Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Stavi go da spie na pernica za da ne mu se sleva od noseto vo grlo i da go tera da kasla..Na sto se toplite vo spalna, da ne vi e mn suv vozduhot..jas bi posla do lekar cisto da si bidam mirna

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  2. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.200
    Kamin imame ali cela kuka ja gree ne e pretoplo.. Ali i preku den spie na isto mesto

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    Немаат секрет, само сува кашлица.
    На парно сме инаку, ставаме и пластични со вода на истото, спијат на околу 17 степени...

Бевме неколку пати на лекар. Ништо не било кашлањето, да шетаме на свеж воздух ни препорачаа.

На kikin и pepapa им се допаѓа ова.
  4. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    На колку време се менува кромидот? Ако денес го ставам колку дена да стои па да го сменам?

5. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    Јас секој ден нов ставам.
    Навечер го сецкам, другиот ден, наутро го фрлам. Другата вечер нов.
    На велико трошиме кромид:rofl:

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  6. muchacha_a

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Во што спијат облечени твоите моми на 17 степени ? Јас моите по пижами или само боди.или треба повеќе ?

7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    Малото има малку подебелка вреќа, зимска, како бебешко јорганче ќе му дојде. Па само на боди на долги ракави, надоле ништо.
    Големата има малку потенка вреќа, па боди(на кратки или долги сеедно) и пижами горен/долен дел.
    Боса во вреќата.
    Денски секогаш спијат непокриени бидејќи е 20-22. Макар и од нешто тенко се потат.

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    А што е со кромидот? Да ублажи кашлица или шлајм?
    Мојов не кашла само некогаш го сеќавам грчка во дишењето како да има шлајм?
    Да редам кромид? ;):?:

9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    И за тоа и за тоа бил.8-|

Малово, 9 месеци, се исцеди од повраќање цела вечер. На доктор не ни дадоа ништо. Ќе поминело за некој ден. Ако при плачење немало солзи и Устата била целосно испукана тогаш било страшно, вака имало уште течност во неа.
    Никаде нема пробиотик за нејзина возраст во аптекиве каде што живеам а провенот го потрошивме.
    Набавив електролити и од хумана, еден прашок IMG_9588.PNG .

И дадов неколку пати по 15 мл. Помали дози со паузи. Душиче вриштеше плачеше, се обидуваше да го дофати шишето за повеќе.
    Сега веќе не можам да ја освестам. Многу е омалаксана, само спие....
    Вкупно и се фати околу 100мл од сабајле кои ги нема повратено. Се друго од последните два дена поврати.

Не знам дали да ја будам, да давам пак по малку, макар плачела за да спие, или да ја оставам да сврзе некој саат?

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Оф леле душиче.

Ако многу повраќала види пробај уште малку електролит да и дадеш. Малаксалоста може да е знак за блага дехидратација.
    Моето пред неколку недели повраќаше се што ќе стави во уста и плус имаше пролив. Само електролитот не го поврати. Му ја дадов целата доза што смее во текот на еден ден за неколку часа. Тоа го крена и како нов беше. Секако плус и пробиотик му давав.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Мајќи може ли доколку памтите да ми кажете колку ви качиле на кг бебињата од 6ти до 7ми месец вкупно. Знам дека накачувањето почнува да намалува не е како на почеток, но да ми кажете искуства.
    Точно на 6мес бевме на мерење и еве и денес на точно 7мес и за овој месец само качил 300гр. Дали е океј или е малце?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.178
    Супер е. Моето ич не качуваше откако почнав на работа, стагнираше со тежината, ама после за месец и пол пред годината кило качи. Така што, индивидуално е. Јас не би се секирала ако си е се по пропис, здраво и право.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. muchacha_a

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Да добро е и по 300 за таа возраст.како растат така намалуваат на килажа.нема ништо загрижувачко.и синко толку имаше качено на 7_8 месеци.

