Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Za moeto ne mi davaat terapija a tolku imame isto kako vas :)
    Ke pojacam hrana poveke mevce :) vitamini, toa, bevme so virus I paga imunitet :)

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.102
    Допаѓања:
    328.737
    Дадов на полни 7

На Wanna.be.mum му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Me buni pedijatarov mi rece site crvenite visna borovinka kapina, aronija posle godina, me zacudi epten aj za aronijata ama za drugite....

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.102
    Допаѓања:
    328.737
    Kapina malina i jagoda znam se alergeni poradi sitnite vlaknenca sti gi imaat

Aronijata e dosta jaka zatoa se preporacuva podocna

Drugite jas porano gi dadov

На Wanna.be.mum му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    I nie pievme za zelezoto podolgo vreme 98 bese najnisko ama sega so hrana go srediv malku oti veke nesaka da go pie sirupot za zelezo odbiva veke 2 nedeli. Maliot placese mn na pregled denes pa ne zbornavme okolu toa ke vidam vo ponedelnik sto ke kaze dali ke ni dade drug sirup.

6. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Verce i moeto posle vakcinata posle 4dena krena tt i seuste ima veke dva dena pravev krvna slika 4.5 leokociti i 115zelezo isto za ovaa vakcina mn bitno bilo da ne se krenat tromocitite tamu vidi nesto na Pvo krvnata slika ,kaj mene mi kaza deka nisto osven daleron za tt da prima tt se dvizi 38 do 38,5 mi kaza nema na grlo ni na pluke a bebusot koga kaci pa spusti e dobeo pocna da se prepotuva ama od ednas kauva 38,5pa nesmijam veke 3denani da spijam od strav, inaku kako jas znam od iskustvo na 10leukocitti e bakteriska infekcija a pod 4,5 virusna.I jas neznam od sto e i se nervirm trebase da pocekam so vakcinata do prolet a ne sekga na ova vreme promenlivo i namalivme imunitetot i sekoj virus i invekcija nemoze da se bori organizmot.

Последна измена: 5 февруари 2017
  7. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Kaj vas obratno nie visoki leukociti, vie niski. I jas se kaam za vakcinata trebase da pocekam da se stopli od togas deteto ne mi e veselo kako sto bese eve ne veke tret den so temperatura sme. Paracetamol davam jas ama pak kreva. I kaj nas taka se dvizi od 38 do 38.7. Vcera na pregled nema nisto vika malku crveno grlo I tolku. Imunitetot isto mislam deka mu e padnat od vakcinata inaku super bevme cela zima. Samo pobrzo da pomine. So lesno da vi e I vas.

На Girl-Rabbit и kristince51 им се допаѓа ова.
  8. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Isto i so moeto e taka promeni raspolozenie,dosega nemase nisto fala na Gospod i sega pominavme samo so tt,ama ke mora da vnimavame mnogu e promenlivo vremeto a toa najloso deluva kaj bebinjata, i moeto se smee ama na kratki vremenski periodi i se se nesto zali,kaj nas pomina tt fala bogu i nikad da ne dojde veke . :)

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. tripce86

tripce86 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    36
    мојата од кај 5ти месец сама се исправаше додека седеше во количка или во релаксатор. ако ја седнев под агол од 45 степени знаеше само на страна да се сврти и стркала. од кај 6ти 7ми месец почна да седи сама ама по неколку секунди, обавезно околу неа имав перници да не падне. дури на 8ми месец целосно го зацврсна седењето

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  10. tripce86

tripce86 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    36
    Никоја мајка не ми се огласи на прашањево, ќе го поставам пак.
    Колку оброци и ужинки давате на вашите бебиња и како ви е распотедот. Ние сме 11 и на доење плус три оброка немлечна храна и една ужинка овошје имаме

