Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Да да внимавам го прочитав составот на плазмата и видов дека содржат и мед и шекер и по препораки од вас не дадов..Сега во понеделник пак ке го носиме па ке видиме..Ниеден дел не му е толку влошен како грбот и по малку по рацете

2. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Синко мој скоро 3 години ќе полни од 7 месеци е со дерматит и уште незнаат од што е, не е како што беше како помал ама не ми се ризикува ништо друго да пробаме,ние користиме само еуцерин атопи контрол масло за бањање млеко за тело и крем за лице,најскапи се ама вредат нема што претходно не пробавме и не купивме џабе беше се,да е здрав и жив еден кожен доктор во Битола го однесовме на 10 места тој ми кажа за еуцеринот и почна да се подобрува одма штом почнавме,за курето на бањање отворај му го нема да го боли не би требало да имате проблем ако забележуваш дека сеуште потешко се отвора и го боли однеси го на лекар

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  3. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    И со еуцеринот пробавме не помогна, сега ни оваа..За керка еуцеринот беше спас но ете за него не е..Сепак ти благодарам на одвоеното време..И да за време на бањање му го отварам но сепак ке го однесам на лекар мирна да ми е главата.

4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    И син ми е со атопичен дерматит. Кај него редовната нега со логона колекцијата ја држи ситуацијата под контрола.
    Внучето мое имаше уште потежок облик на атопичен. Кај него пак само битолската крема цвет помагаше. А кај син ми пак таа крема не помага, и еуцеринот не помогна. Се е индивидуално.

5. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Каква е таа битолска крема Цвет?
    Каде ја има?

6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Од битола ја нарачуваа. Некоја жена ја правеше што живее во Битола. Таа имаше ќерка во Скопје. Па едно време одбиваше да продава на Скопјани, зошто некој ја пријавил дека не издава фискални. После пак продаваше. Сега незнам.
    Некаде слушнав гласини дека кортико ставала во кремата, ама не можам да грешам душа кога незнам за сигурно. Зошто факт е дека детето буквално рани си правеше од чешање на образите и само таа помогна.

7. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.883
    Допаѓања:
    34.289
    Бебе е 8м еве цела вечер спие 30-40мин некогаш и помалку и хистерично плаче!
    Заби немаме сеуште, што би можело да биде ова?

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.155
    Нормално е да не сака да лежи штом веќе ја паткате. Бебе почнува со паткање откако ќе почне само да се исправа од седечка положба со придржување за предметите или со помош. Што значи, вие од лежечка положба директно на паткање сте отишле, сте скокнале фази од развојот.
    Под агол од 45 степени бебињата седат и порано од 6 месеци, ако се исправаат сами. На земја стави ја, нека се превртува и учи да седи сама, дубакот не ви е потребен сега.

9. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Фала баш ке и постелам дома денес да видам што ке прави или само ке лежи.

10. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Jas bi ti rekla da si nabavish ogradica. Moeto ima, no i pokraj toa ja ostavav i na zemja se dodeka eden den ne proba sama da se ispravi pritoa se pomrdnala od pernicata i ubavo tresna so tilot na pod. Od togas ne ja stavam. A toa deka ke prolazi pobrzo ako e na pod mi e glupost... Ima deca koi nemaat interes za lazenje makar i cel den da dremat na pod.

На majdaa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Мајки да ве прашам нешто.
    Бебе веќе скоро 11 месеци е и јас сакам да почнам да одам на антицелулитни масажи. Е сега некои викаат не било добро ради млекото, отровите од телото се внесувале.....малку ми е нелогично но дали некој има искуство да ми каже?

12. LadyIvvy

LadyIvvy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    773
    Sinko ima 6 meseci i trca vo dubak. Go sednuvam po malce da receme po 2-3 sekundi ,odime postepeno ,na 6 meseci mu go izvadiv sirokiot povoj iako mi rekoa voopsto sa ne mu nosam. Sto ke kazete na ova?

13. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Da go sednuvas mnogu poveke,da uci da drzi ramnoteza i da jaca stomacni i grbni muskuli. Mojot sednuva od 5 ,sega e 6 i drzi sam ramnoteza nekolku sekundi sedecki

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.155
    А што е нелогичното? Со масажите се разградува масното ткиво и сите отрови од целулитот се излачуваат во сите телесни течности, вклучително и мајчиното млеко. Башка што при масажите најчесто се користат масла од бршлен и препарати со кофеин.Мене педијатар ми забрани антицелулитни масажи за време на доење, обични масажи се дозволени.

@LadyIvvy а се дига ли сам за седење од лежечка положба? Се превртува ли кога е на кревет, дали се обидува целосно да стане? Дозволувај му да го прави тоа, да ги јакне мускулите. Јас го ставам мојов во хранилката под агол од 45 степени, му ставам играчки на масичката, сам се исправа за седење и секој ден е се постабилен. На земја кога е, се превртува цело време и се обидува да стане од сосем лежечка положба на грб, а го гледам и дека почнува со обиди за лазење. Има уште време додуша, ама моториката се развива ако го оставаш детето да прави самото она што може, а не ти да го ставаш во одредена положба.

Последна измена: 20 март 2017
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LadyIvvy

LadyIvvy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    773
    Ke go primenam toa sega e na red :) a vo dubak go stavas?

16. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Ne, dubakot ke go skokneme.
    Go stavam vo jumper po malku i najmnogu na zemja ili vo stolce za hranenje,isto onaka kako sto pisa Annath pogore. Dosega so motorika sme super

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Dali mozam da i dadam suvi kajsii prerhodno vareni pa blendirani 6+ sme

18. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Eve pr. mojata sedi mn mn stabilno, sama se diga za sedenje, no ne znae da se prevrtuva od stomak na grb i obratno, nego li do pola. Od lazenje aber nema. Ne ja forsiram. Dubak pocnav da koristam sega po malku na osum meseci. Na 6smetam deka e rano za dubak.

19. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    70.692
    Мојот 9 наполни, ама од лазење уште абер нема...Се врти од стомак на грб, седи убаво, се пушта на напред...на земја го легнував уште 5 кога наполни. Во дубак го ставам од 7ипол месеци, ама не е некој голем љубител, 10-15 мин дали седи... Ја крева главата кога е легнат ама сам уште не е станат, мора да се фати за нешто... Дали е во ред и доколку не предложете ми вежби за стимулација

20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Super e nemaj gajle. Ne site bebinja lazat
    Do sega se sto sum forsirala ne mi uspealo, koga ke se otkazam togas pocnuva toa da go pravi. Taka bese so prevrtuvanjeto, bravo pravi so racinjata uste od 6m ama ednoto vo tupanica pa se trudev da mu pokazam deka i toa treba pravo ama nisto pa koa se otkazav nauci taka i red drugi raboti.
    A ako mu stavis nesto vo race si jade?