Мила и мојата така главата ја тресе, ја врти не знам како да објаснам баш, лево - десно. Не знам зошто е тоа така.
Со упат до 1г не се плаќа ништо. Без упат мислам беше од 200 до 300ден ( не ме фаќај за збор ). За Црп се доплаќа плус. Инаку да знаеш можеш да закажеш и да ти дојдат дома да му земат крв на бебе. Се доплаќа +200ден домашна посета.
Vrekicka? Pred da zaspie mu oblakam i nemame gajle @gjoker4e da ne ja nisas dur ja zaspivas? I mojot taka pravese pa posle svativ deka od sto go nisam za da zaspie. Od bebe go nisavme na zaspivanje i taka mu ostana koga ke go legnes za spienje ja nisa glavata. E koga prestanav drugo e. Znam bratuced mi i na 30 god sega koga zaspiva ja nisa glavata levo desno da zaspie
@TheSecret да пред секое заспивање го нишам. Кога го оставам на кревет само да заспие тогаш прави така со главата. Хмм баш интересно сигурно е до тоа. Ти благодарам многу!
Само ортопед може да те советува откако ќе направите преглед на колкови, јадрата, цврстина и моторика. Запто не секое дете е исто. Еве некој во дубак ставаат од 5+ и паткаат. Иако ортопедот на 5+ни кажа дека е све супер и колкови и јадра и све, јас негде пред 8мес почнав во дубак да го ставам ама ретко е во него. Најчесто е во статичниот џампер. Го паткав после 7+ ретко. Сам го оставав да си покаже што сака.
јас живеам германија и тука само на два месеци контрола ги прегледуваат колкчината и не повеќе мене ме советуваа тука прво да почни да лаза и никако во дубаче уште било рано а моево не ми се верува дека ќе пролаза поради тоа што воопшто несака на меше да лежи. инаку сме 6 и пол месеци. а каков е тој џампер?
Има многу бебиња кој не лазеле. Директ прооделе. Зависи од детето. Само ќе си покаже кога е спремно и што сака. Ќе форсираш на меше, со играчки ќе занимаваш, ќе легнеш и ти,ќе наоѓаш некој начини за да е почесто на стомак. Така развива мускулатура, стомак, грб, врат, раце. Ако сака да седи ќе го оставаш да седи без перници околу за да научи. Нормално ќе бидеш тука и ќе пазиш да не падне. овој истиот го имам. Нас ортопедот не советуваше за џампер не за дубак. Во дубак ретко го ставам. Највеќе се зацврсти и моторика разви мислам дека откако почна да е во џамперот.Имаш на јутуб најди ги емисиите ... 0+месеци на Телма.. имаш емисија за дубак.
Стави го на земја на соодветна подлога со играчки околу него, и ти со него. Ќе му стане интересно, ќе почне да се врти, наскоро ќе почне да седи само, ако веќе почнало да се исправа додека е легнато под агол од 45 степени. Јас не користев дубак, само украс ми беше, не го сакаа.
Кога може кажува педијатар и ортопед. Ние не правевме ниту едното ниту другото. По препорака од ортопед го стававме само на рамна подлога долу и во оградица за играње со рачки. Сам почна да лази кога му дојде време, сам почнава да се исправа и на 11 месеци сам се пушти да оди. Немој да форсираш и да го паткаш, водиш и слично. Остави го само се ќе си дојде на свое.
Веќе неколку вечери со ред малата во сон плачи. Откако ќе заспие на секој час, час и пол плачи. Не се буди, спие, мижи и плачи. Ќе и ја ставам цуцлата и ќе се смири. Така секоја вечер. Дали е можно да се плаши нешто во сонот или пак до запчињата е проблемот. Сеуште нема запче, 7 месеци е.
Моево е 2.5м а ова го прави сигурно месец дена, така да не ќе се заби. Се плаши нешто, сонува, јас го гушкам, галам и се смирува, некогаш да и цуце помага и си го продолжува сонот
Јас не ја нишкам малата за да заспие па така прави со главата. Не се ни грчеви. Приметив кога не е убаво заспана така ја врте главата лево десно.