Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.992
    Додека бебе има да цица, многу полесно е така да јаде од блуткави каши и парчиња да џвака, ќе цица и нема да јаде, а после 6м не за џабе на децата се воведува оброк. Вода и чај давам од недела дена старост, по 20мл водичка и 50мл чајче, на страна од млекото на 3 саата, мајчино молзено на 3 часа добиваше се до 7м кога го воведовме и првиот оброк од 200гр каша овошна или зеленлукова со житарка. Може ми се погодило детето, ама очигледно има врска и тоа како ќе почнеш. Јас сум за уоброчување од старт, нека цица колку сака ама на минимум 2 часа, а не на секое закенкување да се дава цице, оти бебиња не кенкаат само за млеко туку и з топлина, блискост, жед, страв, болка, грчеви... Најголема грешка е бебето да цица кога се грчи, тогаш уште повеќе има грчеви, се меша сварена до несварена храна и уште повеќе се грчи. Јас така мислам дека успеав да воспоставам баланс ј малиот, а можеби и држи вода тоа дека ми се погодило детето, не знам, ќе знам со другото здравје, пошто планирам на ист начин да го чувам, така мислам дека е правилно. Син ми не цицаше само поради мене, не бев упорна, неискусна, сестрите во болница не беа упорни, не покажуваа убаво и се деси што се деси. Точно бебиња се раѓаат со карактер некаков, ама мајката е таа што го учи од прв ден како да чекори низ животот. Најпрост пример, ако го оставаш во мртва темница и тишина да спие на секое поминување на мува ќе се штрека, да не збориме за грмење, за силни звуци, нема од дома да можеш да излезеш. Може грешам, не викам не, амаете кај мене мене се покажа добитна оваа комбинација, имам бебе што јаде, пие се што ќе понудам, без цртани и да изигравам кловн, самостоен и сам да се заигра, не де траска од земја по цртани, весел, спие убаво и редовно, си има ред кој еве 13м го тераме и освен скокови во развој од некој ден што сме ги имале не дме мрднале. На сите им посакувам ваков ред како нашиот, нема поубаво од тоа да имаш задоволно бебе кое убаво напредува.

На LBC и simonka93 им се допаѓа ова.
  2. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Мајкички како го чувате зеленчукот што ви останува за потоа да правите каши? Јас досега зимав само мали количини и се што остануваше го мотав во фолија и во фрижидер го ставав и така го користев до 2 дена најмногу ама сега кога ке зимам повеќе незнам како би било најдобро да го чувам и во рок од колку дена да се искористи ?

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.992
    Свеж зеленлук? Не варен? Во фрижидер, ако е пресечено во стреч фолија мотам и во фиоките за фрижидер. Нема друг начин мислам. Јас одбирам секогаш мали парчиња баш од оваа причина. Пример компир поситен за едно компирче да ми оди бо јадење, бататот нема гајле ако стои, само оресечи го тој дел сув и толку, пиперка имам смрзнато, кромид исто чувам во стреч, моркови купувам од младите со лист на нив, ги чистам убаво од лисјата у ги ставам во пластична кутија со хартија во неа, зимам за цел месец, ако нема хартија бргу процвилуваат.

На Arendelle му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.467
    Mojov posle saat od sekoj obrok bara cice i toa cica bre dete masala, me tegne za maica i mi se pika so glava. Cicanjeto nikogas ne mu vlijaelo da ne si go izede obrokot ili obratno. Voda nesaka i nesaka na sekakov nacin imam probano i voda i sok i caj ednostavno neke druga tecnost osven cice. Bas prasav vo kozle dokroka za ova i mi rece neke zosto ne e zeden cica i ja gasi zedta, koga ke prestane da cica ke si pie voda. Jas sekoj den mu nudam toj si igra so vodata ja pluka si pravi baloncinja gargara. Koga ke mu se pie i te kako ke pie

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.493
    Го доиш ли?
    Зошто мислам дека на ад бевте или грешка сум?Мислам дека бараше какво млеко да му воведеш

6. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.467
    Go dojam, pisav cica pa taka da logicno e neli

Последна измена: 18 мај 2017
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    moze pradanjeto ne e za tuka, no neznaev kade tocno da go postavam. Sakam da prasam dali imam potreba da kupam, uste edno krevetce za vo dnevna za preku den (imame vo spalna edno) za 6-7mesecno bebe. Do sega vo dnevna si lezese vo lulka, no mu e veke malecka, malku vo relaksator, malku v race, pa da prasam, kade si lezat /sedat vasite malecki na ovaa vozrast od 6-7-8meseci, dodeka vie si srabotuvate nesto po doma. Znam deka relaksatorot e opcija, no nesaka celo vreme da sedi vo nego, a nemozam nisto da srabotam, ili da kasnam,ili do wc da odam ako ne e staveno vo krevetceto. Pa da vidam kade si lezat vasite bebuski preku den.

8. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.467
    Mislam deka ne ti treba veke ste golemi, nema ni da saka da lezi, podobro zemi si igralna napuni ja so igracki i tamu, ili pak na zemja. Mojot pocesto e vo dubak dur zavrsam nekoja rabota ili pak vo igralna ili vo hranilka gleda crtani.

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Igralnats e super idea!(y)

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  10. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    IMG_20170519_102845.jpg

На azelea, sunmoonstars, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Или дубак/џампер, зависи што ќе одбереш

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.992
    На земја мајка, само на земја, топло е сега па одвој му едно ќоше на земја постели му и сите играчки таму. Во игрална го ставам само за да одам до вц, да заврпам нешто работа итно, иначе на земја е цело време иако оди веќе.

На LBC и sunmoonstars им се допаѓа ова.
  13. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    20.576
    И мојата на земја беше, и цела зима така. Пославме два теписи. Така и почна да лази, и да оди. Поубаво е за да се зацврстат на тврдо.

14. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
  15. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.467
    Dobro be majki gi patkate li bebinjata? Mene mi e strav neli ne se preporacuva, ama dete saka da odi bre, za race me faka, se drzi i stanuva. Ete majka mi preeska zapna ke go patkala i cel dvor go svrtea i posle doma so patkanje vlegoa. Ajde sega oduci go da te vidam. I samo vo dubak saka da e i si pravi krugcinja niz stan i otvara kaj stigne, go sednam li na zemja se udira so glava se frla pa place i vo igralna isto pa nemozam da go patkam samo

16. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    А мојов се превртува по коцките на земја и кога треба од стомак на грб многу си ја мава главата :doh: искрено не можам да го оставам без да сум до него да го потфаќам да не се опне сто пати..чаре?

17. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Мојата исто правеше ама ја иставив, заплака неколку пати ама се научи дека ја боли, сега полека се врти, ко слоу моушн, нема чаре, мора да види дека животот не е розов хахха

На ^angel^ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    ливин он ди еџ а? хахаххаха

19. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    епа нема другачије, мора да се учат сами :bandit:

На LBC му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    а може и кацига да му ставам ко емотиконон. имам една ахахаха
    колку месеци е? мислам кога ќе почнат да седат повеќе осет добиваат или грешам? мојов е скоро девет ама уште не седи стабилно. може зашо е малце прасест у стомакот, еве не знам.