Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.550
    Го чекам неколку минути ако не се смири и заспие му давам да цица и одма заспива. А ако е гладно кенка плаче на друг начин и цица подолго.
    Ако сте почнале во градинка па поради тоа да сонува нешто?
    Не е нешто сериозно но не знам што точно би можело да биде. Следи го уште некоја вечер внимателно бидејќи ти го познаваш најдобро.
    Мислам дека не е рано за 4ки бидејќи познавам некои што и пред година имале 4ки.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.182
    Четворки растат пред тројки. 12 запчиња има малото? Можно е запче да е во прашање. Мачкај гел за непца да видиш дали ќе се смири. Инаку, тоа плачење без будење е ноќен терор, ама плачењето е силно, детето е под стрес. Твоево ако само кенка, најверојатно се заби.

На VedaG10 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Да вчера баш го гледав изгледа се 4ки. Како балончиња му се набабрени , тоа ке е .
    @gjoker4e мислам дека се заби.Не оди во градинка, баба го чува од скоро ... се може си има влијание .
    Фала ви на одговорите.

На gjoker4e и Annath им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Мајки, дали ви се случило бебињата да ви плачат во сон? Мојата ноќеска до 5 саатот плачеше во сон. Ќе и ставам цуцла, ќе попрестане некое време и после пак. Дали сака до мене да спие зашто кога беше болна спиеше со мене, ама сакам пак во креветче да си спие. Или е период? Ај совет ве молам

5. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Период е. И јас пред некое време прашував тука зошто така. Цела ноќ кемкаше не баш плачење туку како да липа, да се жали. Ќе и ставев цуцла ќе де смиреше после пак. Траеше неколку дена и престана. Јас мислев да не се заби ама кај нас не беа, сеуште нема.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.550
    Мајки зошто се испитува CRP што е тоа?
    И од која до која граница е нормален хемоглобин за бебе 9+?
    Дали има некоја табела на која може да се види случајно

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    CRP e protein koj go laci crniot drob koga vo organizmot ima nekoj inflamatoren procec. Obicno go ispituvaat za da se vidi dali ima nekoe zarishte vo organizmot, bakterija i sl.
    Poveli i tabela za hemoglobinot:
    FB_IMG_1492572805688.jpg

На Marija_Magdalena, danichap, emkaemka и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    На малово (7+) наеднаш, откако стана од дремка, да му течат солзи и да се црвени очите. Температура нема. Не е баш расположен. Му ги исчистив со газа и физиолошки ама уште му течат солзи. Некоја мајка да има слично искуство?

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.550
    Настинато е? Има мрсули? Кај мене се случи на 2+ кога ја имав изнесено на ветер промаја но помина за час два без ништо.

10. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Засега нема мрсули и не е настинат. Само солзи му течат и црвени очите му се. Можеби почеток на настинка...

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Да не си го мачкала со крема за лице па да му навлегла во очињата? Или да не си брцнал во очиња триејќи се?
    Измиј му го лицето со вода од чешма ( не со ладна ни многу топла) неколку пати и слободно и нека му се исплакнат и очите кога ќе го одмиваш.

На Mia.milicka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Истото ни се случи ноќеска. И ние немаме запчиња се уште, значи не е до тоа.

А да те прашам, ја стави до тебе да спие кога правеше така или?

Последна измена од модератор: 14 февруари 2018
    На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Мајки ми треба ваше мислење. Бебе 6+.
    Од 4ипол месеци до скоро се вртеше од стомак на грб, обратно не.
    Во ппследно време (две три недели) го нема направено тоа. Не сака долго ни да лежи на стомак, ако лежи се заигрува, нема интерес да се сврти. На грб кога лежи, порано се вртеше барем до на страна, сега ни тоа го нема. Станат е мрзлив.... нозете си ги става во уста, кога лежи во релаксатор или хранилка се дига сам до седечка позицјија и седи. На под исто го оставам, до него сум ама сам седи и со игра...ме загрижува т.е замислува тоа што не се врти ниту ппкажува интерес. Дали скокнавме фаза во развој со седењево? Што мислите? Што да правам?
    Исто, од пред две три недели е купен и џамперот, во него поминува време....си мислам дали го стопирав развојот и го направив детето мрзливо ставајќи го во џампер...

На EuHenIa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Период е немај гајле. Наеднаш преку ноќ ќе почне да се врти од стомак на грб и обратно, па ќе се крева со газе и пробува да лази итн. Ставај го повеќе на земја. И мојот беше во џампер ама повеќе на земја поминуваше време.
    Не сте скокнале фаза ако дете само си покажало дека сака да седи. И мојот на 6+веќе седеше самостојно. Остај го ќе видиш деновиве ќе си се врти пак.

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Веќе трет пат малата не сака да се капи. Штом го види коритото со вода почнува да плачи со солзи до зајдување. Некако ќе ја смирам па кога ќе ја ставам во вода истото, плачи вришти се стега. Некни ми се случи прв пат мислев дека е случајно дека нема врска со капењето, ама и вчера и денес истото. Некој совет, искуство дали се има уплашено од нешто или е период. 7+ е малата
    Едит: Заборавив да напоменам дека откако е родена ја користам истата козметика, во иста соба ја капам значи нема промени. Обожаваше да е во вода.

16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.550
    @kiki_riki Осигурај се дали е доволно топла водата, собата и бањарката.
    Можеби скок во развој?
    Период.
    Пушти музика.
    Изигравај кловн.

17. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Во собата пуштам греење убаво да се стопли пред да ја капам, водата исто така. Се е супер додека ја слекувам полека со песни, плус цртани со песнички на тв. Штом ја земам в раце да ја ставам во коритото тогаш почнува проблемот. Осеќам како да има некој страв само не ми е јасно од што можи да е кога до пред некој ден се смееше во водата, а оттогаш не се случило ништо што би ја исплашило. Можеби е скок не знам.

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.550
    Да не почнуваш да ја бањаш кога и доаѓа дремката? Кај нас неколку пати така испадна па последниот пат се спремно и ја облеков ја успав.

19. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Не, обично гледам да е наспана, најадена да има поминато половина час откако јадела да не и дојди наеднаш. Се надевам период е и ќе помине.

20. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.509
    Да не си и ставила потопла вода или да не била пак поладна, пробај со поинаква вода нареден пат.
    И не знам како ја спушташ во коритото, но првин намокри и ноџиња, рачиња, па полеј ја малку по газе, грбче, главче да навикне на температурата и да не и дојде од еднаш и зборувај цело време да ја смириш :)

Нема бебе што не сака да се бања, нешто и пречи сигурно :)

На gjoker4e и kiki_riki им се допаѓа ова.