Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Личи на атопичен дерматит, ама искрено, немам искуство. Инаку обично се појавува околу третиот месец и не е само на лицето, туку и на други делови од телото, обично на превоите на лактите и колената од задната страна, кај што е понежна кожата.
    Фирмата ја смени, или само бројчето на млекото? Инаку на твое место би одела на специјалист да ми потврди дијагноза.
    Дали досега пројавил алергија на нешто? Оти обично децата со атопичен дерматит се склони кон алергии. Сега како што се затоплува, со цутовите, поленот и сл.може да се јават проблеми.

Сабајлево бев на клиника, на кожно за моево, трето мислење барав. Се сомневав дека е атопичен дерматит, затоа отидов пак. Дијагноза кај моево е сува кожа, и и треба само нега, па ќе видиме. Веќе 4 месеци има лишаи по цело тело што не поминуваат, само се смируваат со мачкање лосиони. Др ми рече да исфрлам се' што сум користела досега, да го мачкам детето со маслиново масло, за јадење што е, а да исфрлам колекции и индустриски беби масла со разни екстракти од тревки. Да исфрлам омекнувач (и онака не користам), алиштата на дупло плавење, и поретко бањање (два пати неделно го бањам целосно, секој ден газето му го мијам).

На wannaBeMomma и TheSecret им се допаѓа ова.
  2. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    Alergen se moze da bide, duri i jabolko syo se vika, sekoj organizam razlicno reagira

Probaj so kokosovo ladno cedeno maslo

Последна измена од модератор: 4 април 2017
    На wannaBeMomma и Annath им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Пробав, на почетокот. Секој ден мачкав, цела тегличка од 400 мл потрошив. Не му поминува, само му се смирува. Ќе пробам сега со маслиново масло, ако не бива, ќе баталам се'. И така др ми рече дека како што ќе се затоплува, ќе се повлечат лишаите, и да внимавам на материјалот на облеката, како и да не го облекувам многу. А јас баш пазам да носи памучни и лесни алиштенца, а не го облекувам многу. И да, може да има врска бањањето, оти тие на нозете му се посуви од другите делови, а газето секој ден по два пати му го мијам.

4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Firmata na mlekoto ja smeniv. A inaku na nisto nema projaveno reakcija. I za perenje isto koristam.
    A kade osven na klinika bese na kozno? Ne mi se vlece po drzavnovo..

5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    Da vo leto se smiruva od sonceto i plus na kratki deka dise kozata. I jas banjam na dva dena a gaze sekoj den, moze da probas kupkata da ja smenis, probaj maslena na aderma jas od adermata mn sum zadovolna

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Во Неуромедика, со упат од матичен. А приватно ми го препорачаа и Коста Цветковиќ од Дерма Плус во Аеродром некаде била. Отидов на клиника кај д-р Дамевска, дека е баш на детска дерматологија.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.068
    Допаѓања:
    328.457
    @wannaBeMomma имавте проблеми и со столицата така?А и сега ова со кожава.Ништо чудно да реагира на новото млеко

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Аннатх и на моево бебче му беше така сува кожата, ко целата испукана и тоа највеќе на ножињата од колената надолу, а нешто помалку и на рачињата и на мешето под папокот. Јас од раѓање немав ништо мачкано и кога приметив пробав со кокосово масло, потоа со млеко за тело Корине де Фарм, со невенова маст и ништо не помогна. На крај дома случајно најдов мостра од Рибино масло од Бекутан, што ни ги дадоа од болница, од 2-3 мачкања ни помина, го дотрошив 5 мл беше само и сега кожата ни е супер да не се подречам. Ептен ефикасно се покажа, ти го препорачувам, ама смрди корни и алишта и се се усмрдува. :lol:

9. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Kozata e veke 2 meseci negde a stolicata seuste 10ina dena. Mislis moze i dvete da se od Bebelanot?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Мене па многу ми мирисаше Бекутан маста, имав и јас мостра од болница, ама ја отворив, помирисав и ја фрлив. Јекодерм мачкав, не поминаа лишаите. А истите се. Мака ми е што не му е кожата мазна, лишаите се смирени, не се како што беа, дури и не се толку видливи колку што се осеќаат на рака. Сакам да има бебешка кожа, мазна :( со големиот немав таков проблем како бебе, ама и јас и тој во зима се чешаме ко луди од сува кожа, а немаме лишаи. Кокосово масло ептен не' смирува и двајцата. Малово е друга приказна. Решив да го оставам малку, да му дише кожата. Инаку по препорака на друг доктор го намачкав со беби масло на Џонсон - кожата му се воспали ептен, одвај се смири.

@wannaBeMomma не го исклучувај млекото како причина, можно е да е од него.

На wannaBeMomma и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  11. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Копрокултура негативна, често какање па дури и во текот на ноќта трае. Некои столици се чиста водичка. Проблемите со кожата се шират и по рацете. Пие пробиотик, од денес и млеко ќе му сменам.
    Веќе побудалев!!!

12. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Од бебелан и моето имаше чести столици, има пробиотик а и многу железо, јас купив еднаш и фрлив, не сум задоволна, но со столицата бевме иста песна, течни столици и чести. Преминав на хумана и се регулира.
    Моето имаше таква кожа по примање на вакцина, помина со еуцерин и три дена мачкав белогент по препорака на лекар.

13. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ситуацијата ни е статус кво. И биогаја и дармфлора и сменив на аптамил и пак исто. Се слушнав со сајковски одиме понеделник на дополнителни испитувања. (facepalm)

14. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Kako spievte nedelava? Saka sega vo krevetce ili...? I jas samo sto ke go zemam se smiruva i zaspiva, samo ne saka. Pa si go zedov so mene da si spieme zaedno

Дали во текот на ноќта им давате било каква течност освен млеко? Зборувам за тие деца што често се будат. Со цуцла моево не призаспива

Последна измена од модератор: 12 април 2017
  15. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мами веке 2 вечери синко никако не дава да го оставам на кревет да спие само што го пуштам одмаа писка..И преку ден и навечер иста песна..Ке го земам во раце ке вика малку ааа и пак продолжува а го оставам иста песна..Се нешто се тегне бутка додека цица па плаче незнам навистина што е работава..И некоја ако може да ми каже за спарено што да ставам

16. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Каков билен чај смее да се дава?
    Бекутанот за добра ноќ го прекинувам сега за сега па не знам што смесм да му дадам а да го пие

17. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Од нане имам дадено, го сака.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Што направивте со малиот?

19. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Па го чекам Сајковски да ми се јави, најверојатно ќе правиме дополнителни испитувања. Викендов какаше нормално денес пак како несварена храна. Неколку дена не давам вигантол, чај и сменив млеко па како подобрување има али ќе видиме

На Annath и joy1 им се допаѓа ова.
  20. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Мамички после 12 мес преминавте ли на кравјо млеко или продолживте со ад млека? Како преминавте на кој начин и кое млеко го давате?