Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.034
    Допаѓања:
    5.543
    Како се проверува недостаток на вит. Д и каде испитувавте?

2. Ctete

Ctete Популарен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2015
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    5.153
    Zdravo majki
    Imam maka I neznam sto da pravam
    Bebuska IMA 10 meseci ama da e zdrava I ziva IMA 15.5kg
    Neznam sto da napravam za da ne se debelee tolku
    Sto debelee poveke tvrdata hrana ili mlekoto
    Mnogu pati se obidov da I kratam vo jadenje no none stanuva poveke pati I ako ne I dadam mleko mnogu placing
    Edni mi vikaat drzi ja na dieta drugi negrizi se koga ke zaodi ke oslabi a jas poludev od grizi
    IMA denovi koga ne I davvam kasicki zosto mislam poveke debeleat
    Drugi denovi pak I go kratam mlekoto ako IMA nekoj preporaka neka spodeli ili da mi pustite link od prdijatar od koj ste zadovolni da prasam
    Vi blagodaram

На Seline, kristina.k, elcezelce и 4 други им се допаѓа ова.
  3. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Ne znam ni dali moze da proodi so tolku golema tezina. Vo sekoj slucaj treba so pedijatar da razgovaras.
    Mleko nema potreba da pie poveke od 2 pati na taa vozrast vo 24h.
    Sto davas da jade?

На Ava.84 и Ctete им се допаѓа ова.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Ctete и моето до кај година ставаше многу килажа, после тоа стагнираше еден период, неколку месеци беше со иста тежина. Ама имаше помалку, 12-13 кг. пред годината мислам. Навистина штом станат поактивни или намалуваат или стагнираат. Сега е две и од прилика е 15-16 кг. Во врска со исхраната ако е на ад млеко треба да даваш соодветно со тврдите оброци, што значи оброците заменуват млеко. Млеко давај за спиење и еднаш за преспивање ако заспива денски така. Доволно е според мене, ама сепак мораш да се консултираш со педијатар. И мислам од ад се крева повеќе тежината, оброците да се здрави, овошје, зеленчук, месо, млечни производи, житарици. Други преработени работи избегнувај, мало е, а и нема потреба воопшто.

5. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @Ctete Ми падна во очи со твојот проблем. Сите знаеме дека дебелината е проблем од мали нозе, ама па на бебе да не му даваш јадење кога му се јаде:( Греотка е, тешко ти е знам. Мораш да посетиш педијатар, а и консултации со нутриционист во соработка со педијатарот. Што јаде? За 10 месеци претпоставувам уште не даваш ни сол ни шеќер. Толку да се здебели од овошје и зеленчук, месо и житарки чудно ми е. Доена ли е? Мада нема врска, мојата на ад е сега, па пак не качува многу, за разлика од доени бебиња кои качуваат и над кг месечно, таа и на доење и на ад не качи повеќе од 700-800 грама. Тироидните хормони при раѓање ги испитуваат па сигурно се во ред, до нив не е. Друго што ми паѓа на ум е шеќерот. Да направите тестови за шеќер. 15 кг за 10м дете се многу. А крупни ли сте фамилијарно, колку е висока? И тоа е важно.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.180
    @Ctete млекото дебелее повеќе од тврдата храна, особено ако се работи за ад млеко. Ноќните оброци да ги изоставиш. Значи ноќе воопшто да не пие млеко. А преку ден, цврсти оброци три, со два оброци чисто млеко е сосема доволно. Одвикнувањето од ноќни оброци е многу тешко, ќе плаче неколку вечери, ама тоа е. Нуди вода или незасладен чај како замена.
    Навистина 15.5 кг е премногу килажа за 10месечно бебе (деца на две години најчесто тежат толку) без оглед на генетиката и тешко ќе прооди, можеби и подоцна од врсниците.
    Дали е активна, дали лази или пак седи на едно место и игра? Дали седи самостојно или и треба помош?

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ctete

Ctete Популарен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2015
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    5.153
    Jas sum krupna od mala a visoka e 77cm ako ne I poveke sega
    A inaku I prvoto taka rastese do godina imase 14 kg Sega e 4.5 god I IMA 20 kg
    Ama taa pomala se rodi 2.700 grama a ova malovo 3.450 grama

Samostojno sedi a lazi nanazad samo rivers haha

Последна измена од модератор: 20 декември 2017
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.180

Ќе биде, ќе почне и нанапред. Кога почнуваат да лазат секогаш е прво наназад, барем повеќето бебиња. Стимулирај ја, ставј играчки малку подалеку од дофат на рачето, за да се пушта сама, да биде поактивна. А млекото ноќе ќе мораш да го скратиш. Инаку, секако дека повеќе качуваат додека се бебиња, како што растат и стануваат поактивни, така и килажата нема толку брзо да се зголемува. Но има еден друг момент тука, полот, машките и женските деца не се исти, немаат ист метаболизам, не напредуваат исто, затоа и посебни табели има за момчиња и девојчиња.

