Rabbit, LUCERKA и coconaut им се допаѓа ова.
  16. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Jas od ponedelnik treba da trgnam na rabota, no eve sreka vo nesreka se isporazbolev strasno, pa ke bidam na boleduvanje uste edna nedela, ali plusminus nedela dena nisto ne znaci, mnogu mi e zal kako ke go ostavam, ke dehidrira bez tecnosti, tolku se raduva koga mu davam da cica skoka od radost koga ke javidi gradata.

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  17. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    @coconaut не знам, загрижена сум и јас. пробав и со лажиче, и така го пкука. пробав и со оние шишиња со клун, ако добро се изјаснив. со нив проголтува по малку, ама пак ни 20мл не пие ни така. акп најдам спас во нешто, веднаш ќе ти пишам

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Терaј сo чaшa. Амa пoмaлечкa некoјa и не мнoгу пoлнa. Пoгoлемиoв син oд 6 месеци сo чaшa пие вoдa, oд другo не сaкaше. Прoфи стaнa зa двa три денa, пиеше се, дo кaпкa. Секaкo, јaс му дaвaв, чaшкaтa мaксимум дo третинa пoлнa, aкo сaкa уште, пaк пoлнaм и дaвaм. Мнoгу брзo се учaт, aкo се мaли. Е сегa, зa сaми држење, тoa пoдoцнa.

На Girl-Rabbit и џунџуле им се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.667
    Допаѓања:
    140.978
    I mojata cucla i sise ne fati. Voda i caj i sok pie od staklena casa mala i debela sto ne se krsi. Nekogas i so lazice pie posle d3.

20. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Znam deka bananata ostanato e da se veruva deka pravi zapek ama ne e taka ;) probaj mojata odma kaka