Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    110.000
    Потполно те разбирам, или јас не сум разбрала или лошо ми пренеле. И нашата ортопедка е од таа клапа, модерни и современи совети. Се што кажа се исполни, не ја послушав за дубак и зажалив.
    Немаш потреба од млеко друго освен мајчино ако бебе напредува, јаде кашички и цица. Кашичките сите се спремаат со вода, не ти треба млеко, таму кај што треба прави со ад. Кравјо млеко ни под разно пред годинка.

На RainBow и Ivaivana им се допаѓа ова.
  2. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.468
    @AngelOfArh pogresno ti prenele, drugo e koga licno ke se uveris. Covekot e desetka, mlad moderen so moderni razmisluvanja, ima tri mali deca, i ni davase soveti i okolu dr raboti ne samo ortopedski. Jas epten sum zadovolna a i so site sto sum pravela moabet isto. Eve ke kazam mu go preporacav i na simon trpcevski (prijatel ni e) za bliznacinjata epten e i on zadovolen. Antonije mene nikogas ne mi rekol nemoj dubak iako mi ima kazanano ne se preporacuva od tie i tie pricini ama da mi zapne ne i ne nikogas isyo i za patkanjeto, naprotiv mi potencirase za na zemja. Mnogu mube prijatelski pristapot znaci prvo sednuvate i si pravite moabet bukvalno prijatelski ti objasnuva se sto treba da znaes za fazata vo koja se naoga deteto pa prasuvas se sto te interesira i odgovara na se. Epten e prijatelski raspolozen. Eve sega koga bevme posleden pat, bidejki sme vo taa faza, ni objasnuvase za prooduvanjeto, za toa kako najdobro da odbereme obuvki, si ima kaj nego paticinja mi ja dade vo raka ednata a so drugata mi pokaza kakva treba da e znaci da se vitka kaj prstite a pozadi da e cvrsta i da e eden prst napred kaj prstite podolga da ne gi vitka bebe prstite, ni kazuvase deka nemora da e neznam nekoja marka se dodeka gi ima osobinite sto gi nabrojav e dobra obuvka, da ne bila so patent na pola itn. Se na se covek na mesto a i ordinacijata mu e opremena kako sto treba i e cista sto mi e najvazno. Pred tebe sekogas vadi nova bekutan podloga i sl. Eve pisi na fb Orto plus ped ke vidis, jas sega i bas zabelezav deka rabotel i vo Austrija vo nekoja ortopedska bolnica so tamu poznat doktor.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    110.000
    Знам, се ми е јасно, ама ти викам јас имав мислење оформено дека некако многу му се чудни сфаќањата. Или детево е со проблем па родителиве не кажуваат и им рекол така да прават, или лошо ми пренеле они. Нема трето. Е сеа за патичиња, мене не ми се свиѓа тоа, ми кажаа баш, можело и од пазар, абе ајде, кинескине нога на дете да му усмрди. И не ми се свиѓа Вигантол што дава, од него камења во бубрези се таложат, докажано и проверено на познати мои. Друго ко што кажуваш така е и кај нашава, чисто, се да ти објасни, можам да кажам дека е една од постеучните доктори и постојано се едуцира и оди на конгреси, башка има сертификат за литање ехо по Граф, тој сертификат е единствено признаен низ Европа, исто студирала и работела во Европа, што да речам, не дека ми е другарка, ама е една од подобрите докторки кои сум ги сретнала, за мене, ете сестра ми не е задоволна.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  4. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.818
    Има ли некоја студија за вигантолот, официјален податок нешто?
    За патичиња ние баш од продавница од пазар земавме, се водевме по неговите совети и ги виде рече дека се супер. Човекот во продавницата беше ептен фин, имал дечиња и кај видоевски ги носел, па он ни ги даде патичињата. Еве и се смалија за две-три недели, па пак нови. А за патики за толку кратко време сигурно по 2000 и кусур нема да фрлам за марка демек да бидат.

На irena.1, LadyC и TheSecret им се допаѓа ова.
  5. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    На тв еднаш го слушав докторов (мислам дека тој беше) Антоније ама ме сум 100% и кажуваше дека децата со ставање во дубалче и џампер скратувале 10 см од висината

6. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.468
    Nez za vigantolot nie babytol pieme. Polesno mi e za davan je. Za paticinja uste ne sum prosetala taka da neznam ni kaj da baram dodusa, ama kako trgnalo so maliov kaj i da e ke mora

Последна измена од модератор: 21 мај 2017
    На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    110.000
    Не сум пронашла студија, знам дека камењата го испитуваа и излезе дека се од некоја состојка на Вигантолот, прочитавме после упатство и пишуваше јасно, е сеа тоа беше поодамна не знам дали е истиот Вигантол, дали се истите нуспојави, кој има дома нека отвори нека прочита. Јас давам Бебитол од проста причина што во една капсула Бебитол има 400мг д3 што е точната мерка, додека кај капките тоа е 1ипол капка, а една ипол капка како да ја измериш точно да ја дадеш ете не знам. Ова двајца доктори ми го кажаа, неповрзани, ваљда не грешат двајцата. Да поскап е но сигурна сум дека толната мерка ќе ја прими детето и затоа давам тоа. Е сеа не давам додуша, давав до крај на април, ќе почнам пак во септември. За патичиња, и на пазар има квалитет, не дека не, ама да земам од тезга кинеско за деѕе не би. Јас земав Кеги, првите ги носеше 3м, вторите сега почнавме да ги носиме, таман ни се погоди, додуша и едните и другите ги добивме на подарок, не прашаа какви патичиња да купат им кажавме отишле од таму зеле, ама да не беше ќе си земев сама. За лето имам сандали, Адидас се на Дизни колекција, се виткаст, гумени цели, преслатки се исто подарок за роденден. За есен здравје па имам чизмички од Зара, исто подарок, така да јас покриена сум за обувки тотал, ќе купувам за зима чизмички зимски ако и тогаш не добие подарок. Гардероба ќе давам, ама обувки не давам од дете пошто е поскапа инвестиција и не е баш нешто што не може да се уништи.

8. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.818
    Можеш ли да прашаш која состојка е за сигурно? Немам упатство, од тоа на нет што најдов не пишува ништо за бубрези во несакани ефекти. Ако има некоја мајка нека сподели упатство. Докторот рече дека нема разлика, само единиците се различни и затоа различно се дозира. Прашува што даваш, па потоа одредува по колку.
    Инаку јас за пазар зборев, не знам што ги смеша кинеските, никој такво нешто не рече.
    Еве сега пак купивме нови, старите за две недели се смалија. (Очигледно нога ко мојава ќе има :worried: ) а штом ги исполнуваат сите критериуми нема зашто да не земам од пазар, мене лично не ми се никаква инвестиција за толку кратко време. :)

На MADO и irena.1 им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Сега изгуглав на германскиве интернет страници.
    Како негативни споредни ефекти може да се појават и камења, покрај листа од други евентуални симптоми секако.
    Конкретно, тука стои листата со сите негативни споредни ефекти.
    http://www.onmeda.de/Medikament/Vigantol Oel 20.000 I.E.|ml--nebenwirkungen wechselwirkungen.html

10. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    A jas od 4 mes davam Vigantol i toa pogolema doza.

11. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.818
    Ова ко што гледам е од 2011. Еве тука во ова упатство не стои ништо такво.
    Ова е од 2013.
    Untitled.png

12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    ПРедходно споделениот линк беше актуелен.
    Еве уште еден од една аптека каде детално е копирано упатството за употреба заедно со спроедни дејства.
    Стои истото како и во предходниот.
    http://www.apotheken-umschau.de/Med...I.E.ml-Tropfen-z.Einnehmen-Loes.-7516824.html

Зарем е можно нашиве да не преведуваат се???

Би рекла дека се обични мерки на претпазливост во случаеви каде постои тенденција за создавање камења, па капкиве би го зголемиле ризикот. Ама кај мало бебе од каде да знае човек дали телото поседува таква тенденција???
    Иако претпоставувам и тие другите капки имаат слично упатство.

13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Сега дури се освестив дека имам пакување вигантол со упатство на германски.
    Под посебна внимателност при земањето стои: Во случаеви каде постои тенденција/склоност/предиспозиции за да се ствара/гради/создава камен во бубрезите кој содржи калциум.
    Наведени се уште неколку подточки кои се повзрани со нивото на Калциум во крвта.

Паковањево ми е актуелно, од пред 2 месеци.
    @RainBow буквално ништо вакво ли не стои во македонскиот превод?
    @AngelOfArh можеш ли да споделиш упатство од тие кои ти ги користиш, или евентуално латинскиот назив па да пробам на нет да најдам упатство?

14. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.818
    Да, пишува доколку е нарушена бубрежната функција можно е да се појават камчиња, не прочитав таму. Ама како ќе знаеш на мало бебе каква е состојбата со бубрезите? Од бејбитол капките нема вакво нешто, не пишува?

15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
  16. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.818
    Земав да читам за д3 сега и не е до обликот во кој се внесува, туку до самиот витамин. А најдобро е како маслен раствор да се внесува, бидејќи витаминот се раствора во маслп, а не вода и така подобро се апсорбира.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    110.000
    Јас ви реков дека така и кажаа на моја блиска, поодамна беше и немам ништо официјално пред мене да би сликнам, знам тогаш зборевме за Вигантолот бидејќи внука ми требаше да пие па се одлучија за Д3 Пливит мислам, да не грешам. Јас ги давам Бебитол, тие ми ги препорачаа од болница, патронажната и ортопедот, нема зошто на тројца различни медицински лица да не им верувам. Ќе побарам ако има нешто да сликнам. Не знам дали е до витД воопшто или од Вигантолот како такви, ама знам дека жената пиеше Виганол за артритис. Прашав тогаш разлика помеѓу Вигантолот и Бебитол, дали има врска, докторката рече дека ретко се препорачува веќе Вигантол. Иначе и Бебитол се маслен раствор.

18. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.706
    Сега го отворив упатството на Бебитол, но внатре нема ништо спомнато околу мерките за претпазливост и несаканите дејства
    Состојки:
    желатин, маслиново масло, антиоксиданс(екстракт на токоферол) и згуснувач (глицерол). Претпоставувам овие состојки се дел од капсулата

19. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Мамички синко има позади на главчето кај ушите како топченце меко,ми личи на отечена жлезда.На допир го приметив.
    Има место за паника?Од што е?

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    110.000
    Носи на доктор, ако не реагира на допир, ако не го боли и не вика веројатно не го боли. Кумчето мое има на окцето, не му се познава секогаш, не го боли, не реагира, ама речено е да се пази.