Брисот денес ни покажа streptococcus pneumonae во носот. Веќе една недела кашла и има секрет во нос. Матичната ни препиша антибиотик. Сакаше локално прво, но била резистентна на тоа, па мораше антибиотик. И инхалација со вентолин, побрзо да се исчисти од секретот. Дали и другиве дома да направиме брисеви?Може поголемкиве ја имаат, па да ја префати пак и да пие бебе за џабе антибиотик. Не знам. До сега не имало ниедно од децава вака бактерија.
Mami na 10 mesecni bebinja kazete lazat vasite malecki, sakaat da gi vodite da patkaat, mojava lazi ama ne patka e demek toa bilo zasto ne ja stavam vo dubak, kazete vase mislenje?
Нека си лази, кога ќе почне да стои сама, тогаш може да помогнеш со паткање, со сила немој да правиш ништо. И моево на 10 месеци само лазеше, после година почна да се исправа убаво и почна да бара да патка со придржување. А дубакот секако не е препорачлив. Моите и двајцата не сакаа дубак, од лазење се исправаа со придржување прво, а после самостојно и проодеа. Секое бебе си има фази на развој на моториката и нема потреба да ги убрзуваме.
Дубакот нема врска, не се преоптеретувај со него. Јас и двете деца не ги форсирав за одење, кога ќе се почуствуваат спремни тогаш, дали еден месец порано или покасно ќе прооди и нема некоја разлика. Моите на годинка проодија и беа прилично стабилни, притоа скоро воопшто и не паткаа обично стоеа и се движеа покрај креветот. Дубак ептен малку користев, колку од мерак некој ден.
Sinko seuste ne lazi pravilno, se vlece vojnickata, i se isprava koga ke se dofati za nesto. Vo dubak ne go stavam i ne go patkame. Ne znam zosto taa opteretenost na lugeto za pobrzo prooduvanje. Samo toa da se prasuvalo, koj i da go zeme pravo go stava da go patka, samo se raspravame i jas i mm so nerazbirlivi luge. Deteto treba da se ostavi na pod i da mu se ovozmozat soodvetni uslovi, bezbeden i sirok prostor i nelizgava podloga i toa samo ke si proodi koga ke e spremno za toa.
I jas mislam taka i znam deka e taka, dole na pod i poleka poleka sama da si pravi kako sto treba a dubak ne koristime voopsto, e ne trebalo taka spored "dr. svekrva" dubak bilo za da gi zacvrsti nodzinjata, a mojava deka ne ja stavam vo dubak neznaela da patka, gluposti zivi, samo mi diga pritisok bez potreba
Дубак не користиме Бебо ползи, се исправа и оди кога се држи пример од, еден до друг крај на креветот. Јас не го паткам, со мене е пуштен на земја, што сака да прави. Меѓутоа, почнав на работа и го чуваат бабите и со нив знам и без да гледам дека го паткаат и чуваат во раце. Нема што да правам, не можам да се расправам.
Кажи и дека со дубакот само ќе се уназади и дека ќе има проблеми со одењето после. Не се зацврстуваат мускулите на нозете со дубак, туку само одмага во правилно заодување. Супер си правиш, уво да не ти чуе што зборува свекрвата. Ќе си кажеш дека ортопед ти кажал што е најдобро за малото, и дека таа растела деца во друго време.
Majki kako jumper koristite I dali e isplatlivo da se kupi.Sakam dazemamem mojava mnogu saka da skoka kogajastavam na noze
Синко од 6+ откако се советував со неговиот педијатар го ставам во џампер. Еве го си стои сам, рипа, игра, се врти итн. Некако како повеќе да се зацврсти Јас го имам статичниот џампер без ластици околу половината. Како дубакот што е, само доле си има подлога на ластици и се подесуваат според должината на бебе. Јас би те советувала да земеш запто е исплатлива инвестиција. Го ставаш внатре и дур оно се занимава ти можеш да завршиш свои обврски. Релаксаторот уште од 5мес не го користиме зашто почнаа ноџињата да му се надвор, па се исправаше во положба на седење и некако се клацкаше и страф ме фати да не се преврти со се релаксатор
Nas po vtoriot pregled na ortoped sto ni bese na sest meseci ni kaza sve si e ok no da ne ja stavame vo dubak. E sega od edna prijatelka vidov eden interesen jamper samo na lastici bez igracki okolu nego go stavale bebeto uste od pet ipol meseci I mi go rece istoto deka mn mu zajaknale muskulite I ima cvrstina vo nozete pa posakav I jas ama bas takov nezz kaj ima I go dale na podarok. Sakam I jas da ja stavam bas koga ja potpiram na nodzinjata mojava skoka samata pocna I da sedi sama no se okolu nea sum pomos nemam po cel den sum sama obvrski barem da zavrsam ako sedi vo jamperot malku inaku tesko veke se vo race mi e ili pokraj nea da sum so igranje. Veke sme sedum meseci za tri dena pa ke I zemam nekoj sigurno samo sakav da slusnam mislenja od tuka I iskustva.Inaku gledav po strani cenata ni e po 5-6 ijadi
Koga e dete vo prasanje ne dozvoluvam da mi se mesa ama ic osobeno sto se pravi deka se znae i mi kazuva prikazni kako ona gi cuvala nejzinite...jas si teram po moe sekako vo konsultacija so ortoped ili pedijatar ako treba za nesto drugo
Maliot mi e 10mes, so jadenje e zanigde toa so mu go pravam go nejke... Glea po nasite tanjiri i saka od naseto jadenje, ako gleda deka zimam od negovoto tanjirce nejke, a ako vidi deka ziam od nasite tanjiri saka PA sekad koa ke slusne deka tropaat tanjiri se isprava pokraj masata care????
Во Локо кроко има убав џампер, со играчки на него, 4900. Ние земавме таков кога имаше 8 месеци и мислам дека задоцнив. Ако воопшто земав, требаше порано зошто мислам дека повеќе ќе го користеше. Сега дали и се собира еден час на ден во него, на почеток малку повеќе.. Додуша можеби е и до детето... Кратко после тоа, детево почна да пробува да се исправа..дали е случајно и дошол периодот за тоа или џамперот помогнал за зацврстување неможам да тврдам.. Ако имаш од некој да пробаш ден два дали ќе седи, подобро е, зошто навистина не се ефтини, макар што и тоа не мора да значи. На почеток и мојава повеќе сакаше во него..
Oh kupivme denes eden 4.500 I malava se plasi vo nego place koga ja stavam. Ke probam na po malku sekoj dense nadevam ke privikne inaku ke go cuvame za vtoro
Pomagajte...maliov 10mes preku den spie mirno, ali navecer mnogu kasla I se budi... A preku den, ni ednas ne zakaslal
Кај нас помага сецкан кромид. Навечер, додека спијат (9 и 28 месеци), до креветче оставам сецкан кромид. Стварно ја ублажува кашлицата или истата ја нема. Вака функционираме веќе втор месец и има резултат.