@BirMelek и мојот е ист у последно време, млеко пие мн а јадење ми одбива и е мн нервозен. Заби ќе да се ја мислам... Имам прашање до сите вас. Малиот ми е мн темпераментен и пофаќа секаде. Сега е у таа фаза орална ( е подолго време ама сега е страшно мн) и се живо пика во уста, прсти пика секаде,плакари ми отвара што може да ги дофати и ми треба совет како да го заштитам. Прееска нашол денарче на земја му паднало на мм изгледа, одма во уста го пикнал, среќа не видов ќе испаничев од страв, мм му брцнал у грло и го извадил. Не му залетнало фала богу дека мм го видел што прави. Ај тоа ќе средиме, ама како да го заштитам од ивици и сл?
за ивиците има пластични заштитници.Купи бар за оние места каде ти дофаќа(маса ниска,комода некоја).Колку толку го ублажуваат ударот
Меки се? Ќе земам секако морам дека се исправа и знае да бапне (најчесто на газе) ама знае и нанапред да се заклати. И имам ниски комоди мн така да ќе мора да ставам и на нив дека ги отвара. Веќе не знам дали смеам воопшто да чувам нешто извадено на ачик. Ми е ептен страв се става во уста.
@LadyC ист беше мојот и еве го уште пика се в уста, скоро 2 години е. Надвор морам да сум цело време до него, еднаш камен плукна. Не знам и јас како да се справам, ако има некој совет да сподели, ама мислам нема што да направиме само пазење многу.
И мене ќе ми требаат такви штитници да си набавам. Туку, друго ми е муабетот. Мали секој ден го носам надвор има многу деца, сабајлево едно, девојче го лупна по глава со пушка, баш кај фонтанелата. Плачеше, ама одма се смири со играчка. Се надевам ништо не му е,. Секунда беше, немав време да реагирам.
Nie sme beter. Hiperaktiven e mnogu, sekade se pika se kacuva tamu kaj sto ni na kraj pamet nema da ti tekne deka nego ke mu tekne toa da go napravi jas malata masicka vo dnevna ja trgnav, t.e se sto mozev rastrgav i sega mu e siroko. Nasekade mi e poslano so onakvi meki kocki kako slagalici na zemja pa i da padne e e strasno, tv na zid go zakaciv, takvi ivicnjaci ima vo dzambo zemi okrugli poubavi se, isto i za fjoki ima za da ne otvara. Najmnogu rabota mi vrsi igralnata koga sum sama i imam rab nekoja go pikam vnatre i mu pustam crtani tisina eden saat barem. A za pikanje vo usta neznam sto da ti kazam, si odi sam vo kujna i obavezno ima nekoja troska padnato od mm neli pa si trebe od zemja i si jade pa taka vovedovme gluten, susam, i mn dr rab haha toa e. Sekojdnevno ususavanje bara. Eve pred nekoe vreme odlepil edna golema nalepnica od edna igracka i ja piknal vo usta i pocna da povraka i slucajno mu ja vidovme zalepena gore pozadi zabite Isto taka ke si gi proveris igrackite dali se bezbedni dali ima nekoi delcinja mali sto moze da se skrsat, izvadat, odlepat i da gi pikne vo usta. Najcesto se ocite i kopccinjata od plisanite, trkala od kolicki, i takvi slicni.
Топ, фала на совет ептен, само имам една мака. Мојов гледа цртани околу 15тина минути и се др е акција. Не го интересираат толку мн ама ќе го пазам што да правам. Инаку ќе ги тргнам тогаш количките што ги има оти и онака ги треска од земја не ги вози, а ќе му оставам др се зашто е безбедно за играње.
Мајки имам едно глупаво прашање...Мајка ко мајка, се нешто не седи раат! Синко некако многу чудно ја мавта левата дланка кога нешто не држи.Тој и така цело време прета и мава со рацете,ама ова ми е ептен чудно и само со едната дланка така прави.Не знам како поубаво да објаснам што прави,и не сум сигурна дали е ненадејно неволно движење или знае и од навика го прави тоа. Некој нешто слично да не има?
Да не му е период? Ако го прави некое кратко време може период таков да му е. И мојов коа ќе направи нешто ново само тоа го тера некое одредено време и после заборава скроз. Пр фаци, покрети некои и сл.
Јас малото масиче и комодата ги спакував и во подрум, и послав теписи од крај до крај и уште ми е така. Кога ке пораснат децата ке вратам. Ради безбедност и да има повеке простор за нив. Плус од џамбо купив за фиоките, вратите и рерната заштитници. Има и во икеа поубави мислам. Еве ги од џамбо.
Majki vovedovme proso,i gledam gazeto lom mu e crveno.Menuvam peleni na dva casa,i mu go mijam so voda. Dali e mozno ova da e reakcija od prosoto?
Дали се лигави повеќе од вообичаено? Можно е да има потечна столица ако вади заби. Инаку не би требало да е од просото, не дава кисела столица, освен ако не било расипано, скиселено... го киснеше претходно цела ноќ? После колку време од варењето му го даде? Некои житарки ако не се консумираат веднаш после приготвување се скиселуваат (расипуваат), особено ако се чуваат на топло.
Da ne mu e za cao toa? Mojot mafta taka so raka i vika tao. Ili nesto od vas naucil, obicno gi povtaraat lugeto okolu niv.
Не,не мафта на тој начин и гледа обично надолу или настрана за да земе нешто додека го прави тоа. Ама сега гледам намалува со таа активност.Ваљда период.
Ne,ne go kisenv Vo zovriena voda staviv nekolku lazicki,mesav na ogan da se sgusne.Valda dobro sum go podgotvila? Inaku bev na pedijatar,i mi rece deka e mozna reakcija od prosoto,do edna godina da ne davam. I mojot taka prai,ama koga e nervozen,koga se frustriea nesto saka da fati a nemoze.Inace kaj bebinja stres se manifestira so maftanje na raceto.Barem mene taka mi kaza doktorov.Valda za isto maftanje mislime.Znaci nisto strasno,sakav da kazam
Денес на сред појадок беба страшно се вцрвени околу уста и брадата. Јадеше јаболко, слива, лино кексичи и цимет. Се ми е дадено повеќе од еднаш, ништо ново. За саат време и помина. Не ја чешаше, таа нормално се понашаше, но јас Со оглед на тоа дека не дадов нови намирнии, не сум сигурна дека е од храната, но се деси баш кога ја хранев. Едино ми иди јаболкото да не беше ептен прскано Што да купам од аптека да имам за вакви случаи? А допрва и домат треба да воведам...