Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Zemi si Nosko za na pravosmukalka e. Ke vidis kako se ke izleze. Nas samo toa ne spasi nosefridata ne ja biva za mnogu slaem. Vo Oskar farm kaj vlada go ima

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ke gledam da go nabavam, dosega so nose fridata vadevme, ama ovoj pat ne izleguva nisto a se slusa deka mu e polno noseto.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  3. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Gi miete li zabcinjata i kako? Nie imame edno a vtoroto e na podvidok kaj i da e. Nezanam kako da mu go mijam sepak jade neli...

4. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Јас со газичка натопена со вода . Е сега, често пати заборавам (facepalm) и ми текнува дури откако ќе.заспие, ама во принцип така. Со газа со водичка и одвнатре и однадвор ги бришам.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Nie edno imame, neznam dali da pocekam poveke da mu porastat...

6. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Е сега ме фати грижа на совест, ние со 4 заби уште ништо не правиме :wasntme:
    Ајде @Annath на оваа тема да ни посочи од кога и како се чистат заби на бебиња?

На BirMelek, TheSecret и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.171
    Се чисти устето од раѓање. Со газичка со вода како што опиша @kikin. А кога ќе почнат запчињата, може прво со мокра газичка, ама има четкички за заби прилагодени за најмалите. Јас конкретно за моево купив четкичка на MAM од Еурофарм аптеките. Обична четка е. Му ги мијам после секој оброк, а има 4 запчиња, сите по една третина излезени. Има и четки како напрсток, тие се добри за почеток, а понатаму може со обична четка и вода.

Инаку малово од денес ми е со антибиотик (Цефаклор). Ноќеска почна да качува температура, а од вчера како да одбива храна и е млитаво. На лекар ни кажаа жар црвено грло, други симптоми нема. Сега моментално е ок... Ако е истото од брат му (а верувам дека е), допрва ќе крева уште :/

На wings му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Здраво мајки, прво да кажам дека поручек одиме на лекар, но дотогаш да видам дали некоја имала искуство како моето. Госпожата моја е полни 10м, е сега во последно време забележувам дека помалку мочка, цица, има три оброци, пие чајче и водичка. Мн се поти. Од спиење кога се буди е грбчето и е скроз мокро и главчето. Е сега претходно кога се будеше наутро пеленитебеа преполни, а сега еднаш два пти ако се има мочкано, но тогаш не се потеше толку. Дали некоја имала вкво искуство, дали има место запаника. Не е некое дебело дете, нормална килажа. Почнувам да си правам филмови да не нешто не е во ред со бубрезите.... Да мислам дека немам доволно млеко па навечер често се буди и сака да цица и заради тоа.
    Ваше искуство.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.171

Форсирај вода. Поради зголеменото потење помалку мочка, сосема е очекувано во лето да не мокри толку многу, ама гледај да надополнуваш течности, оти бебињата брзо може да дехидрираат. Навечер се буди од жед, не од глад, затоа и цица поинтензивно. По моево приметувам. Кога имаше температура пред некој ден, воопшто не ја пушташе градата, бидејќи беше жеден. Штом се нормализира, не цица толку често.

На Saraa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Фала ти на советот, и давам и водичка навечер и приметувам дека пиеи водичка што претходно не беше случај, ама ке се напие водаи сака пак да цица, ваљда е од навика, да осети дали сум до неа.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.171
    Нека си цица, тоа мора, ама и вода мора. Ептен е топло, зијан од вода нема.

На Saraa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. agapii

agapii Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2016
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    34
    ми треба совет за 9 месечно бебе еден од проблрмите ми е исхраната не сака да јаде кашички секакви пробав но не иде ги плува и плаче сега сме само на млеко вода и сокче до кога со млеко може да терам какко главна храна другото прашање ми е со брунчињата на газето веке подолг период сме со црвенило и го болат на допир пробав со најразлицни креми раазни пелени без влажни марамици пак е истото исто така му се појавија ситни беунцина и по телото мислам дека е од топло што да преземам ве молам за совет загрижена мајка

13. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Mајки детево мое никако не сакаше да пие млеко,се додека не му дадов ладно од фрижидер.Го испи цело и уште бараше и само така го сака.Што да правам знам дека не е добро нон стоп толку ладно да пие?

14. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    oставај го 10-15 мин на собна па давај.

На Ninilove и MamacitaBuena им се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @MamacitaBuena зошто да не е добро ладно? Има деца што сакаат исклучиво ладно да пијат мислам на @AngelOfArh синчето ладно си пие.
    Мојот храна не сака ако е топла, прво ја ладам па јади.

16. MamacitaBuena

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Па во лето нели мислев не може толку ладно заради грлото или крајници?

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @MamacitaBuena мислам грлото и крајниците само од вирус или бактерија заболуваат. Барем кај деца што немаат хронично проблем со грлото, ладното не прави проблем.

18. MamacitaBuena

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Прашувам бидејќи веднаш после тоа почна како да хрчи додека дишеше.Фала ти:)

19. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    @MamacitaBuena секое дете е различно, но јас не би давала од фрижидер ладно. Можеш да ја измешаш некоја златна средина што викат ниту топла, ниту ладна. Со поголемото така едно лето се напи ладна вода и одма почна крчкање , утредента и кашлање. Околу две ипол годинки беше а башка никогаш посебно не сме имале проблеми со крајници. Ова од мое искуство и гледиште, секој си знае најдобро како.

На MamacitaBuena му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.893
    Допаѓања:
    110.081
    Зошто да не чини? Ти пиеш топла вода? Не, пиеш ладна. Син ми не пие млеко со топла вода, не можеш да хо натераш, пие само со вода од шише, нит вриена нит греана. Мајчиното го пиеше директ од фрижидер, уште капки од кондензација имаше по него. Да чукнам у дрво карпа е. Напротив, топло не е добро за грлото ако е воспалено, треба да се лади. Од ладно и газирано не се фаќаат крајници, тоа е мит. Не знам дали знаеш, после операција на крајници на деца им даваат сладолед да лижат.

На MamacitaBuena и kristina.k им се допаѓа ова.