Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Verojatno misli na "svifkite" kaj so se butkite...a moze i ne. Moja pretpostavka

На Dzevelekova, macunka и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  2. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Majki koi koristite ili ste koristele staticen i normalen dubak, kakvo e vaseto iskustvo?

3. Dzevelekova

Dzevelekova Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2016
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.325
    Да свивките што се формираат на мевцето на бутчињата, нели на рачињата имаат полните бебенца, е она има на нозете над коленцата на едната нога има на другата нема.

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.628
    Допаѓања:
    109.028
    И што ти рекоа на ортопед?

5. Dzevelekova

Dzevelekova Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2016
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.325
    @AngelOfArh утре сме на ортопед ќе видиме што ќе кажат

6. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.879
    Допаѓања:
    142.177
    Majki aj da ve prasam,
    Na malava i najdoa vo nos Stafilokoka bakterija i sabajle se javiv kaj pedijatarot i vika nema potreba od nisto ,taa sama ke projde.A trebase da tegme vo gradinka a neli vo gradinka primaat samo so cisti brisevi !!i go kazav ova i vika inale i drugi vakov problem ama toa treba da go resi gradinkata i tolku.
    Ste imale li vakvo iskustvo da mi kazete.Mm bil da prasa vo gradinka,nemalo nikoj od odgovornite i ke cekame do posle pak da gi dobie

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.008
    Ако не дава симптоми, може и да не биде третирана. А за каква стафилокока се работи конкретно? Пишува на резултатот, провери таму. Ако е ауреус, со локална терапија може да се среди, а ако е некој друг вид (МРСА на пример) тогаш треба мислам и системско лекување. А за брисеви во градинките, само кај нас се паметни да земаат и да ги малтретираат децата, а за џабе, пошто треба и целиот персонал да се испита, од директорка до чистачки. Ама реално, и да нема ништо, пак ќе закачи нешто. Мора низ тоа да помине, како и сите. Битно е да се работи на имунитетот.

8. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.879
    Допаѓања:
    142.177
    Stafilokoka Aureus pisuva.Simptomi neznam-nema osven sto ii e kako zatnato noseto.Na sekoj pregled ja prasuvam doktorkata vika nisto ne e.Ama dr.ne mi kaza ni nesto za imunitet da davam drugo ni nisto.Jas so hrana davam ,davam i Babyvit ama ete ja imala.I sega neznam sto ke kazat vo gradinkata.
    A za toa si vo pravo-snaa mi (ne se vo skopje) 2te deca gi zapisa vo gradinka ,ne i baraa ni brisevi ni nisto,samo dokumenti za upis.A ako e taka so cisti brisevi demek tuka sekoe vtoro dete fakja bakterija od gradinka.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.008
    Локално може, со капки со антибиотик да се третира, ама ако нема други симптоми, нема потреба. Јачај имунитет преку храна, ете и капките се ок, доволно е.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Инаку и ние со чисти брисеви појдовме во градинка, ама стрептокока си фативме таму. Едвај ја излечивме. И јас се бунев, бараат чисти брисеви а градинката нечиста.
    Или нека проверуваат сите наеднаш или воопшто нека не бараат.
    Секако ќе фати некоја бактерија ви градинка.
    Кај нас исклучиво чисти брисеви вараа.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.628
    Допаѓања:
    109.028
    Прават и персоналот брисеви, не зборете така. Знаете колку им е потешко ним, вашето, нашето дете ќе закачи вирус, бактерија а они сироти се со ред закачуваат. Свекрва ми е воспитачка по неа знам. Преку недела не може да дојде да го види малиот за да не му донесе некој тазе вирус бактерија. Одат редовно и они на систематски ама џабе е. И не закачуваат децата само таму, одиме по игротеки, ги носиме по молови, дома ни доаѓаат луѓе, ние одиме надвор, нормално е.

На Sunshine_1979, PUPICA и joy1 им се допаѓа ова.
  12. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.879
    Допаѓања:
    142.177
    Ja pak so problem.Smenivme peleni od Pampers na Puffies i of vcera gledam dundeto i gazeto crveni.I plus nekako i mirisa neubavo .Sega pretpostavuvam deka e od pelenite.Mm vecer ke kupi pak Pampers ama neznam sto da mackam .imam Mustela za pelenska regija i pavloviceva.
    Sto da mackam?

13. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486

Друго ми беше муабетот. Дека се бара чисти брисеви, а во градинката веќе циркулира стрептокока.
    Непотребна процедура. Особемо затоа што како и ти самата наброи, веројатноста е сто посто дека ќе се донесе од негде бактерија со толку деца.
    Мојата реакција беше на ставот, начинот на кој ми беше презентирана потребата за брисеви, и реакцијата кога кажав дека детето доби бактерија.
    Да не навлегувам, небитно.
    Непотребно се бараат брисеви, тоа сакав да кажам а напишав цела страна (facepalm):lol:

Едит: :!: имало уште нешто :lol: можеби доволно ќе биде само кс.

14. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    Мајки абе бебето не ми седи право:doh:

Седи подгрбавено,некако со равениците е подвиткано нанапред и има лак на рбетот нанапред.Не е многу,но ако убаво го загледаш се познава.Баш му кажав на мм и вика стварно не седи право.Не сум го форсирала како мал да седи,сам почна да си седи кога му дојде време.
    И сега с мислам дали со тек на време ќе се исправи само од себе или треба да го носам одма на доктор?Наредната контрола ни е дури во Фебруари.
    Бебето е 10 месеци и некој ден:(

15. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Pa jas bi ti rekla da odite sega na ortoped. Vo slucaj da ima problem da se resi na vreme.

На Girl-Rabbit и fairy88 им се допаѓа ова.
  16. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    Прво ќе и се јавам на матичната да ја прашам по телефон што ќе рече,дали е за да се види одма.Живеам во Германја и тука нема ми текнало на ортопед или да му правам крвна слика на бебето на своја рака, дури и на приватно да одам нема да правиш што сакаш тку што ќе ти кажат они-иако ќе си платиш.Тоа е негативно.
    А, за да стасам до матичната треба да е стварно нешто важно.Го имам носено два пати така детето оти мислев дека му е нешто и ме гледаше како марсовец да сум,уште да ми рече што ми идеш за вакви глупости.
    Тука општо додека не обрнеш копитата нагоре не се осудувај да одеш на доктор,лек дома ќе си бараш:|

На wannaBeMomma и danichap им се допаѓа ова.
  17. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Leleeee nenormalna rabota..

18. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Bebeto mi kaka po poveke pati dnevno, 5-6 pati duri nekogas, e denes pocna nesto mnogu da place gledam pokakan da go smenam, kakite bea so krv, gazeto zar crveno, edvaj go izmiv, piskase placese, na krpata sto go zabrisav imase krv. Najverojatno e od vospalenoto gaze. Sto da mu stavam, go mackav do sega so kantarionovo I krema so cink oksid.

19. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    I jas mackam so kantarionovo ,stavam poveke i na pr navecer koga ke i stavam sabajlinata nema nisto
    Vidi nekoja mast od apteka pobaraj

На Arien и coconaut им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.013
    Допаѓања:
    328.015
    Ako imas kokosovo probaj so nego
    Pa utre vo apteka ke ti dadat nesto dokolku ne vi pomine