Мајки помагајте син ми има 10 месеци а нејке ништо да јаде само од цицање живее многу ме загрижува кажете што да правам.
Воошто ли не јадел откако почнавте, кога почнавте со цврста храна? Ништо ли не сака? Нека цица колку сака штом е таква ситуацијата.
сакамда му дадам на синко јогурт до сега му немам дадено па ме интересира дали и тој треба да го воведувам постепено по малку, јас за почеток сакам да му ставам една лажица во кашичката зеленчукова пример денес сакам да му дадам компирче и да му ставам една лажица јогурт,имаме 7 месеци и 5 дена
^ Кога воведов јогурт (имаме 7,5 месеци) му давав постепено во кашички. Но некои мајки од мојава околина веднаш му даваа чист, се со цел да го осознае вистинскиот вкус и дали ќе му се допадне. Потоа почнав по малку и јас така да му давам, по една лажичка до две и на крај го прифати . Совет од некои мамички. Читав на интернет за кефирот дека му давале на дечиња, ама за бебиња не пронајдов информација. Дома имаме од габата и си правиме домашен јогурт. Сакав да прашам дали некоја мамичка му давала на бебе помало од година ?
i jas bite sovetuvala da pocekas za gluten, pocni so bezglutenski zitarki, proso, kinoa, amarant, oriz, na ovoj nacin ke vneses pobitni raboti otkolku so glutenskite proizvodi.
Мамички сакам да ве прашам едно паковање памперс колку пелени има и која е цената во мак? Ке доајгам наредниот месец па да ми кажевте како се движат цените на памперс драј или билое кое од памперс ...
Јас сега брзо се вратев од одмор од мк и да ти кажам подобро да си земиш од таму памперс не знам колку се таму ама кај нас се поевтини во мк незнам точно не се сеќавам ама мислам дека за 60 пемпаси или 80 беа 1200 денари а јас овде за 20 евра купувам 102 пемпаси или пак за 60 пемпаси кај нас се 13 евра или пак има и намаление е тогаш купувам многу ама во мк се ептен скапи поарно што си донесев од тука само последните дена купев памперс за 300 денари имаше 22 пемпаси мислам ако добро се секавам ти препорачувам донеси си од таму пемпаси јас мојот куфер го наполнав со пемпаси повеќе имав пемпаси одколку алишта
Ние купуваме од словенија бидејки ни е близу и таму се поефтини од тука(20€) а словенија 15 е сега не сум била повеке време а мм ги купува таму бидејки се поефтини и така си пазарува од таму,гледам дека и мак се скапи па затоа да си прашам првин,исто мислам и јас да си земам од тука подовро бидејки ми излегува дека и мак се 20€=1200ден,така ке си соверам во куфер памперс
Мамички кога ја легнувам малава и ставам нова пелена и наутро пелената е лесна само еднаш да се има мочкано,така ми изгледа,инаку преку ден е потешка пелената,се мислам да не има нешто или не? што мислите?
ako ne cica noke normalno e da posuva pelenata.i kako rastat poveke im unkcionira muskulot na besikata ne moskaat tolku cesto.
Сега е повеќе на цврста храна одошто на млеко, така? Нормално е ... и кај нас се далеку полесни пелените.
Мојата навечер цела ноќ цица па кога ке ја сменам памперсот тежи проблем ми е што не сака адаптирано млеко барем навечер пред спиење да цица и да спија неколку часа и јас да се наспијам малце ама не сака пробав да и дадам кашичка пред спиење Али пак бара да цица и си се науче си цица помалце и си спија ја оставам кога ке заспија Али пак се разбудува и одма на цицка по цела ноќ не спијам убаво цела се здрвувам некакво чаре некој совет како да ја одвикнам ?
што мислите мамички ајде совет дали смејам да давам аронија на синко по едно две зрнца имам моја домашна инаку имаме 7 и пол месеци
Аронијата е над година, по потреба поради лоша крвна слика може од 11 месеци, пред тоа не зошто е многу јака.
сакам со овошјето и овесот да му дадам и малку јогут. од кој давате?дома го пиеме балансот на битолска. ок е тој или онај розевиот?
некаде прочитав само незнамкаде дека јогуртот на здравје содрзи најмалку прашаци и други глупости за подобрување на вкусот,јас му го давам тој јогурт и понекогаш розевиот од битолската а за балансот незнам дали е добар за бебе
Баланс никако на бебе, така ми кажа педијатарот, ни мене не ми го поднесува желудникот а не па бебче.