На Ctete му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Во авицена правевме илјада и нешто беше.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    Бебе 8+ неколку дена е многу чудно и преку ден а ноќеска плачеше мн често и заспиваше само. За ноќеска мислам горните забчиња се дека долните така излегоа. А преку ден кога ќе го легнам на грб плаче многу премногу не можам да го пресоблечам да му сменам памперс. Ново го става прстот во уше но тоа скоро еден месец веќе. Што може да е преморена сум и ненаспана

11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Напрајте крвна слика и српак најубаво да го види педијатар. Сепак чим на самата мајка нешто и е невообичаено и несвоиствено за своето дете ( сепак мајката најубаво си го знае детето ) и чим плаче премногу и несвоиствено значи дрка има некоја мака/болка и само педијатар ќе каже што и од што може да е. Сепак членки на форум може само да нагаѓаат или да се даде било каков совет непосредно според некое искуство, а да е сосема друго во прашање за кое само стручно лице/педијатар ќе каже мислење. Може да е само фаза на заби вадење, а може и да има некоја мака бебе и затоа плаче премногу.
    Мада плачот и гестикулациите на вадење заби се сосема други од оние кога нешто ги боли и имаат сосема друг проблем. Заби кога вадат плачат ама непосредно и гризат или рацете им се во уста и мервозно стискаат со вилицата и при самиот тој процес плачот престанува или престанува оној момент кога ќе се стават да цицаат ( знам дека го доиш бебето ).
    Појди до педијатар да не ушето го боли чим викаш става прстиња и го чепка.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Сепак однеси го педијатар да го види да не му е болно уво. Јас имав една таква случка, што не значи дека и кај вас е тоа, но сепак. И моето месец дена имаше страшни епизоди на плачење и правеше едно карактеристично замавнување со главата ( дури од после сфатив што било тоа) него цело време во средното уво му се собирало секрет и му правело притисок и болка. А не беше болен тој период, единствено носот му беше растечен.
    Не мора да значи дека и кај вас е тоа, сепак проверете уши.

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    може да ми пишете поточно какво замавнување

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.180
    Ако го болат ушите, ќе ја врти главата лево десно, или ќе замавнува како да му дава знак некому, се надевам ме сфаќаш што сакам да ти кажам. Ако ги фаќа ушите и ги тегне, тогаш причината се заби.

На gjoker4e и pepapa им се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Нагло зафрлање на главата на десно ( десното уво беше болно), дури ако го држевме во раце во тој момент цел ке се искривеше на таа страна. Се чудевме што прави така, и ај си игра, се глупира. Детето мака си имало. И денес ми е криво како не сфатив, како можев цел месец со болка да биде. Ама еднаш за уво да се фатеше може ке поврзев. Беше девет месеци. Од тогаш, секое одење кај матичната за било што, јас барам и ушите да му ги провери за секој случај.

На gjoker4e и Annath им се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    а пропратно со кенкање или не? мојов редовно прави НЕ со глава и знае да го тегне увцето мада вади заби цело време, од сите други симптоми што го мачат најмалку на ова припазив..

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.180

Поразлично е вртењето со глава од НЕ кога болат уши. Вртење на болната страна повеќе, баш како да дава знак некому со главата. Има плачки цело време, и тоа не кенкање, туку баш плачки. И од плачењето уште повеќе се затнува нос, и уште повеќе се создава притисок во увото од секретот. Затоа е најважно носот да се одржува прооден, без секрет.
    А вадењето заби оди со тегнење на ушите за ресичката, чешање на целата глава и лицето и кенкање, оти не можат да го сфатат и лоцираат местото на болката. Сепак се работи за различен тип на болка.

На gjoker4e, Lolipop23, irena.1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    @sofi2107 @Annath @LiliBoz @irena.1 Ви благодарам на одговорите. Денес бевме на педијатар па со приоритетен упат на уво, нос, грло. Ушињата беа во ред. Грло во ред. Затнато носе, ставаме физиолошки. Педијатарот кажа дека најверојатно се заби, горните два кеца се набобрени вика кај и да е ќе пукнат дека мн се набобрени па затоа може и да е нервозно. Сега сум помирна и мачкам камистад гел.

На Annath, sofi2107 и irena.1 им се допаѓа ова.
  19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    @gjoker4e кој ви е педијатар? Да не сте и вие кај Олгица?
    Ајде со лесно да ги вади беба забите и сите бисерно бели да се.

20. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.411
    Мајкички колку дремки денски имаат вашите мали на возраст од девет месеци?
    @gjoker4e од кога пишав тука. скоро и месец има когасе жалев со тие плачења непроспиени ноки, еве уште трае сето тоа.Вади заби имаме осум сега кецовите и двојките веќе сите се излезени, се надевам ќе има мирен период веќе додека да почнат да излегуваат и другите.И јас веќе сум преморена а знам ништо друго не и е ама ете ја мачат забите.