14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    @Annath и @muchacha_a фала ви на одговорите.
    Он, си е супер во однос на кг ја тродуплираше веќе скоро килажата на 7мес. Но, касно ми е и дека веќе не качуваат како и до сега што качувале. Знам внук ми на некојси 7-8м имаше 10кг и еве го сеа на неполни 2г има 13. Стагнираше со кг и само се извишува.
    Но, незнам зашто помислив дека е малку 300гр. Овој 6ти месец башка и беше хаотичен извади два заба, па нејќеше да јаде кашички еве и ден денес војна е некад со отварање уста. Јас сеуште и го дојам па као ај си викав дека е доволно и да не јаде некој днови каши барем цица. И денес кога видов само 300гр помислив дека нешто не е ок.

Ај сега малку да погњавам и со уште две прашања.
    Сабајле пред да идеме на редовна контрола се утепа од повраќање за прв пат во 7мес. Помкслив и го поврзав повраќањето со тоа што изеде поголема количина каша, па бараше да цица и веројатно се претупани и мораше да се олесни. Еве после тоа еве до сеа си е океј. И после повраќањето немаше ни 1ч бевме на педојатар к регулар крвна слика и оппп леукоцитите скоро на горна граница за прв пат вака. И спомнав дали мпже да е од повраќањето и ми рече дека можно да е од повраќањето.
    Што мислите вие дали сте имале слично искуство? Еве ја крвната слика
    20171109_165810.jpg
    Хемоглобинот никако да рипне овие 2-3 месеци се е вака. Дали е малку и како да го накачиме со исхрана. Давам спанаќ, телешки буљон, цвекло, брокула, жолчка воведувам веќе к све ова почнав од скоро. Педијатаркава вика на граница е ама нема да му даде таблери туку со исхрана би требало да се регулира. Ама овој муабет беше и пред 1ипол мес.

Последна измена од модератор: 9 ноември 2017
  15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Sofi super vi e hemoglobinot a i eritrocitite za taa vozrast se taman. Zasto na granica vi rekla ne mi e jasno?
    Normalna pojava e kaj sekoe bebe, doaga do fizioloska anemija po 6tiot mesec, togas veke snemuva od rezervite na zelezo i opaga hemoglobinot. Poleka so ishrana ke se pokaci, samo vreme si treba, ama i vaka e super. Ponataka ke pocnete so meso, so zrnesto ovosje i ke se pokaci ne se sekiraj.

Za leukocitite ne znam sto da kazam, visoki se stvarno, ama od povrakjanjeto sigurno ne se. Zar nikakvo drugo objasnuvanje ne vi dade pedijatarot? Za kureto te citav, da ne e nekoja infekcija pa zatoa da se pokaceni?

