Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @danichap со физиолошки чисти го и стерилна газичка. Бебе има на окцето и ова е совет од педијатарот. Каналчето е затнато.
    Ми кажа и мајчино млеко да се капне за дезинфекција.

На pepapa, danichap и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  2. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Мајчино млеко во очи не. Ако е бактерија само ќе се влоши со тоа шо ќе се храни со млекото. Од искуство ова го знам! Ни камилица. Најдобро на лекар или во краен случај на своја рака тобрекс, секогаш тоа ми препишуваат за дечкиве. Често кога им е растечено носе им се наросуваат и прилепуваат очињата, изгледа од самата бактерија се заразуваат

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    А сите педијатри препорачуваат. Зошто би се влошило? Мене 2,3ца ми рекоа, едното окце си помина со масажа а другото еве дури сега помина. Не му ставив од мајчиното.
    Си направив брисеви попаметно е отколку без резултат за бактерија да ми лечат бактерија. Еве на моево и зеленикав му беше секретот и беа негативни брисевите. Прво му зедоа во ремедика мислев дека не им се точни рез потоа повторивме во авицена

4. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Секако дека најубаво резултат да се има па соодветна терапија, но ако се става млеко на невидено можно е да се влоши ако имс бактерија ( имав случај лично јас и затоа знам, очен лекар ме караше ) зошто уште повеќе се хранелс бакретијата со млекото.
    Не смее да се експериментира со деца.

На gjoker4e и eli25 им се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мене ова педијатар ми го кажа. Мислев дека се бабини деветини, ама наводно мајчиното млеко било најдобро за дезинфекција и спречувало да дојде до инфекција.

На pepapa и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    @LanaDelR Јас се жалам на истиот проблем. 7ипол месеци е бебе. Најверојатно заби. Или период- фаза кој го поминуваат сите. Ќе издржиме. Кај нас трае околу месец па веќе се навикнав.

7. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.411
    Of djokerce veke sila nemam.Taman sklopam oci eve ja.Znaci bukvalno na15 min I mi mrda po krevet mora da ja niskam celo vreme.Zabi istovremeno ne macat ama citav I za wonder week ovoj period od 35-37 nedela pa si velam moze I toa e ama nezam vaka nikogas ne bilo do tolku.Inaku ne e kenkava ne polace ama spienjeto e uzas

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    @LanaDelR Јас пијам магнезиум и б6 прашок во кесичка пред спиење и од тогаш сум поодморена инаку бев при крајот. Пробај мачкај пред спиење маст на непцата па при ноќно будење пак. Проверија влажноста на воздухот. Можеби и заради тоа да се буди. Преку ден повеќе шетање. Одите неколку дена на чист воздух помага за подобар сон, доколку сте од загаден град. Имајте два оброка, првиот околу 220 грама вториот колку сака до 220 грама, и 120мл вода на ден минимум. Ќе помогне нешто од ова. Ти посакувам добар сон и тебе и на твоето бебе. Ќе помине се.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.712
    Допаѓања:
    5.678
    мами нз каде да го сместам прашањево во врска со сокчево на хипп за рехидратацаја е од морков и ориз ни го препорачаа малата е 7+ има проливче температура и минатата ден повраќаше , педијатарот ни кажа вирузно и е и надразнето грлце ..
    овоа ни го препорачаа и рекоа во умерени дози по 20мл да пие а јас искр првпат го гледам незн ништо за него а доста го препорачуваат као мн добро .. Искуство , совет ?
    IMG_20171215_202159.jpg

10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.041
    Јас имам давано од овие. Мислам чисто морковче и јаболкце беа. Презадоволна, а и детето ги сакаше.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.712
    Допаѓања:
    5.678
    значи ок си е барем испи нешто денес ни вода несакаше мн среќа доењето успева
    Како е ок да и давам по 20мл чисти или можи повеќе на колку време да го испие онаа во аптека ме испобуни за дозирањето ..

12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.041
    Јас од зегин ги земав, исто при некок стомачен вирус, лани.
    Давав голтка по голтка, на 10-15 минути мислам.

13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    Мене ова ми го опрај и малиот и мене лично бидејки бев дехидрирана а електролитите за возрасни ги повраќав

14. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.712
    Допаѓања:
    5.678
    Фала мамии
    дај кажете како да испие сируп од вчера е со терапиава алмацин и далерон по потреба вчера пиеше денес никако и никако уста затвара се мршти ни тој ни тој а мора да пие алмацин а и далерон за температурава ( ќе пиш во соодветната тема плус )
    ама како да и вметнам може ли во нешто барем алмацинов на 12 часа треба :/

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    не. не можеш да го мешаш зашто нема дејство така. едно што се имам уверено со парацетамол во сок дека не спушта температура ни за пола степен, друго и матичната ми потврди. најчесто авионче играм што мора да се паркира кај него во усте. после десет мин му стужува и за да ме откачи лапнува мислам (facepalm)
    п. с. пробај чепче за температурата

16. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.712
    Допаѓања:
    5.678
    та не авион та не песни приказки нишо затнала уста врте глава мислиш се разбира дека и даваш .. баш пишав во темата за темп ако не одам со чепче ..

17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Koga e terapija vo prasanje moras po sekoja cela da dades. Ke ja stisne eden i ke i ja otvori ustata a ti so spricot na 2-3 pati ke i go stavis i vednas ke i ja zatvoris ustata da goltne.
    Znam ke se voznemiri dete i ke place i ke ti e tesko ama moras, za nejzino dobro.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Sum mesala i vo caj i vo mleko. I paracetamol i antibiotik i sekogas ima rezultati isto kako da sum mu dala so lazice. Skroz isto.
    Momentalno mu davam antibiotik od denes vtoro shishe posto 10 dena treba da go pie, a ne saka ic da go pie, se gadi od nego i mu go stavam vo mlekoto navecer i na sabajle i ne go osekja nikako, celo si go pie bez problem.
    Znaci od bebe, prv pat se sekjavam na 2 meseci koga bese od prvata vakcina mi kaci prv pat T i mu staviv vo mlekceto od paracetamol i mi simna odma i ne kaci posle po vekje.
    Toa e moeto iskustvo.

19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Со шприц ке дадеш. И кај нас ништо не проага.

20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Od cepce moze odma da se iskaka pak dzabe rabota. So sila spricot vo usta i na dva pati. Ili vo sokce ako pie