Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Тој период имаше 2 дремки од по 1-1ипол час, ама околу 10 месеци си ги спои во една од 2-3 часа и уште тера така.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    @LanaDelR
    Станувa околу 6.30-7ч и околу 9.30ч некој 2ч спие. После околу ручек преспива некојси 30мин-1ч. Па приквечер после 17ч може да дремне некој 30мин-1ч.
    И најкасно 20.30ч после бањање веќе си легнува.
    Е сега има денови кога има 3 дремки, а некогаш само сабајле и поручек. Најдолга дремка му е попладневната.

На LanaDelR и gjoker4e им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    @sofi2107 ПЗУ Ристоска Кисела Вода.
    @LanaDelR три дремки. Првата саат и пол, втората и третата по пола саат. Преку ноќ спие 10 саати.

На LanaDelR и sofi2107 им се допаѓа ова.
  4. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Мајки, малово направи 6 месеца точно и почна да не ми јаде како порано. Во принцип си беше лакомо бебче, по 180мл на оброк 6-7 пати дневно, вкусови си пробува, водичка си цуцка. Изминатава недела почнаа забите да го чешаат и нервираат, и ми намали со јадење. Навечер се буди во 3 и 6 за јадење и станува во 8. Откако ќе стане, не сака ни да чуе за млеко до 12 часот. Морав цел оброк кашичка да му воведам за да не е гладен 6часа. Наредните оброци ми ги пие по 90мл, 120 едвај. Како мине денот пие повеќе и на крај пред спиење цело шише од 210мл. Што мислите дали е ова период? Дали можеби навечер да пробам да не му давам млеко за да јаде на сабајле млекце? Или да оставам како што е па сам да си направи распоред? Инаку е весел, само се гледа дека запчиња го мачат, и му се гледаат цело бели под непцето.

5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Супер си е. На 6м веќе треба да има еден оброк цел цврста храна. А во текот ма ноќта да не пие млеко

На Mia.milicka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.042
    Навечер се буди неколку пати за млекце, па не е чудно што не сака и од сабајле.
    Мене, од страна, ми делува ок распоредов што си го имате.
    А кога се вадат забчиња нормално е и да им се поремети малку и ритамот во исхраната.

На Mia.milicka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    Бебе 8 + седеше на кревет си играше со една играчка и падна наназад на глава почна мн да плаче го зедов да цица и заспа поспано беше време за спиење му беше креветот е мек но дали ова се смета за пад многу се плашам дали се смета како падот од кревет и не треба да заспие или нема врска животот ми се скрати веќе

8. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Na krevet li padna?
    Toa ne se racuna za pad

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.957
    Допаѓања:
    29.157
    Ве молам мала помош..ако имал некој ваква ситуација..на бебево му се собра да пие 2 пати антибиотик..забележав на две места на ножињата како црвенило...но вчера беше многу изразено..матичната ми вели дека е кандида..ми даде нистантин капки 3пати по 7 една недела и 10 дена канестен да мачкам..можно е од намален имунитет да се има појавено..а и ми изгледа како некоја форма на егзема..може па и тоа се појавило...сликчињава во спојлер ќе ги ставам..на едното ноже позади коленото..а на другото под бутчето накај газето..
    20180111_134344.jpg 20180111_134358.jpg

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.182
    На егзем ми личи, оти на ептен типични места е појавено. Кандида не верувам дека е, ама не знам сигурно.
    Се чеша ли?

11. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.957
    Допаѓања:
    29.157
    Не се фаќа таму..сигурно не го чеша..вака промени во однесувањето нема..кога се роди имаше малку поосетлива кожа..некоја почетна форма на дерматит дијагностицираа..сп ексо мега .зелената линија на адерма се среди..сега стварно не знам..ако не почнр да се повлекува на кожен да го носам..

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.182
    Најубаво кожен ќе ти каже. Ние тука може само да нагаѓаме, од слика не е јасно. Вака лекарот и ќе пипне и ќе види убаво, да не има и секреција. Друго е сепак стручњак кога ќе даде совет.

На victoria му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Мајки, ве молам за совет. Бебуш ми е 6+. Пред една недела качи тт и ја однесовме на лекар и увцето малку црвено и леукоцити покачени и ни даде цефалексин. Се подобри. До вчера пиеше. Но еве од вчера полна е шлајмови и ги повраќа, тт 38 со 3. Ќе ја носам утре, но некој да даде совет. Инхалирам дома и ставам капки во нос.

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    Преку ноќ делови кромид до креветчето. Електролити да не дехидрира. Пробиотик. Ќе се прочисти од шлајмовите и ќе помине. До 38.5 не давај сируп треба телото само да се избори. Толку знам нека даде некој совет подетално за ситуацијата.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Со што правиш инхалација?ние имавме шлајм и го инхалирав само со физиолошки раствор но немаше некој ефект,после ни препишаа педијатарот едни ампули кои се ставаат во физиолошки раствор и тоа по 0,5 мл и сум мн задоволна 4 дена го инхалирав и му се смири, ако сакаш ќе ти сликнам рецептите инаку сме ние 7+

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    Дексаметазон?

17. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    20180120_211121.jpg 20180120_211111.jpg
    Еве кои беа

18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Само со натриум хлорид. Твоето бебе кашлаше тогаш или? Како ги исфрлаше шлајмовите?

19. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Па педијатарот ми рече дека со помош на овие ампули ќе му се овозможи на бебето полесно да се искашла и полесно да го исфрли шлајмот и навистина така беше одма уште првиот пат имаше ефект, да кашлаше и се чуствуваше дека има во него шлајм што не може да го исфрли, а со помош на овие или го повраќаше шлајмот а некогаш преку каката го исфрлаше

20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ova ako uspeav da procitam se Atrovent i Pulmikort, i dvete se seriozni lekarstva od koi edniot e kortikosteroid. Nameneti se za poseriozni sostojbi kako bronhit, astma i sl... Sigurno imal spusteno na gradi stom mu gi prepisale ovie

Sepak se raboti za mnogu malo bebe i nisto ne treba da se prevzema bez konsultacija so pedijatar.
    @Black girl dobro e sto gi povraka slajmovite, vecerva probaj so kromidot i podigni i go duseceto za da i se slevaat nadolu.
    Kaj nas mnogu pomaga metodot na cistenje na noseto so spric sto go imaa postirano skoro tuka. Se cisti bukvalno se i nekolku casa si dise ubavo deteto.
    Inhalacii so Sinomarin dosta ni pomagaat, toa e morska voda so pogolema koncentracija na NaCl.
    Isto setanje na svez vozduh kolku sto mozete pocesto.
    Ako kacuva poveke temperatura nosete go na dezuren.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.