На sofi2107 и muchacha_a им се допаѓа ова.
  16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Па као објасни дека е нормално кај доенчиња да е вака хемоглобин и дека може да ми препише нешто, но ќе сме оставиле до 9мес да видиме како ќе е, но сепак биле ниско на граница долна.
    Еве сега и сестрами ја прашував за леукоцитите и ми вика дека секад кога му излагале заби на внук ми му биле покачени леукоцитите.
    Се јавив кај Трансфузиолог да прашам исто рече реакција вика може да е на самото повраќање омбрамбен систем на организам, антитела и дрн дрн не ја разбрав. Рече во понеделник пак да провериме и така и ќе направам.
    Највеќе и за курето отидов да ти кажам. Убаво виде и чепкаше ама ај вика да не плаче да го трауматизирам ти дома полека полека кога бањаш ќе повлекуваш. Објасни кажа некој медицински назив ама не запамтив, во превод по народски као се насобрало белко па е на самиот раб, но дека уште е подзалепено не е отворено скроз и неможе да излезе. Па да сум пробувала јас да го истиснувам. Преска на бањање пробав ама срцка почна да прета го боли ја како мрдната реков мора сеа да средам . Па прекинав ми беше жал, па после глеам отекло ваљда сум претерала со стискање среќа мм не ме виде .
    Нема шанса да му е некоја инфекција зашто не мориса,мочката е бистра и чиста, тт нема итн. Тоа исто следиме секој месец зашто е со бубрежен рефлукс. Ќе видам како че е викендов па во понеделник пак крвна слика и уринокилтура ќе правиме.
    Некад искрено се прашувам зашто воопшто се педијатриве. Еве цел ден по гугле истраживам и тука, па по телефони кај пријателки докторки.
    Капак на све беше моментот кога ме праша за исхраната...и јас насмеана кажувам дека ептен убаво ми ја прифати жолчката.
    Ауууу рипна и ме направи лом со кој памет жолчка сум почнала од 6+ да воведувам. Се извадив од памет реков или јас сум мрдната или незнам.
    И викам па вие ми кажавте кога бев минатиот пат да воведам, мм и он рипна и вика да да вие рековте. Викам...па нели јас се чудев и вие ми тековте дека слободно да воведам таман за крвта и као така и порано се воведувало. Па јас викам пред да воведам и се изначиѕав искрено за да се осигурам од искуства на мајќи и дадов и веќе ја воведов.
    Ме гледаше збунето и као...е да да може сум ти рекла ама ни на памет дека е 6+твоево зашто изгледа за 1г дека е.
    И искрено денес памет немав мислам дека вака не сум се изнервирала као никад.
    За крај ми напомена да давам по 2 капсули од витамин Д3 (babytol) зашто бил поголем па за да не дошло до дефицит на витамин Д. Па од шо неможе да се ослониш на едно мислење кај нас докториве се кој од кој, се јавив имам другарка еднокринолог барем за тоа се разбира и ми потврди да давам по 2 капсули витамин Д3.
    Се распишав се извинувам хаос ми е во глава денеска и ова со леукоцити, со тоа белото на ку..то и ова со жолчкава капак. И на крај некако се разочарав кпга ми кажа што да давам од исхрана и што како да јаде.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    @sofi2107 и нашава е вака контрадикторна, ама јас немам многу избор овде, ама ти барем можеш да ја смениш. И тие самите не си се на чисто со тоа што го кажуваат, еднаш вака, еднаш така, а работат со најосетливата група на пациенти. Не сакаат да се доедуцираат и тоа е најголемиот проблем.
    Јас мојата не ја послушав ништо во врска со исхраната, кога на 4 месеци ми рече да почнам со сок од портокал се запрепастив.

Хемоглобинот му е супер, не се секирај. И леукоцитите за бебиња велат до 20 се нормални, ама ти сепак повтори крвна слика и уринарен статус за да си бидеш на чисто. :)

18. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Мајки здраво, имунитет на бебуш како да оправиме? Постојано се исфрла на телото и одговорот е паднат имунитет и тоа секогаш неколку дена пред излегување на ново запче.
    Јаде од зеленчук се, наизменично спанаќ /блитва, цвекло. Брокула во секој ручек, пиперка зелена, кромид и еве не пак сме за нигде.
    Од овошје јаболко, банана, круша, манго, за цитрусно сме мали.
    Месо пилешко неколку пати веќе јадеше, телешко неделава ќе спремаме.
    Хелп? :worried:

19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Јас знам дека прашањето не ми е за во оваа тема ама ако прашам на друго место нема да добијам веднаш одговор.
    Мајки бебето ми заспа па стана и почна силно да плаче до зајдување и гушење се грчеше целиот му ставив топла пелена и го држев на стомак и престана сега е добар а некна 2 3 дена жи повраќаше од храна.
    Дали е можно да имал грчеви у стомак и затоа да плачел?
    Итната помош одби да дојде оти не било сериозно..
    Лекар дури понеделник ќе ѕвонам..
    Сега му направив чај да пие од мента за мешето..

20. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    154.336
    Може да е од стомачето, да не јадел нешто што не јадел порано? Штом се смирил кога си му ставила нешто топло на мешето најверојатно е тоа. Пази малку на храна, чајче би требало да се смири.