На Love86 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Nie sme polni 11 meseci.So ogled na toa sto odam na rabota vo smeni,vaka ni e rasporedot:
    Koga sum prva smena na rabota posledno cicanje mu e vo 7ipol-8,stanuva nakaj 10h i posle saat vreme ovosna kasa.Dodeka da proba da pocne da jade se molime okolu pola saat.Prespiva okolu 1ipol-2 do kaj 4h (najmnogu dva ipol saata spie,ama retko)potoa nakaj 4ipol-5 rucek zelencuk.Zavisi koga stanal pak nakaj 7-7ipol mu se prespiva no se se trudam ovaa dremka da ja skratam bidejki posle vecer ne mi zaspiva do 12ipol-1.No ako ne prespie mnogu e kenkav.Obicno togas cica.I vecera davam nakaj 9najkasno mlecna,I zaspiva okolu 11-11ipol i cica.Se budi po 2-3 za cicanje.
    Koga sum vtora smena se isto samo sabajle posledno cica vo 10h koga ke stane i vo 8ipol koga doagam od rabota.
    Neznam kako da ja vmetnam uzinkata,probav ednas potoa ne mi jadese.
    Kakov e vasiot raspored?
    ajde poiskusnite neka kazat dali e dobar ovoj red ili da menam nesto
    pozdrav

На tripce86 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.182
    Доцна ти станува, па доручекот (овошна каша) ти е доцна, исто и ручекот. Појадокот треба да биде најдоцна до 9 наутро, ручекот најдоцна до 2 попладне. Вечерата околу 18-19 часот. Ако сакаш да воведеш ужинки, ќе мора да го смениш распоредот, т.е да го будиш порано, околу 7 или 8 наутро, да јаде каша, па ужинка околу 11, па ручек околу 13-14. После пак ужинка околу 16 часот, и вечера околу 18-19. Со тоа и дремките ќе се поместат, т.е првата дремка наместо во 13, ќе му биде од 9 часот до кај 11, 11:30, а втората после ручекот и нема да ти заспива доцна. Ама за да го фатиш овој ред ќе треба неколку дена да трпиш кенкаво дете.

На tripce86, Love86 и joy1 им се допаѓа ова.
  13. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Probav da go budam koga odev prva smena na rabota no rezultatot bese placenje non stop i nejadenje.E sega me interesira kolku casa treba da ima pominato megu obroci i megu obrok i uzinka.Neznam kako da vovedam uzinka koga nema sansi posle da jade

14. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    A i me interesira mora li da ima uzinka i sto davate kako uzinka.Eve sega duri zaspa cel saat go niskav :sweat::sweat:

15. tripce86

tripce86 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    36

16. tripce86

tripce86 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    36
    Според вашиов совет, мојава изгледа е таман. али што би рекол мм ако нема за што да се секираш, сама ќе си изнајдеш тема на секирација

17. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    И мене истото ме интересира. Јас некогаш давам за ужина млеко ( но количински помалку) некогаш лепче, или овошен пудинг или само овошна каша без житарки.
    @Annath сакав да те прашам и јас го имав го имам истиов распоред на јадења - како на Лове што и предлагаш, со таа разлика што моево кога станува сабајле и давам млеко наместо каша. Викаш каша е поарно? 11 месеци само што направи.

18. tripce86

tripce86 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    36
    еден период мојата почна да ми заспива кај 23.00, почнав секоја вечер 15мин порано да ја носам на спиење и попладневната дремка да и ја намалувам. не ја оставав да спие до кога таа сака. си зацртав дека повеќе од 18.00-18.30 да не спие. нежно со гушкање почнав да ја будам. и успеав да ја дотерам до 21.00...сега пак нешто почнува да изведува до кај 21.10-22.00 ама од вчера почнувам со истата постапка. мора да легнува порано бидејќи одиме рано на работа и во 22.00 си легнуваме најдоцна

19. tripce86

tripce86 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    36
    и давам овошје, најчесто тоа што не сум го дала за доручек. попладне сеуште цица наместо ужинка. бидејќи ми е малку алергична па гледам да е претежно овошје. педијатарот ме советува дека може сокче, формула бисквита за ужинка. знам дека даваат и пудинг, смоки. можете сутлијаш. но видете дали следниот оброк ќе го одбива или ќе го јаде како и вообичаено. ако помалку јаде тогаш намалете ја количината на ужинката, а можеби не му е ни потребна

20. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Па да, ако видам дека малку подоцна ручала, воопшто не ни давам ужина, ја рипам. Ќе дадам малку порано вечера и така компензирам.

На tripce86 му/ѝ се допаѓа ова.