Она пред 2недели имаше малку тт, и било црвено грлото и заби вади. Пиеше антибиотик. Па да видам утре да однесам во Авицена, па ако е во ред задутре на вакцина. Фала ти многу
Од храна не би мирисало толку долго, сигурно не јаде исто секој ден. Од недостаток на течности да, ама пак во тој случај тоа е знак на дехидратација и тоа не е за занемарување, зар педијатарот ништо не ви спомна. Јас би ти препорачала да направите уринарен статус, резултатите се готови за 5 мин, ако покаже нешто ќе направите и уринокултура, а вакцината одложете ја за некој ден.
Па вика педијатарот "не се секирај, ништо не е". Јас дека "важам" за голем паничар меѓу сите, па викам ај ок. Ама веќе втора недела е премногу. Се јавив во Авицена за утре да однесеме, ама неможам да најдам во Зегин и Еурофарм. А дали би можеле да ми пишете како иде процедурата на земање примерок??
Побарај во друга Зегин, јас од таму купувам и секогаш има. За девојче е малку потерсене земањето, ќе ја наместиш ќесичката на отворот и ќе ја залепиш. За уринарен статус нема ограничување колку да ја држи ќесичката, ќе проверуваш, кога ќе е полна ќе ја извадиш, ќе ја претуриш во чашка (можеш и од чашките за урина да си купиш) и ќе гледаш во рок од 2 часа да ја однесеш до лабораторија. Во меѓувреме пожелно е да се чува во фрижидер. А можеш и после цицање да ја соблечеш гола и да ја чекаш со чашката во рака да се измочка. Ќе ја притискаш нежно долу кај бешиката и за 5-10 минути обично мократ. Ти треба минимум колку еден прст урина да има во чашката.
Мамас веќе една недела му е многу тврда и сува столицата што да дадам го мачи мешето а секој ден кака ама едвај . Извинете за поатов мислев никогаш нема да опишувам столица ама ме фаќа страв да не му е нешто со цревцата.
Страшно искуство имам од пред некој ден со тврда столица. Бебе се спремаше да кака и наеднаш врисна и почна тешко да напнува. Зедов топломер, но не излегуваше ништо. Во паника посегнав по чепче, но тоа се враќаше назад, буквално. Скроз беше затната, сори на опис. Едвај, ама едвај се искака. Многу ми беше жал, се истошти. Совет, гледај да внесува секој ден храна која имаш забележано дека го прочистува и давај повеќе течности на топлово. Ние се оправаме полека на овпј начин. А давам и пробиотик почесто.
Epa jas go zaretciv probiotikot posto super si kakase. Sega pak redovno ke pocnam da davam,a idenes ke mu dadam i sokce od slivi
Фала ти многу за објаснувањето. Сабајле ставив(на мм во аптека му рекле само да се допре до отворот, не се лепело. По скоро 45м.чекање отварам пелената, мочкано ама не во ќесата Утре пак ќе пробам на сабајле, оти после нема кој да ја однесе. Се надевам ќе успееме. Se izvinuvam sto sum dosadna so prasanja ama stvarno ne znam sto da pravam Staviv do sega 4 kesi za urina na malata i ne uspevam da soberam mokraca. Prasal mm vo apteka koga kupuval i taa mu rekla samo stavi na otvorot... posle ispadna se lepela... I pak probav uste tripati i nikako nejke. Dali stavala nekoja majka na zensko dete i kako uspeala?!
Јас и ми успеа од прва. Гледај отворот да го залепиш баш на тоа место на дунде каде што мочка. Убаво залепи и побрзо мени пелена. Нека е помирна по можност за тоа време додека носи ќеса.
Приметив на беба ноктето на палецот на едната нога и е ко сокршено ( пукнато ). Од што би можело да биде такво?
Znate sto znacat pokaceni eritrociti i leukociti vo mokraca??? Urinokultura za 2dena rezultati a doktorkata e vtora smena.
Urinarna infekcija mislam, jas imav isto pokaceno koga imav cistit i piev cefaliksin, moze i urinokulturata da e sterilna no sepak ima infekcija cim leukocitite se pokaceni
Fala ti, imase jak miris od urina i denes odnesov primerok. Ke cekam sabota da vidam rez. od urinokultura. Zvonev na pedijatarot, ne se javuva, neznam ni koja smena e.