Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Сега читав на српски форум,не давале мешано овошје и житарки.
    Кај и да е ќе излезе правило да го подвариме мајчиното млеко пред да дадеме.
    Ццц

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    Да и никако не даваат скроб со протеин, и децата им се на УН. Според мене е претеризам. Што да му дадам да јаде ако не житарка со овошје за појадок? Да му намачкам путер и мармалад? Мислам претеризам. Јас внимавам многу ама ова претеруваат.

На augustd му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MamacitaBuena

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    За дете што расте и се развива мислам дека беше правило исхраната да биде разновидна и балансирана.
    Да не дадам месо и компир само затоа што така побавно се вари храната и ќе бил поспан,па Боже мој.

4. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    По правило за да има бенефит од овошјето треба да се јаде само, како оброк/ужина 2 часа после јадење. Тоа важи и за возрасни, не само за деца. Овошјето се вари доста побрзо од житарките и се јавуваат проблеми во дигестијата.

На augustd и joy1 им се допаѓа ова.
  5. MamacitaBuena

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Да да така е го прочитав истото,ама еве пример за мало бебе кое може да има само еден или два оброка на ден како да му дадеме се што треба да јаде а да не е во микс овошјето со житарка или месото со компир?
    Тоа значи дека еден ден ќе мора само овошје друг ден само житарка трет ден скроб четврт протеини.Нели е тоа понездраво или?:?:

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Во право си, некогаш треба да се смеша, но со тек на време кога ќе се воведат 3 оброка ќе може постепено да се воспоставува правилно комбинирање на намирниците.

На MamacitaBuena и joy1 им се допаѓа ова.
  7. majdaa

majdaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2016
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    293
    Моето дете има 10 месеци поточно вчера направи имаме само 3 оброка и си цица кога сака неможеме да воспоставиме ред на тоа,некогаш бара некогаш ако ја понудишке цица ако не нема.
    Когаа би требало да се воведе ужина може сме мали али јас ништо незнм млада и неискусна мајка сум несакам на детето само да му битам што ке стигнам да не се знае кога ручек кога не али ми е страв и да не е гладна.
    Насабајле и давам просо или киноа со овошје сега читам не било убаво житарките да се мешат со овошје и ме ставивте на мисла. Ручекот е месо со зеленчук компир или ориз обавезно. Вечерата е млечна јас си ја приготвувам до сега не сум и дала купечка ноќна,а треба дапробам бидејки навечер многу ми се буди на секој час а вечера 1час пред спиење.
    Извинете што сум долга али бисакала некој да ми помогне во дилемава. Дали нешто лошо правам или???????????

8. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    И готови кашички се со житарка и овошје, посебно ноќните, ваљда они имаат нутриционисти, сепак произведуваат за бебе.

9. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Тука така сме и ние за 4 дена правиме 10 месеци, имаме три оброци наутро давам овошје со житарици исто, за ручек еден ден месо еден ден жолчка со зеленчук еден ден компир,ориз,спанаќ или блитва во комбинација со друг понеутрален зеленчук и така во круг, за вечера правев млечни каши со мое млеко ама последниве две недели ги правам со АД и повеќе го држи. Сега сме во војна да ги сведиме подоите на максимум два и тоа само за заспивање(бидејќи без цице невозможно е да заспие) Немаме и ние ред по сат бидејќи не ми се буди и заспива во исто време будењето е од 9-10 заспивање 22-23 ама отприлика доручек цице за заспивање - ручек цице за заспивање - вечера и цице за заспивање. Околу ужинката мислам дека нема потреба посебно кога си цица меѓу оброци тоа и е ужинка.

На majdaa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Го приметувам малово кога оди како левата нога да ја завлекува на страна т.е како стапалото да го носи нанадвор...има некоја со вакво искуство?
    Ќе го носам на ортопед викендов но сепак да прашам и тука да не имал некој ваков случај.

11. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Колкаво е?

12. sunshine2015

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Годинка направи сега.

13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Не одењето право е честа појава и мислам треба на време да се делува. Не е сериозно но сепак нека провери ортопед.
    Кога јас сум проодела нозете на внатре сим ги држела па по дома мајка ми ме чувала со топлинки облечени обратно и кога сум седела на земја со нозете под мене стопалата ми ги местела нанадвор. (Не знам како да објаснам)
    Мислам и дека кај вас е ова случај но нели стручно лице треба да каже. И кои вежби да ги правите

14. sunshine2015

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Па знам, мал е уште не ни знае што да прави со нозете не е асално прооден. Ајде ќе видиме ортопед што ќе каже, се надевам не е ништо страшно.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.961
    Три оброка моментално ти се сосема доволни, ужинка после годинка здравје. А вечера секогаш да ви биде бар 2 саата пред спиење, непосредно пред спиење цице или млеко. Треба храната да се свари па бебе да заспие мирно, и од несварена храна се будат често имаат грчеви.
    Секако сега ви следи ортооедска контрола после проодување, ќе каже најубаво ортопедот.

На sunshine2015 и majdaa им се допаѓа ова.
  16. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.006
    Допаѓања:
    9.461
    Kako gi pravis kasite so majcino mleko za vecera, imam nesto skladirano pa da go iskoristam

17. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Najcesto biskviti so mleko, prethodno svaren griz dodadavam mleko, kako sutlijas svaren oriz i otposle dodadeno mleko neli majcino mleko ne se gotvi pa vakvi i slicni kombinacii. Se izvinuvam za latinicata na ovoj mobilen nemam kirilica

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sunshine2015

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Пратив слика на ортопед рече да не се секирам, не бил прооден убаво и нормално било да ги врти и завлекува.
    Викендов ќе одиме на преглед па и во живо ќе го видат.
    Ова да не ме мислите

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MamacitaBuena

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Дали некоја мамичка има дадено после годинка вакво кравјо млеко?
    Видов дека ги има млечните производи на Harmonica во Зегин и се БИО.
    Фирмата е Бугарска им го гледав и сајтот доста голем асортиман имаат и се е еколошки одгледано.Здравје за понатаму го планирам.
    priasnoMliakoWeb.png

20. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мами од вчера синко главата си ја врти лево десно но многу брзо..Зошто вака..? Ко нешто да го чешка или незнам што да мислам..По цел ден така прави