Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.068
    Допаѓања:
    328.455
    А зошто проверувате?Што му е?

2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Веќе 7ми ден проблем со столицата. Еднаш на ден има баш проливче а пстанатоте да речеме 5 столици е понормално но не досварена храната, необработена. Линекс и храна не помагаат

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    jas mu pravev na sinko vo dekemvri na mikrobiologija, od doma mu zedov primerok i go odnesov, ne plativ nisto, za dva dena rezultati imase.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  4. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    И кај мене стануваше на вечер цело време, некогаш на 2 саати, некогаш на 1 саат некогаш на пола саат и цело време пиеше млеко и тоа ад за да заспие иначе плаче вришти и се договоривме со мм да го намалуваме ноќното пиење млеко, педијатарот ми рече дека не треба да јаде навечер веќе, иначе сега направивме 7 и еве веќе втора недела го презаспиваме во раце не му даваме млеко, последното го пие околу 12-1 ноќе и до 8 сабајле не пие ама си станува на 2-3 саати и го презаспиваме. Значи пробај да го презаспиеш ако плаче многу дај му да цица па следниот пат пак пробај. Може ќе треба постепено да намалуваш подои.

На BO>DA му/ѝ се допаѓа ова.
  5. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки последниве 2-3 дена синко хистерично плаче незнам што е работава најмногу плаче кога му се спие несака ни цицка ни раце ништо само пиштење..Во вторникот примивме вакцина вечерта качи тт но потоа немаше а во понеделникот видов дека му излегло долу забче па незнам дали може до забите е но пред вакцината никакви знаци немаше дека му излегува забче..Од вторникот по цела вечер цел ден ајде да плаче кенка ке помине некако но неговото е хистерично плачење вриштење..Совееет..?

6. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    ох милото му се собрало ептен кај мене еедното многу патеше од вакцината по 10 дена. така кенкаше и не беше расположен нонебеше хистеричен до толку а кога му излегуваше запче пред две недели пак кенкше по цела вечер и јас на нозе перницата и го лулав само така сакаше .А можеш да пробаш и со парацетамол навечер да видиш како ке бидеПровери му температура ...боле го затоа е таков ,претходно какво бебе си беше?

7. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Мами кажете ми каква крема да му земам на синко со заштитен фактор?
    Беличок е и еве денес што беше на сонце образите црвени..ако сега во април му е вака што ќе биде летоска (facepalm)

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Јас до сега имам користено неколку креми(паралелно и јас и татко и и баба и купивме после еден муабет дека треба да купиме :tmi: ). Некоја голема разлика не видов. Најважно е да е за бебиња и јас земав 50ка фактор.
    Ако сакаш ќе сликнам, мислам дека имам зедено со мене.
    Да не заборавам, препорачуваат бебушот да има година кога ќе се започне со користење на средства против сонце, барем нас така ни рече педијатарката.

Последна измена од модератор: 25 април 2017
    На alisijad и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  9. mila24

mila24 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    12
    Мајќи сакам да ве прашам и да ми дадете совет имам 8 месечно бебе кое во последниве три четири дена несака да спие во своето креветче. Значи се убаво ќе си заспие и кога ќе го ставам во креветчето пичнува да плаче а кога ќе го земам во раце престанува и продолжува да спие. Ова го орави и преку ден и навечер. Дали имала некоја од вас вакво искуство мокам за совет.

10. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    @danichap доколку не ти е проблем сликни :) ние пред некој ден бевме на контрола ама сосема изумив да ја прашам матичната, годинка дури во август ќе правиме а до тогаш..:( вчера маж ми на сонце го шеташе кога дојде образите црвени како да се сончал :o се надевам ќе најдам некоја крема пред годинка што може да се става :^)

11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Мислам дека алверде би било подобра опција бидејќи на опаковката пишува бебе, на другиве пишува дете:^)
    IMG_4669.JPG

На Bozica1980 и alisijad им се допаѓа ова.
  12. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Можно ли е појавување на егзема или некаков дерматит од ад млеко?
    Му се влошува состојбата а не можам да откријам од што.
    Атопичниот чинам од раѓање е..

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Може, ако постои алергија на кравјо млеко. А атопичниот се јавува некаде околу 2-3 месец, може и порано, ама мислам дека не е баш од раѓање.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    Da, nie isto imame od mleko. Najverojatno e intolerancija na laktoza ili mlecniot protein.

15. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Da ama nego mu se pojavi pred skoro 2m a togas smenivme ad. Prethodno mu bese cista.kozata a od ragjanje e na ad.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
  17. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    @Annath
    Na liceto mu se najsuvi i najizrazeni. Pretpostavuvam radi toa sto celo vreme mu e mokro od ligite. Ima na nodzinjata pozadi i zabelezav novo na raceto ama tie se pobledi i smireni.
    Eve sliki sto sliknav sega ali vo zivo se poizrazeni nekako. Pedijatarot spomna egzema i da vidam dali od nesto se pojacuva ama jas ne mozam da primetam. Pa si pomisliv da ne e do mlekoto ad bidejki go smenivme.
    20170404_131219.jpg 20170404_131148.jpg

18. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Мене матичната ми кажа за бебе не 50 фактор и со таа препорака отидов во Зегин и таму ми го дадоа овој наменет за бебе 25ка фактор

19. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    Of dusa, atopicen e ova src sigurno, edinstveno resenie e da se pronajde alergenot i da se ostrani, ama tesko e toa kaj bebe. Ete i nie kasnime so voveduvanje namirnici bas zaradi ova, ni jajce ni mleko ni mlecni proizvodi do godina nemame probano, dur ne se napravat alergotestovi. A za gluten cekame odobrenie od pedijatar.
    A pred da go smenis ad bese li vaka? Vidi vrati se na staroto ad kako ke bide, a i sto si dala novo posledno, zosto ne sekogas reakcijata odma se pojavuva posle noviot vkus moze i posle nekoj den.

20. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Rabotata e sto pocna poleka poleka bas i tuka pisuvav. Prvo bea kako crveni rapavi tocki pa prejdoa vo ova. Toa bese negde na 6 ili skoro 7m ic ne pamtam. Sega e skoro 9m.Od edno krugce da go recam sega stanaa 4-5. A na nodzinjata od sega skoro so toa sto vo posledniov mesec nemam vovedeno nisto alergeno ili specificno.
    Ne mi dava znaci deka go cesa

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.