1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. tripce86

tripce86 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    36
    Ние сме на доење, пред три недели почнавме со АД и искрено не знам колку вкупно млеко е тоа...бидејќи со доење никогаш не можеш да знаеш. Чај и сок не сум дала до сега а вода пие околу 100ml на ден. Исто сме со лажичка или од чаша, бидејќи ниедна флаша ниту чаша со клун не ја прифати. Два пати АД на ден ги пие за 15мин со лажичка, што и не е така страшно.
    400мл мислам дека не е воопшто малку за таа возраст (теоретски е околу 500мл) а вода до 1год 50-150мл (некој педијатар на една емисија на тв гостуваше и тоа беше негова препорака)
    Веќе треба да пијат вода колку сакаат сами, ама со лажичка тоа тешко оди :)

На Girl-Rabbit, Love86 и slobodka им се допаѓа ова.
  2. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Dobro kazete sto da napravam za detevo eden den da legne porano. Sekoj den sedi do 1 saat , luge ne sum sposobna da funkcioniram preku den potoa , mi se place pa mi se vristi, ne e normalno sto legnuva volku kasno, a ne spie mnogu preku den da reces spiel pa naspien ;(

3. tripce86

tripce86 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2014
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    36
    Почни да го заспиваш порано секоја недела или на неколку дена по 15мин порано. Постепено ќе се поправи. Јас така успеав од 23 часот да ја заспивам во 21.00 и не дозволувам да спие после 18.30, односно ја будам ако се успива

На simonka93 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Naredniot ponedelnik, na cist ponedelnik, ovde e neraboten pa me interesira dali i vo Mk kje bide neraboten.
    Ete clenkata kaza neraboten kje bil.

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.020
    Допаѓања:
    328.103
    На интернет баш барав неработни денови за 2017 овој не го имаше

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Pa i jas gi barav i ne mi gi dade pa zatoa vikam cek vas da ve prasam sto idite na rabota znaete sigurno..

7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Aj i uste ova da te prasam ti znaes sigurno, posle kolku vreme od ispieniot antibiotik moze da proveram na malata bris od nos? Vo cetvrtokot go zavrsi. Koga mozam da idam sega za bris?

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.020
    Допаѓања:
    328.103
    Јас чекам 7-10 дена после антибиотик.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  9. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    А што значи тоа чист понеделник? Во законот го нема, значи работен си е. Бар кај мене на работа се почитуваат работни, не работни денови според наведеното во законот, овој го нема.

На kallias и joy1 им се допаѓа ова.
  10. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Koga stanuva sabajle?

11. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.420
    Mislam deka e denot posle procka, neli procka sekogas vo nedela e i so prostuvame sto sme zgresile pa zatoa veke od ponedelnik sme cisti bez greski demek. :)

На slobodka, kallias и irena.1 им се допаѓа ова.
  12. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Ооо грешка ве молам извинете помешав со тежок петок, леле колку сум исклучена,запеза сум
    @joy1 работен е

Моето АД не пие,не прифати. Значи кога сум прва смена поручек цица,кога сум втора пред работа цица и нормално пред спиење(и плус се буди за цицање ноќе) а вода си пие околу 100мл,некогаш повеќе некогаш помалку. Чајче не пие, ниту сок.

Браво, војнички ред. Ние сме безредие. Секогаш различно станува наутро а со тоа и редот е пореметен.Се надевам да смени или јас да почнам да менувам

Последна измена од модератор: 19 февруари 2017
  13. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    probuvav i toa ne saka, go lulamn vo kolicka mu pejam demek prispivni pesnicki toj se smee na cel glas (facepalm) dodeka on sam ne pokaze deka mu se spie nema sansi da se uspie..
    @wannaBeMomma stanuva sekogas razlicno najcesto vo periodot od 7:30 do 9.

14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ooo toj mnogu malku spie. I mjov legnuvase megu 12 i 1 ama pocnav da go budam vo 10 i pocna da legnuva megu 10 i 11

15. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    801
    Колкаво е бебето . Син ми е 6+ има 5 заби сега излегва и шести ама ова со спиењето не се издржува веќе се е на града . Ќе пробам и вака како што пишуваш но сакам и јас да се наспијам оти не функционирам :(

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  16. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.882
    Допаѓања:
    34.273
    Колку за утеха мојот беше ист! но само од себе од нигде никаде се смени :?: Сега сила преку сила во 9 си легнува ама затоа пак во 6 е буден :rofl:

17. MissHell

MissHell Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2016
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    34
    Edno prasanje. Kerka mi na 3 meseci imase oformeni kollcinja ortopedot ni go trgna povojot rece nema potreba od nego pojke. Za sedenje rece samo ke pokazi. Na 4 pocna da se isprava malku samoto na 5 ja sednav prv pat. Sega ke prajme 6 ama uste ne mi e stabilna za sedenje ako ne ja potpram na nesto odma paga. Sovet? Inace zilava e mnogu na 4 meseci se vrtese od na grb na stomak i obratno ama nekako so sedenjevo... da ja forsiram ili ne?!

18. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.247
    Допаѓања:
    67.790
    Нема зашто да ја форсираш, до осум месеци треба да има рамнотежа, мала е уште. Можеш да ја седнуваш кај тебе во скут под 45 степени агол и кога ќе се исправи сама (без помош) да ја држиш за рачињата и лево десно да ја помрднуваш, нас така ортопедот ни препорача. Бебето секогаш е на 45 степени подлегнато, не сосема седнато, само кога ќе се исправи може колку сака така да седи. И нормално е да паѓа, ќе зајакне, само без форсирање, ќе си направи се во свое време. :)

На Girl-Rabbit и irena.1 им се допаѓа ова.
  19. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.880
    Допаѓања:
    142.183
    Majki kazete nekoj lek za 11 m. bebe .Sto mozam doma da pravam
    Dadov Daleron 4ml.vo 10h.i se simna.Sega meram nakaj 37.7.I pocna so Almacin .
    Sakam nezto so mozam i doma.
    Ocet na noze? ili alkohol ???
    Ve molam ako moze nekoja majka da mi pise

20. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Мајки помагајте. Малата ми е 11 месеци и во петокот 2-3 пати поврати. И се качи температура до 38,5. Сето ова беше пропратено со пролив. Ја однесов на дежурен и ништо посебно не ми кажаа. Најверојатно вирус. Повраќањето и температурата ги средивме. Само проливот е проблем. И давам оризова вода, банана, електролити, линекс јуниор. ама џабе.. се одбива.Едвај по некоја голтка ќе се напие ама недоволно. Вчера пред спиење и дадов млеко, цело шише си испи, а знам дека несмее млеко...Ама што да правам.. Нормално и слабо мочка.
    Инаку вака си е супер расположена. Вака гледам нема знаци на дехидрација ама ми е страв дека скоро ќе се појават.