Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. anilorakkarolina

anilorakkarolina Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    21
    Mamicki da ve prasam nesto pedijatarot ne sovetuvase deka veke moze na dademe tetrapak mleko 6meseci sme demek bubrezite se dovolno razvieni inaku na ad sme i mnogu malku mi pie koga 150 nekogas 120 a rodena e 2700 na 5meseci ja merev bese 7500 so mislite vie za tetrapak

2. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Има посебна тема за ова
    Тетрапак после годинката,моето е 9+ и сега пие толку млеко а тежи 900гр повеке од твоето на 9 месеци
    Што значи напредува супер и нема потреба од тетрапак млеко

3. anilorakkarolina

anilorakkarolina Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    21
    malku i mene me zbuni pedijatarot so tetrapak a jas sakam barem do godinka na ad

4. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    @slobodka jas probav da go razbudam,jadese ovosba kasa koga stana i posle 2ipol saata probav pudingce.I se ispovrati bukvalbo se.Se konsultirav so pedijatar vika ne mu treba uzinka,pomestija izmegu rucekot i vecerta.Taka napraviv dadov ovosje i posle mn.malko mi jadese od vecerata.I sega stvarno se mislam sto da pravam,kakva uzinka da dadam a da jade

5. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.136
    Допаѓања:
    2.718
    ЈАс давам само една ужинка. И тоа помеѓу ручек и вечера. Накај 16:00 часот ја давам. Некогаш велам и ја скокам.Утринска ужина недавам. Во 07:30 млеко во 10:30 доручек, во 13:30 ручек и така.

На Love86 и Mari* им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.870
    Допаѓања:
    203.013
    Водете се спрема детето за јадењето, ама создадете му навика секој ден во исто време да му бидат главните оброци (појадок, ручек, вечера). Ужинка не мора секој ден, ќе си процените според тоа колку изело во претходниот оброк.
    @slobodka јас мислам дека кашата е подобар избор после станување, оти ако даваш млеко, како што ќе расте, нема да има навика да појадува.

@tripce86, не се буди ноќе од глад, туку од навика, кога ќе престанеш со доење, ќе почне да спие. Барем кај повеќето е така. А не качува на килажа, бидејќи е активно преку ден и го троши тоа што го јаде. Јас не би се грижела се додека е детето здраво, весело и има апетит. За споредба, поголемиов кај мене на годинка имаше 8600г, на две години имаше одвај 11 кг. Зависи од конституцијата и метаболизмот, не се сите исти.

На slobodka, Love86, Girl-Rabbit и 2 други им се допаѓа ова.
  7. tripce86

tripce86 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    36

Се надевам дека е така. Малце ми е фрка дека нема да ја триплира родилната килажа. Треба за месец да крене 800гр, што е невозможно за нејзина возраст. Како и да задоволна сум што е многу весела и активна :)

8. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Majki po kolku kapki D3 davate? Nie sme polni 8 I od utre treba po 8 kapki , nekako mnogu mi se gleda

9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    A koja e pricinata za 8 kapki?
    Moeto e 7+ i e na 3 kapki Vigantol od 4+. Ali sega sme na kontrola za nekoj den pa moze ke ni smeni.

10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.420
    Majki od koga gi stavate vo igralna bebinjata? Nie sme za nekoj den 6 polni, epten e crvec nemozam da go dopazam, vo wc nemozam da otidam

11. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Од кога ми падна од кревет од тогаш имам почнато
    Чим гледаш дека почнало да се врти обавезно во игрална
    Мали се ама мислиш имаат моторчиња во газињата

На muchacha_a, TheSecret и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  12. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Iskreno neznam se e vo red fontanelata mu e skoro zatvorena a za kolkcinata
    Sme na kontrola vo cetvrtok Koga bevme na 6 meseci edno to uste ne mu bese razvieno . Doktorkata rece bilo zdravo da se prima D3 I doprva ke zgolemuvala. Iskreno me zbuni

13. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Ke probam i jas so uzinka megu rucek i vecera,so ovosje ke probam.A za vecera sto davas?Toa najmnogu go mislam,barem da go drzi

14. Milla989

Milla989 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    257
    На колку месеци почнаада лазат вашите малечки. Моето синче на 20ти Февруари ќе полни 8 месеци, не покажува многу интерес за лазење. Го оставам на под на стомак, се врти во круг и со газот оди назат ама напред никако да почне eда лази, гледав на youtube како да го поттикнам да лази и вежбаме ама тешко :) а баш би сакала да лази па после да почне да оди.
    Исто така од која возраст почнавте да употребувате перница за спиење? Јас сеуште го ставам само на душекот, без перница.
    Поздрав и убав ден.

15. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    A neli e rano fontanelata da se zatvori na 8m?
    Kade odite na ortoped?
    On pie pogolema doza radi fontanelata poveke mu bila otvorena za vozrasta.
    Maticnata rece 6kapki udarna doza se davale koga postoi drug problem so koskite

16. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Kaj Aleksandar vo plodnost, ke vidime so ke kazi toj se nekoj razlicni soveti I sekoj so svoe mislenje

17. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    На 6 месеци почна со лазење и еве 3 месеци е со војничко ползење

18. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    A ako nemate drug dobar ortoped pojdete vo Skopje. Jas sum od dr.Maja vo Sistina mn zadovolna.

На S.Snezana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. tripce86

tripce86 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    36
    Нашиот ортопед ни препорачуваше од двомесечна возраст за да се навикне. и од сите помагала само оградица поддржува ортопедов.
    кога бевме на контрола на возраст од 6 месеци и кажавме дека сеуште ја немаме ставено во оградица. ни рече најитно оградица да си набавиме и да ја ставаме. ја стававме неколку пати после тоа. не се бунеше бебево ама толку преташе што ми се чинеше дека е во затвор и прекинавме да ја користиме. 11 месеци денес полни и цело време е на под, сега веќе врти кругчиња по масичка

20. tripce86

tripce86 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    36
    нас не советуваа тетрапак како млеко да го пие после година, а од 9месеци да се применува при подготовка на кашички.